Klasszikus

Kétszeresen is ünnepel a Magyar Kamarazenekar a Fővárosi Palotakoncerteken

2022.04.25. 11:15
Ajánlom
Impozáns helyszíneken, igényes muzsikával várja már ötödik éve közönségét a Fővárosi Palotakoncertek programsorozata, a Magyar Kamarazenekar szervezésében. Idei nyitóhangversenyét az együttes a Festetics Palota gyönyörű tükörtermében tartja.

A Fővárosi Palotakoncertek programsorozat keretében a Magyar Kamarazenekar és meghívott szólistái

évről-évre Budapest patinás palotáiban adnak koncerteket, egyúttal megismertetik közönségüket a helyszínül szolgáló épületek történetével, érdekességeivel is.

A résztvevők eddig olyan csodálatos műemlékekkel, termekkel ismerkedhettek a komplex program keretében, mint a Pesti Vigadó, a Duna Palota, a Magyar Rádió Márványterme, a Benczúr Ház, a Stefánia Palota vagy a Károlyi Palota.

BanfalviBelahegedumuvesz-103601.jpg

Bánfalvi Béla hegedűművész (Fotó/Forrás: Magyar Kamarazenekar)

Az V. Fővárosi Palotakoncertek nyitóhangversenyére április 30-án 19 órától várja a közönséget a Magyar Kamarazenekar a Festetics Palota tükörtermében,

az épület miliőjének megfelelő, ünnepi műsorral, hiszen az együttes most ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját.

Az est házigazdája Zelinka Tamás zenetörténész, a koncertmester pedig Bánfalvi Béla Liszt-díjas hegedűművész lesz. A jubileumi esten közreműködnek a zenekar szólistái, többek között Sztathatosz Sebestyén görög-magyar származású hegedűművész, aki fiatal kora ellenére máris meghódította a világ legrangosabb színpadait, zenekarait és versenyeit. A műsoron elhangzanak többek között virtuóz Vivaldi-, Paganini- és Saint-Saens-művek is.

Stathosz-103707.jpg

Sztathatosz Sebestyén (Fotó/Forrás: Magyar Kamarazenekar)

A Magyar Kamarazenekar tagjai a hazai komolyzenei szakma jeles képviselői, akik mögött több évtizedes szakmai képzés és múlt áll. Az együttes méltán ismert magyar és külföldi szólistákkal dolgozik együtt, többek között a Kossuth-díjas Baráti Kristóf hegedűművésszel, Lisztes Jenő cimbalomművésszel vagy Mischa Maisky világhírű csellóművésszel. A Magyar Kamarazenekar rendszeres fellépője a magyar és külföldi, rangos fesztiváloknak, neves koncerttermeknek. Az együttes alapítója, vezetője és hangversenymestere Bánfalvi Béla Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész.

V. Fővárosi Palotakoncertek

10 éves a Magyar Kamarazenekar – ünnepi hangverseny

Festetics Palota tükörterem
2022. április 30., 19:00

Jegyek kaphatók itt

Fejléckép: Magyar Kamarazenekar (forrás: Magyar Kamarazenekar)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.