Klasszikus

Kétszer száz Bánk bán-előadás

2005.03.15. 00:00
Ajánlom
Különleges Bánk bán-előadás lesz március 16-án az Erkel Színházban. Ezen az estén lép ugyanis századszor színpadra Gertrudisként Tas Ildikó, Hormai József pedig szintén századik előadását ünnepli Bánk bánként.

Tas Ildikó Szegeden, Berdál Valéria tanítványaként kezdte énektanulmányait, majd diplomája megszerzése után a Csokonai Színház tagja lett. Kilenc éven keresztül énekelt Debrecenben, majd három esztendőre a győri Kisfaludy Színházhoz szerződött. A Magyar Állami Operaházban 1987 óta énekel, s az egyik első szerepe éppen a Bánk bán Gertrudisa volt. Az énekesnő művészi munkájáért többek között már a Bartók-Pásztory-díjat is átvehette.

Hormai József három évtizeddel ezelőtt, 1975-ben lett a Magyar Állami Operaház társulatának tagja. Repertoárján harmincnál több főszerepet találni, s operaházi munkája mellett rendszeresen tanít is.

A Bánk bán-előadást – amellyel mindketten jubilálnak – Kerényi Imre rendezte, a díszleteket Csikós Attila, a jelmezeket pedig Vágó Nelly készítette. Az esten Melindát Bazsinka Zsuzsanna, Ottót Pataki Antal, Tiborcot pedig Bede-Fazekas Csaba alakítja. Petúr bánt Sólyom-Nagy Sándor, Bíberachot Clementis Tamás kelti életre, II. Endre magyar királyként pedig Ötvös Csaba lép színpadra. Az Erkel-opera karmestere március 16-án Pál Tamás lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.