Klasszikus

Kettő az egyben

2007.06.18. 00:00
Ajánlom
Idén januárban nagy sikerrel mutatták be a franciaországi Cannes-ban megrendezett MIDEM-en az Egri & Pertis Duo DVD-jét. A napokban jelent meg a művész-házaspár új CD-je, amelyen a birtokukban levő hangszerritkaságon, a Pleyel Duplazongorán játszanak. Ennek kapcsán beszélgettünk Egri Mónikával és Pertis Attilával.

- Hogyan jutottak hozzá ehhez a hangszerritkasághoz?

- Nem tudtuk, hogy létezik, mígnem meghívtak Írországba egy négykezes fesztiválra, ahol először találkoztunk a duplazongorával. Később egy barátunk mesélte, hogy látott Svájcban egy hangszert, amelynek egy teste volt, de két billentyűzete az ellentétes oldalakon. Ezzel felkeltette a kíváncsiságunkat: csak nem a duplazongorát látta? Úgy éreztük, hogy ezt a muzeális értékű hangszert meg kell szereznünk, s így is tettünk.

- Első DVD-jükön népszerű művek és kevésbé ismert csemegék egyaránt szerepelnek: többek közt Brahms magyar táncai, Haydn-variációi, Johann Strauss Kék Duna keringője. Utóbbi azonban egy különleges átiratban hallható, amelyet egy amerikai zeneszerző, bizonyos Abram Chasins készített. Hogyan bukkantak rá erre az átiratra?

- Rendkívül kiterjedt kutatásokat végeztünk a kétzongorás irodalom felderítése és feltérképezése céljából. Évek óta járunk könyvtárakba, s valóságos aranybányára leltünk a washingtoni Library of Congress gyűjteményében, ahol lehetőségünk nyílt egy hónapig kutatni, s ahonnan mintegy negyven kiló kottával tértünk haza. Eddig körülbelül 220 művet tettünk repertoárunk részévé, amely szám már sokszorosa a koncerten általában hallható kétzongorás és négykezes daraboknak, ugyanakkor még mindig a töredékét jelenti a birtokukban levő kottáknak. Mára akkora mennyiségű anyagot gyűjtöttünk össze, hogy az nyugdíjas éveinkig elegendő tanulnivalót tartogat számunkra.

- A napokban jelent meg tizennegyedik lemezük, amelyen szintén különleges kompozíciókat sikerült felfedezniük, hiszen Jules Massenet és César Franck neve sem a kétzongorás-négykezes művekkel kapcsolódott össze. Következő korongjukon pedig Grieg szerzeményei szerepelnek majd. A rengeteg alkotás közül hogyan választják ki a lemezre rögzítendő műveket?

- A hangszernek puha, meleg hangzása van, ami alkalmassá teszi a klasszikus és romantikus négykezes zongora irodalom nagy részének megszólaltatására. Az 1800-as évek elejétől az impresszionistáknak is nevezett zeneszerzőkig (Ravelig, Debussyig) játszunk műveket, így Bartókot vagy Rahmanyinov alkotásait már nem, noha egy-egy Gershwin-gyöngyszem csábításának néha engedünk. A sok szempont közül az első, hogy jó legyen a zene, de természetesen az is elengedhetetlen, hogy mi örömünket leljük benne, s valahol később következik az, hogy megcáfoljuk azt a tévhitet, amely szerint a kétzongorás-négykezes zongorairodalom kicsi lenne. Mindenképpen felelősségteljes a szerepünk, hiszen tudomásunk szerint előttünk senki nem készített lemezeket duplazongorával. A mi felvételeink First Recordingnak számítanak, így az ezeken szereplő műveket csak a mi előadásunkban ismerheti a hallgató, a világon először.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.