Klasszikus

Kettő az egyben

2007.06.18. 00:00
Ajánlom
Idén januárban nagy sikerrel mutatták be a franciaországi Cannes-ban megrendezett MIDEM-en az Egri & Pertis Duo DVD-jét. A napokban jelent meg a művész-házaspár új CD-je, amelyen a birtokukban levő hangszerritkaságon, a Pleyel Duplazongorán játszanak. Ennek kapcsán beszélgettünk Egri Mónikával és Pertis Attilával.

- Hogyan jutottak hozzá ehhez a hangszerritkasághoz?

- Nem tudtuk, hogy létezik, mígnem meghívtak Írországba egy négykezes fesztiválra, ahol először találkoztunk a duplazongorával. Később egy barátunk mesélte, hogy látott Svájcban egy hangszert, amelynek egy teste volt, de két billentyűzete az ellentétes oldalakon. Ezzel felkeltette a kíváncsiságunkat: csak nem a duplazongorát látta? Úgy éreztük, hogy ezt a muzeális értékű hangszert meg kell szereznünk, s így is tettünk.

- Első DVD-jükön népszerű művek és kevésbé ismert csemegék egyaránt szerepelnek: többek közt Brahms magyar táncai, Haydn-variációi, Johann Strauss Kék Duna keringője. Utóbbi azonban egy különleges átiratban hallható, amelyet egy amerikai zeneszerző, bizonyos Abram Chasins készített. Hogyan bukkantak rá erre az átiratra?

- Rendkívül kiterjedt kutatásokat végeztünk a kétzongorás irodalom felderítése és feltérképezése céljából. Évek óta járunk könyvtárakba, s valóságos aranybányára leltünk a washingtoni Library of Congress gyűjteményében, ahol lehetőségünk nyílt egy hónapig kutatni, s ahonnan mintegy negyven kiló kottával tértünk haza. Eddig körülbelül 220 művet tettünk repertoárunk részévé, amely szám már sokszorosa a koncerten általában hallható kétzongorás és négykezes daraboknak, ugyanakkor még mindig a töredékét jelenti a birtokukban levő kottáknak. Mára akkora mennyiségű anyagot gyűjtöttünk össze, hogy az nyugdíjas éveinkig elegendő tanulnivalót tartogat számunkra.

- A napokban jelent meg tizennegyedik lemezük, amelyen szintén különleges kompozíciókat sikerült felfedezniük, hiszen Jules Massenet és César Franck neve sem a kétzongorás-négykezes művekkel kapcsolódott össze. Következő korongjukon pedig Grieg szerzeményei szerepelnek majd. A rengeteg alkotás közül hogyan választják ki a lemezre rögzítendő műveket?

- A hangszernek puha, meleg hangzása van, ami alkalmassá teszi a klasszikus és romantikus négykezes zongora irodalom nagy részének megszólaltatására. Az 1800-as évek elejétől az impresszionistáknak is nevezett zeneszerzőkig (Ravelig, Debussyig) játszunk műveket, így Bartókot vagy Rahmanyinov alkotásait már nem, noha egy-egy Gershwin-gyöngyszem csábításának néha engedünk. A sok szempont közül az első, hogy jó legyen a zene, de természetesen az is elengedhetetlen, hogy mi örömünket leljük benne, s valahol később következik az, hogy megcáfoljuk azt a tévhitet, amely szerint a kétzongorás-négykezes zongorairodalom kicsi lenne. Mindenképpen felelősségteljes a szerepünk, hiszen tudomásunk szerint előttünk senki nem készített lemezeket duplazongorával. A mi felvételeink First Recordingnak számítanak, így az ezeken szereplő műveket csak a mi előadásunkban ismerheti a hallgató, a világon először.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.