Klasszikus

Kettő az egyben

2007.06.18. 00:00
Ajánlom
Idén januárban nagy sikerrel mutatták be a franciaországi Cannes-ban megrendezett MIDEM-en az Egri & Pertis Duo DVD-jét. A napokban jelent meg a művész-házaspár új CD-je, amelyen a birtokukban levő hangszerritkaságon, a Pleyel Duplazongorán játszanak. Ennek kapcsán beszélgettünk Egri Mónikával és Pertis Attilával.

- Hogyan jutottak hozzá ehhez a hangszerritkasághoz?

- Nem tudtuk, hogy létezik, mígnem meghívtak Írországba egy négykezes fesztiválra, ahol először találkoztunk a duplazongorával. Később egy barátunk mesélte, hogy látott Svájcban egy hangszert, amelynek egy teste volt, de két billentyűzete az ellentétes oldalakon. Ezzel felkeltette a kíváncsiságunkat: csak nem a duplazongorát látta? Úgy éreztük, hogy ezt a muzeális értékű hangszert meg kell szereznünk, s így is tettünk.

- Első DVD-jükön népszerű művek és kevésbé ismert csemegék egyaránt szerepelnek: többek közt Brahms magyar táncai, Haydn-variációi, Johann Strauss Kék Duna keringője. Utóbbi azonban egy különleges átiratban hallható, amelyet egy amerikai zeneszerző, bizonyos Abram Chasins készített. Hogyan bukkantak rá erre az átiratra?

- Rendkívül kiterjedt kutatásokat végeztünk a kétzongorás irodalom felderítése és feltérképezése céljából. Évek óta járunk könyvtárakba, s valóságos aranybányára leltünk a washingtoni Library of Congress gyűjteményében, ahol lehetőségünk nyílt egy hónapig kutatni, s ahonnan mintegy negyven kiló kottával tértünk haza. Eddig körülbelül 220 művet tettünk repertoárunk részévé, amely szám már sokszorosa a koncerten általában hallható kétzongorás és négykezes daraboknak, ugyanakkor még mindig a töredékét jelenti a birtokukban levő kottáknak. Mára akkora mennyiségű anyagot gyűjtöttünk össze, hogy az nyugdíjas éveinkig elegendő tanulnivalót tartogat számunkra.

- A napokban jelent meg tizennegyedik lemezük, amelyen szintén különleges kompozíciókat sikerült felfedezniük, hiszen Jules Massenet és César Franck neve sem a kétzongorás-négykezes művekkel kapcsolódott össze. Következő korongjukon pedig Grieg szerzeményei szerepelnek majd. A rengeteg alkotás közül hogyan választják ki a lemezre rögzítendő műveket?

- A hangszernek puha, meleg hangzása van, ami alkalmassá teszi a klasszikus és romantikus négykezes zongora irodalom nagy részének megszólaltatására. Az 1800-as évek elejétől az impresszionistáknak is nevezett zeneszerzőkig (Ravelig, Debussyig) játszunk műveket, így Bartókot vagy Rahmanyinov alkotásait már nem, noha egy-egy Gershwin-gyöngyszem csábításának néha engedünk. A sok szempont közül az első, hogy jó legyen a zene, de természetesen az is elengedhetetlen, hogy mi örömünket leljük benne, s valahol később következik az, hogy megcáfoljuk azt a tévhitet, amely szerint a kétzongorás-négykezes zongorairodalom kicsi lenne. Mindenképpen felelősségteljes a szerepünk, hiszen tudomásunk szerint előttünk senki nem készített lemezeket duplazongorával. A mi felvételeink First Recordingnak számítanak, így az ezeken szereplő műveket csak a mi előadásunkban ismerheti a hallgató, a világon először.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.
Könyv

„A karnyújtásnyira elébem került mikrohóhér nemcsak felturbózza, de konszolidálja is a szorongást bennem”

Interjúsorozatunkban művészekkel, a kulturális élet szereplőivel beszélgetünk arról, hogyan élik meg, át és túl a koronavírus-járvány időszakát. A friss Baumgarten-emlékdíjas Marno János költő, író évek óta visszahúzódó életet él, betegsége sokszor a négy fal közé szorította. Ha van veszélyeztetett ember ezen járvány idején, akkor ő az. Ez az interjú mégis egészen szívderítő, szó van benne az újrafelfedezésekről, Fehér babákról és a szabad gondolkodásról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Hangszertár

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Klasszikus hír

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.