Klasszikus

Kétszer száz Bánk bán-előadás

2005.03.15. 00:00
Ajánlom
Különleges Bánk bán-előadás lesz március 16-án az Erkel Színházban. Ezen az estén lép ugyanis századszor színpadra Gertrudisként Tas Ildikó, Hormai József pedig szintén századik előadását ünnepli Bánk bánként.

Tas Ildikó Szegeden, Berdál Valéria tanítványaként kezdte énektanulmányait, majd diplomája megszerzése után a Csokonai Színház tagja lett. Kilenc éven keresztül énekelt Debrecenben, majd három esztendőre a győri Kisfaludy Színházhoz szerződött. A Magyar Állami Operaházban 1987 óta énekel, s az egyik első szerepe éppen a Bánk bán Gertrudisa volt. Az énekesnő művészi munkájáért többek között már a Bartók-Pásztory-díjat is átvehette.

Hormai József három évtizeddel ezelőtt, 1975-ben lett a Magyar Állami Operaház társulatának tagja. Repertoárján harmincnál több főszerepet találni, s operaházi munkája mellett rendszeresen tanít is.

A Bánk bán-előadást – amellyel mindketten jubilálnak – Kerényi Imre rendezte, a díszleteket Csikós Attila, a jelmezeket pedig Vágó Nelly készítette. Az esten Melindát Bazsinka Zsuzsanna, Ottót Pataki Antal, Tiborcot pedig Bede-Fazekas Csaba alakítja. Petúr bánt Sólyom-Nagy Sándor, Bíberachot Clementis Tamás kelti életre, II. Endre magyar királyként pedig Ötvös Csaba lép színpadra. Az Erkel-opera karmestere március 16-án Pál Tamás lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.