Klasszikus

Kétszeresen is ünnepel a Magyar Kamarazenekar a Fővárosi Palotakoncerteken

2022.04.25. 11:15
Ajánlom
Impozáns helyszíneken, igényes muzsikával várja már ötödik éve közönségét a Fővárosi Palotakoncertek programsorozata, a Magyar Kamarazenekar szervezésében. Idei nyitóhangversenyét az együttes a Festetics Palota gyönyörű tükörtermében tartja.

A Fővárosi Palotakoncertek programsorozat keretében a Magyar Kamarazenekar és meghívott szólistái

évről-évre Budapest patinás palotáiban adnak koncerteket, egyúttal megismertetik közönségüket a helyszínül szolgáló épületek történetével, érdekességeivel is.

A résztvevők eddig olyan csodálatos műemlékekkel, termekkel ismerkedhettek a komplex program keretében, mint a Pesti Vigadó, a Duna Palota, a Magyar Rádió Márványterme, a Benczúr Ház, a Stefánia Palota vagy a Károlyi Palota.

BanfalviBelahegedumuvesz-103601.jpg

Bánfalvi Béla hegedűművész (Fotó/Forrás: Magyar Kamarazenekar)

Az V. Fővárosi Palotakoncertek nyitóhangversenyére április 30-án 19 órától várja a közönséget a Magyar Kamarazenekar a Festetics Palota tükörtermében,

az épület miliőjének megfelelő, ünnepi műsorral, hiszen az együttes most ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját.

Az est házigazdája Zelinka Tamás zenetörténész, a koncertmester pedig Bánfalvi Béla Liszt-díjas hegedűművész lesz. A jubileumi esten közreműködnek a zenekar szólistái, többek között Sztathatosz Sebestyén görög-magyar származású hegedűművész, aki fiatal kora ellenére máris meghódította a világ legrangosabb színpadait, zenekarait és versenyeit. A műsoron elhangzanak többek között virtuóz Vivaldi-, Paganini- és Saint-Saens-művek is.

Stathosz-103707.jpg

Sztathatosz Sebestyén (Fotó/Forrás: Magyar Kamarazenekar)

A Magyar Kamarazenekar tagjai a hazai komolyzenei szakma jeles képviselői, akik mögött több évtizedes szakmai képzés és múlt áll. Az együttes méltán ismert magyar és külföldi szólistákkal dolgozik együtt, többek között a Kossuth-díjas Baráti Kristóf hegedűművésszel, Lisztes Jenő cimbalomművésszel vagy Mischa Maisky világhírű csellóművésszel. A Magyar Kamarazenekar rendszeres fellépője a magyar és külföldi, rangos fesztiváloknak, neves koncerttermeknek. Az együttes alapítója, vezetője és hangversenymestere Bánfalvi Béla Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész.

V. Fővárosi Palotakoncertek

10 éves a Magyar Kamarazenekar – ünnepi hangverseny

Festetics Palota tükörterem
2022. április 30., 19:00

Jegyek kaphatók itt

Fejléckép: Magyar Kamarazenekar (forrás: Magyar Kamarazenekar)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

5 tény a barátság természetéről Ligeti és Kurtág példáján keresztül

Egy hat évtizeden át tartó barátság kapcsán sok mindenről meg lehet emlékezni, pláne ha mindeközben a történet a kortárs magyar zene két lehengerlő alakjáról szól. Pontokba szedtük Kurtág György és Ligeti György szívet melengető bajtársiasságát.
Klasszikus magazin

Liszt arcai: Liszt, a virtuóz

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán e két attribútum alapján beskatulyázni.
Klasszikus ajánló

Neves baszk zeneszerző működik közre az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusában

Ramon Lazkano a kurzus során tanítja a fiatal karmestereket és zeneszerzőket, emellett beszélgetést hallhat vele a közönség, a zárókoncerten pedig műveit is játszani fogják.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.