Klasszikus

Kétszázat a kétszázadikra

2011.01.09. 17:07
Ajánlom
Liszt Ferenc 2011-ben lenne 200 éves, tiszteletére „Liszt Ferenc - Egy európai Türingiában” mottóval kétszáz koncertet, versenyt, kiállítást és installációt rendeznek.

Liszt Ferenc 11 évet töltött Türingiában, ahol kiemelkedő zongoraművészként, karmesterként és zeneszerzőként, de tanárként és zeneszervezőként is tevékenykedett, és uralta az ottani zenei életet. Tevékenységének központja Weimar volt: több évtizedes koncertezés után itt talált végre elegendő nyugalmat ahhoz, hogy zenekari hangversenyeket is írjon. Goethe és Beethoven örökéhez méltón az 1850-es években európai színvonalú zenei központtá virágoztatta fel Weimart. A weimari Liszt-ház 2011. március 21-én átfogó renoválás után újra megnyílik a nagyközönség előtt.

A mester és tanítványai más türingiai városokra is nagy hatást gyakoroltak, ilyenek például Eisenach, Sondershausen, Jéna, Erfurt és Meiningen.  Az erfurti dómban bemutatásra kerülő Liszt-oratórium, a Szent Erzsébet legendája így összekapcsolja a rendezvénysorozatot a Wartburggal és a 2007-es Erzsébet-évvel is. A kis Erzsébet 1211-ben Magyarországról érkezett a Wartburg várába, és most, 800 évvel később őt ünnepeljük magyar "honfitársa", Liszt műve nyomán Türingia katolikus központjában.

A 2011-es türingiai rendezvénynaptár csúcspontja a "Liszt Ferenc - Egy európai Weimarban" című kiállítás, amely 2011. június 24. és október 30. között lesz látható a weimari Schiller Múzeumban és a Kastélymúzeumban.

A kiállítás első részét a Schiller Múzeumban rendezik, és Liszt Ferenc életének különböző állomásait mutatja be egy zarándokút mintájára. A kiállítás nemcsak Liszt munkásságát és grandiózus életművét, hanem az európai zene és szellemiség történetében játszott szerepét is méltatja. A kiállított tárgyak között Liszt hagyatékából származó személyes használati tárgyak mellett kortárs festmények, műtárgyak, koncertplakátok, levelek és alkotásainak kéziratai is szerepelnek. A változatos hang- és videóinstallációk lehetővé teszik a látogatók számára, hogy minden érzékszervükkel megismerhessék az egyik legismertebb zenei fenomént.

A kiállítás második részének a Kastélymúzeum ad otthont. Liszt és a zongora mottóval a tárlat áttekintést ad a zongora fejlődéstörténetéről, a hangesztétikáról és a Liszt-korszak kultúrtörténeti környezetéről. A Liszt által kedvelt zongoratípusok mellett a kiállítás elsőként mutatja be a mester által Weimarban használt hangszereket. A tárlat fénypontja a kiállítás alkalmából pontosan felépített Liszt-koncertzongora pontos mása a marseille-i zongorakészítő, Boisselot & Fils műhelyéből. A kiállítás teljességéről egy interaktív hangterem gondoskodik, ahol a különböző hangszerekkel játszva fedezhetjük fel a hangkeltés és a zenei kommunikáció lehetőségeit.

2011. június 18. és július 9. között a Liszt-városok szeretettel várják az érdeklődőket az "Überlisztet" türingiai fesztiválra, amely Weimarban, Mieningenben, Sondershausenben, Eisenachban és Erfurtban kerül megrendezésre. Weimarban olyan világsztárok tolmácsolásában hallgathatunk zongorahangversenyeket, mint Arcadi Volodos (2011.06.18.), Valery Afanassiev (2011.06.21.), Ránki Dezső (2011.06.23.), Boris Bloch (2011.06.24.) és Marino Formenti (2011.06.26.). A sonderhauseni Kastélyjátékok keretében bemutatásra kerül Liszt egyetlen operája, a Don Sanche avagy a szerelem kastélya (2011.06.18.), az erfurti dómban pedig a Szent Erzsébet legendája (2011.07.09.). A meiningeni Hofkapelle szabadtéri magyar esttel készül Liszt, Bartók, Kodály és Wiener műveiből (2011.06.23.), a legendás Wartburgban pedig a Deutschlandradio Kultur 365. wartburgi koncertjét hallhatjuk (2011.07.02.). És ez még csupán egy kis ízelítő a sokrétű programkínálatból!

A nagy művészhez a vezetett városnéző túrákon is közelebb kerülhetünk: "Liszt nyomában" címmel például  Weimarban sétálhatunk többek között olyan fontos helyszíneket is érintve, mint a nemzeti színház, a Liszt-múzeum vagy a Liszt Ferenc Zenei Főiskola. Ezzel ellentétben Marie, a szobalány a sondershauseni zenetörténetbe vezeti be a látogatókat: anekdotákat és történeteket mesél olyan hírességekről, mint Liszt vagy Reger. De Meiningenben, a nagy színházi hagyománnyal rendelkező városban is számos ismert és elismert zenei személyiség élt és alkotott: a "Bülow - Brahms, Liszt és Wagner között" címmel rendezett túrán számos érdekességet megtudhatunk a művészek ottani életéről.

A Liszt 2011 tiszteletbeli bizottsága is a tematikus év nemzetközi jelentőségét szimbolizálja: tagjai többek között a Magyar Köztársaság nagykövete, Dr. Peisch Sándor és a budapesti zeneszerző-karmester Eötvös Péter.

A részletes rendezvénynaptárért, belépőjegyekért és szállásajánlatokért keresse a türingiai turisztikai információs irodát a +49/361/37420-as számon vagy a www.Liszt-2011.de   weboldalon.

Thüringer Tourismus GmbH

Tourist-Information Thüringen
Willy-Brandt-Platz 1
99094 Erfurt
Tel:  +49 (0) 361 37 42-0
service@thueringen-tourismus.de
www.thueringen-tourismus.de

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus magazin

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.