Klasszikus

Kettős pokoljárás

Giovanni Bertolazzi zongorakoncertje a Régi Zeneakadémián
2022.03.03. 15:00
Ajánlom
Giovanni Bertolazzi neve bizonyára nem ismeretlen azoknak, akik nyomon követik a komolyzenei élet történéseit. A csupán huszonnégy esztendős olasz zongorista a 2021-es budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny második helyezettje, és egyben egyik különdíjasa is. A versenyen elért remek eredményének, és a Cziffra György-emlékév jóvoltából térhetett vissza február 26-án a Régi Zeneakadémiára, hogy egy több szempontból is komoly kihívást jelentő koncerten mutathassa meg ismét tehetségét.

Amikor megtudtam, hogy Bertolazzi milyen darabokat választott erre a koncertre – Beethoven: 21. (Op. 53., C-Dúr) 'Waldstein' szonáta; Liszt: Dante-szonáta (s. 161); és a h-moll szonáta (S. 178) – a délelőtti időpont nem tűnt a legideálisabbnak, és ezt más, külső tényezők is hamar egyértelművé tették már az első szonáta kezdő akkordjainak megszólalása után, ugyanis a Terror Háza Múzeum szombat délelőtti zenei beállása folyamatosan beleszólt a fiatal zongorista játékába. Akik megtapasztaltak már hasonlót, a fejüket foghatják most, és

nyilván azokat is kirázza a hideg, akik tudják, milyen nyugalom és csönd szükséges ahhoz, hogy ilyen komplex műveket valódi odafigyeléssel hallgathasson az ember.

20220226_Bertolazzi_ZAK_Szollosi_Fidelio_007-101049.jpg

Giovanni Bertolazzi zongorakoncertje a Régi Zeneakadémián (Fotó/Forrás: Szöllősi Mátyás)

Igen, eleinte kifejezetten zavaró volt – főleg az éneklő, lírai Beethoven-szonáta első tétele közben – a néha dübörgő, néhol valamiféle dallamra mégiscsak emlékeztető zaj, de mivel Bertolazzit érezhetően még ez a bosszantó körülmény sem volt képes kizökkenteni egy pillanatra sem, lassan a hallgatóság is megtanult elvonatkoztatni, és másként figyelni a zongorajátékra.

A Waldstein tökéletes „fölvezetés” volt. A könnyedség és letisztultság – mintha időnként nem is instrumentális zenét hallgatnánk, s amit egyértelműen sikerült megmutatnia Bertolazzinak – folyamatosan oldott minden, nem a zenei anyagból származó feszültséget, talán épp azért, hogy a két Liszt-szonátára már igazán képesek legyünk koncentrálni, arra a (kettős) pokoljárásra, amelynek egyszerre lehettünk megfigyelői és elszenvedői is. Bertolazzi játékával együtt mi is egyre elmélyültebbé válhattunk a koncert során; mintha a fiatal zongoristát a Liszt-verseny utáni visszatérés mellett, és a zeneszerzőhöz nagyon is kötődő helyszín varázslatán túl, pont a körülményekből fakadó plusz kihívás ösztönözte volna a leginkább arra, hogy a lehető legösszeszedettebb és -kifejezőbb legyen, és azt hiszem, a hallgatók számára mindig különleges élmény, mikor az előadó érezhetően egyre inkább átéli a zenélést, élvezi a játékot.

20220226_Bertolazzi_ZAK_Szollosi_Fidelio_005-101048.jpg

Giovanni Bertolazzi zongorakoncertje a Régi Zeneakadémián (Fotó/Forrás: Szöllősi Mátyás)

A h-moll-szonáta kötelező darab a Liszt-versenyen, és a legtöbb zongoristát már egészen fiatalon ez a nagyon is ellentmondásos mű foglalkoztatja talán a leginkább, mégis megdöbbentő, s így volt ez a tavalyi versenyen is, hogy akár tizenéves versenyzők is milyen érett, kiforrott előadásra képesek. A szeptemberi megmérettetés óta ugyan csak egyetlen díjazottat, a magyar Kovács Gergelyt hallhattam élőben játszani – teszem hozzá, remekül zongorázott –, ám egészen biztos vagyok abban, hogy az olasz Bertolazzi

azok közé tartozik, akiket nemhogy kényelmessé tett volna a siker, hanem arra ösztönzött, hogy még többet gyakoroljanak, még koncentráltabbak és árnyaltabbak legyenek.

Esetében semmi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy mindkét Liszt-szonáta igazán kidolgozott volt, és különösen tetszett, hogy a h-moll-szonáta középső részébe (tételébe) sűrűsödött a lényeg; abban rejlett, mintha abból származott volna interpretációjának lényege.

20220226_Bertolazzi_ZAK_Szollosi_Fidelio_006-101048.jpg

Giovanni Bertolazzi zongorakoncertje a Régi Zeneakadémián (Fotó/Forrás: Szöllősi Mátyás)

Giovanni Bertolazzi tízévesen kezdett zongorázni, tehát viszonylag későn. Saját bevallása szerint is csak az elmúlt öt-hat évben fektetett igazán komoly energiát a gyakorlásba, tizennyolc éves kora után vált számára egyértelművé, hogy ez az ő útja. Ezt tudva pedig még elképesztőbb az, amit a Liszt-versenyen, és ezen a koncerten is mutatott. Bertolazzi nem egy tipikus sztár-alkat, ezt a jelenlévők megérezhették már a tavalyi versenyen, illetve február 26-án is,

nem különcködéseivel vagy a hivalkodó játékával hívja föl magára a figyelmet, hanem kifejezetten azoknak lehet majd kedvence, akik a következetességet, az analitikus szemléletet kedvelik.

20220226_Bertolazzi_ZAK_Szollosi_Fidelio_001-101046.jpg

Giovanni Bertolazzi zongorakoncertje a Régi Zeneakadémián (Fotó/Forrás: Szöllősi Mátyás)

A koncert zárásaként két ráadást is adott Bertolazzi. Elsőként Franz Von Vecsey Valse Triste című darabját játszotta, természetesen Cziffra György zongoraátiratában (egyúttal persze neki is ajánlva), majd zárásként Manuel de Falla spanyol zeneszerző Danza Ritual del Fuego című, igazán különleges darabját hallhatta a Régi Zeneakadémia Kamaratermének közönsége.

Fejléckép: Giovanni Bertolazzi a a Régi Zeneakadémia koncertjén (fotó: Szöllősi Mátyás)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Liszt arcai: Liszt, a virtuóz

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán e két attribútum alapján beskatulyázni,
Klasszikus ajánló

Neves baszk zeneszerző működik közre az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusában

Ramon Lazkano a kurzus során tanítja a fiatal karmestereket és zeneszerzőket, emellett beszélgetést hallhat vele a közönség, a zárókoncerten pedig műveit is játszani fogják.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.
Klasszikus ajánló

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.