Klasszikus

Ketten a Koldusoperából

2004.07.26. 00:00
Ajánlom
Meghalt Fonyó József 70 éves, és meghalt Kiss Ilona 80 éves. Fonyóról tudatja a közlemény, hogy 42 évig volt a Vígszínház színművésze. Fonyó színművésznél sokkal több - ő színész volt.

Kiss Ilona sem volt színművész. Több is, kevesebb is: ő primadonna volt. Mégpedig nem szőke, hanem buja, fekete primadonna. Fonyó első szerepeként J. J. Peachum, a "koldusok barátja" volt 1958-ban a főiskolások nevezetes Koldusopera-vizsgaelőadásán, és talán legutolsó szerepeként A szecsuáni jóember egyik istenét játszotta. Nem bearanyozott arccal. Nem szakrálisan. Nem is mennyei középkáderként, sem Isten küldötte erkölcsbürokrataként. Különböző arcokkal, más és más figurában feltűnt az előadásban, amint fürkészik, szimatol, provokál, rosszindulatúan leselkedik istenelvtársaival: Tanai Bellával és Oberfrank Pállal az egyetlen jó ember után. Valóságos modern-antik kórusként kémlelték a cselekményt. Fonyó Első istenében az isteninél több volt a házmesteri. Brecht-szereppel bemutatkozott, Brechttel búcsúzott, noha mindkét Brechtje attól lett siker, mert nem volt "Brecht-színész". Stílus helyett embert játszott. Másolat helyett élettapasztalattal fűtötte a figurát.

Kiss Ilona Bródy Tamás zeneszerző-karmester, a megtéveszthetetlen fülű muzsikus özvegyeként halt meg. Bródyt az operettszínházban "alvó Bródy"-nak csúfolták. Nemcsak kihozhatatlan angol flegmája miatt, hanem mert a legszenvedélyesebb operettszámokat is alig észrevehető piciny kézmozdulatokkal vezényelte. A színpadon tombolt a szerelmi láz. A zenekar csörömpölve ujjongott. Bródy hidegvérrel állt az árokban, vezérelte megvesztegethetetlenül az operettműveletet.

Kiss Ilona 15 évesen, a Kolozsvári Thália Stúdióban mutatkozott először színpadon, 1939-ben. Átszerződik a kolozsvári Magyar Színházhoz, majd a bécsi döntés után a Fellner-Helmer építette Kolozsvári Nemzeti tagja (1939-1940). Miskolcon játszik 1942-ben, Kassán 1943-ban. Az itt vendégszereplő Páger Antal partnere Kerecsendi Kiss Márton Az első című színdarabjában. Páger fölfedezi, Pestre viszi filmezni. Az első megfilmesítésében Kiss Ilona a női főszereplő.

Pesten 1945-ben kezdett új színpadi életet, az előbb Szabad Színház, majd Magyar Színház néven működő, fiatalokat egybegyűjtő társulatban az igazgató Both Béla feleségeként. A Szabad Színház eleinte a Városliget szélén működött az Erzsébetvárosi Színház helyén. Brechttel, a Koldusoperával ízlést ingereltek (Kocsma Jenny: Kiss Ilona), utána gyorsan bemutatták Furfangos özvegy címmel Goldoni Mirandolináját. Polgár Tibor csinos zenés betéteket komponál az olasz komédiához. A címszerepben primadonna az éjfekete hajzuhatagú Kiss Ilona volt. Both Béla magával sodorta a Nemzetihez (1947), ott ráosztották Déry Tibor Itthon című színjátékának női főszerepét, Annát, de a bemutatón már Sulyok Mária játssza a szerepet. Elszerződik Szegedre (1948), ahol éppen Vaszy Viktor a zenei igazgató, vele még Kolozsvárról ismerik egymást. A banánfürt frizurájú, Portugáliában született brazil filmszínésznő, Carmen Mirandához hasonlító érzéki primadonna végre is a Fővárosi Operettszínház tagja lesz. Legnevezetesebb szerepe Sárközy István Mikszáth-megzenésítésében, a Szelistyei asszonyokban Anna, a Gábor Miklós játszotta Mátyás király szerelmese. Fényes Szabolcs-Boross Elemér (Mesterházi Lajos Boldogság novellájából írott) Két szerelem című bányászoperettjének Balogh Anna nevű bányászözvegy-primadonnája. Bródy Tamás- Csizmarek Mátyás Balkezes bajnok Latabár Kálmánra épített sportoperettjében - a Blaha Lujza Színház színpadán az első felvonás végén megjelent, fenn, a szín közepén. Lejött a primadonna-lépcsősoron. Megállt érett asszonyi szépségében, széles karimájú kalappal fején. És lement a függöny. A következő felvonásban is mondott néhány cselekményt bonyolító mondatot, de a nagy színházi hatás szépségének föltűnése az első felvonás fináléjában. A színpad sajátja, hogy a tehetséges csúnyát megszépíti, a tehetségtelen szépséget rúttá teszi. Aki a színpadon is megőrzi szépségének ragyogását, az belülről is fénylik. Szeretetet jött adni, gyönyörködtetni önmagával. Büszke szépségét korosan is megőrizte. Nézőtéren, utcán mindig ugyanazzal a gondos konttyal és mélyről jövő szeretetteli mosollyal.

Meghalt Fonyó István színész. Meghalt Kiss Ilona primadonna. Egyikük nevéért sem vettek színházjegyet a nézők. Nem ők voltak a színház eltartói. Ők a színház fenntartói voltak. A nagy színészekért megyünk színházba, de a kis színészek nélkül nem lehet előadást megtartani. Sokat szenvednek mellőztetésükért. Szerényen viselik sikertelenségüket. Meggyűlölhetik a velük nem gondoló színházat, de nem a színészetet. Titkos favoritok. Fonyó is remeket szerepelt kínai istenként a Vígben, már csonttá fogyottan, leromlott fizikummal, de fölajzott játszókedvvel és jellemzési erővel. Mert nincs jó és rossz színész. Csak színész van. Lehet balszerencsés a pályáján, lehet kedveszegett, de tisztelnünk kell bennük, hogy színészek. Figyelmesebb kezelés mellett tovább elállnak és helytállnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.
Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.