Klasszikus

„Kevés híja volt, hogy nem magam vetettem véget életemnek”

2016.04.16. 13:37
Ajánlom
Belegondoltunk már vajon abba, hogy Leonardo megfesthette volna-e a Mona Lisát vakon, vagy milyen lett volna, ha mondjuk Shakespeare minimum diszlexiával és diszgráfiával küzd? Talán hajlamosak voltunk, vagyunk ilyesfajta, túlzásnak ható asszociációkra, ha Beethoven süketségére gondolunk, ami tulajdonképpen a komponistáról alkotott kép romanticizálásához nagy mértékben hozzájárult. Ettől függetlenül persze zseni volt, és nyilván teljes értékű hallással is ugyanúgy az egyetemes zenetörténet nagy alakjává vált volna.

Az ember gyakran eljátszik a „mi lett volna, ha” gondolatával, és effajta hipotézisek gyártására a bécsi klasszikus triász harmadik alakjának élete különösen alkalmas: másféle zenét írt volna Beethoven, ha nem süketül meg? Ez már örök rejtély marad, de a válasz a fennmaradt dokumentumok ismeretében tulajdonképpen vegyes lehetne. Levelezéséből az derül ki, hogy társasági életére jobban rányomta a bélyegét a szörnyű felismerés, mint alkotói munkájára, ugyanis legkomorabb időszakában – 1801-1802 körül, amikorra datálódnak depresszív hangvételű levelei (köztük az úgynevezett heiligenstadti végrendelet) – írja meg egyik legderűsebb művét.

beethoven capitalotc com (1)

beethoven capitalotc com (1)

Ahogyan ezzel kapcsolatban Szabolcsi Bence zenetörténész fogalmaz Beethoven-könyvében: „Tehát házi hangverseny és válogatott társaság, vagy remeteség, magányos gyötrődés és öngyilkosság? Nyilván ez is, meg az is; a kettő együtt: ez Beethoven életritmusa. És ha még bármilyen kétségünk maradna: ugyanazokban a hónapokban, mikor Heiligenstadt oly halálos-kétségbeesetten látja Beethovent, készül a Második szimfónia diadalmasan viruló zenéje.” És ez

Beethoven utca

Beethoven utca

a változékonyság, hullámzás jellemzi Beethoven életén kívül zenéjét is: pianók és sforzandók, mély dráma és kitörő ujjongás váltja egymást gyakran a legrövidebb időn belül és a legváratlanabb pillanatban.

Hogy pontosan mikor kezdte el Beethoven felismerni hallásának romlását, nem tudjuk, de valamikor harminc éves kora előtt nem sokkal, tehát talán 1800-as budai hangversenye idején már jelentkezhettek a tünetek. Van olyan beethoveni beszámoló, amelyben a mester 1796-ra utal. A komponista egész életében amúgy is különböző betegségekkel küzdött: lázrohamok, hasi fájdalmak, májbetegség, sárgaság, tífusz. A 2000-es évek elején megvizsgálták Bonnban őrzött hajtincsét, amelyből kiderült, hogy szervezetének ólomtartalma a normálisnak százszorosa volt, halálát a boncjegyzőkönyv tanúsága szerint azonban májzsugorodás okozta.

Eleinte nem is gondolta komolynak a fülzúgást, valamint a halláscsökkenést. Az első levelek, amelyekben már megemlíti a bajt, barátainak: Karl Amendának és az orvos-fizikus Franz Gerhard Wegelernek szólnak. Wegelernek így ír:

„Be kell vallanom, nyomorúságos életet élek. Csaknem két éve kerülök minden társaságot, egyszerűen azért, mert lehetetlen megmondanom az embereknek: süket vagyok. Ha más volna a hivatásom, könnyebb volna, de az én hivatásomban iszonyú hátrány. Hát még ellenségeim, akik szép számra rúgnak, mit szólnának?”

Amendának pedig a következőképpen fakad ki: „Káromoltam Istent, mert teremtményeit kiszolgáltatja a véletlennek, úgy hogy sokszor a legszebb virág megsemmisül. Tudd meg, hogy legnemesebb részem: hallásom nagyon meggyöngült.” Wegelernek írott levelében bélbántalmaira vezeti vissza halláskárosodását, továbbá beszámol arról, hogy „hangszerek, énekesek magas hangjait, ha messzebb vagyok tőlük, nem hallom”. Egy másik levele bizakodóbb, melyben egy „leányzót” említ, akibe szerelmes lett, bár nem az ő „osztályából való”: ez a hölgy a tizenhét éves Giulietta Guicciardi grófnő, akinek a „Holdfény” szonáta ajánlása szól.

beethoven

beethoven

Beethoven leghíresebb levelét fivéreinek címezte, de azt soha nem adta fel postára és csak halála után került elő: ez az 1802. október 6-10. között keletkezett híres heiligenstadti végrendelet, amelynek keserű hangvételéből a testamentumokra jellemző számvetés olvasható ki, a harminckét éves zeneszerző eljut az öngyilkosság gondolatáig is:

„De mily megalázó volt aztán, ha mellettem valaki távoli furulyaszót vagy a pásztor nótázását hallotta, én pedig semmit, de semmit! Az ilyen tapasztalatok a végső kétségbeesés szélére juttattak s kevés híja volt, hogy nem magam vetettem véget életemnek. – Csak a művészet tartott vissza egyedül.”

Ezekből a részletekből is kiderül, hogy sokkal inkább az emberek véleményétől tartott, attól, hogy a társaság korábban ünnepelt ifjú zenészéről mit fognak mondani. A zeneszerzéssel azért nem volt gondja, mert tökéletes belső hallása, zenei memóriája volt, és tudta, hogy az elképzelt hangzásélményt hogyan valósítsa meg, vesse papírra. Egy tanulmány vonósnégyesei kapcsán számol be arról, hogy az erősebb hallásromlás után ritkábban komponált kvartettjeibe magas hangokat, mert azokat kevésbe hallotta, de ez inkább csak feltételezés.

További érdekességeket Beethovenről ide kattintva olvashat.

Az 1810-es évek elején már ordítanak hozzá az emberek, hogy meghallja a mester, amit mondanak, mindenféle hallókészülékekkel próbálja felerősíteni a hallását, de hiába: 1812-ben már nem lép fel zongoraművészként, V. (Esz-dúr) zongoraversenyének a szólóját rábízza tanítványára, Czernyre. Ehhez képest különös, hogy 1822-ben még maga szerette volna vezényelni a Fideliót, de a próbákon nehézségek támadtak és sikerült őt lebeszélni erről a szándékáról.

Mondhatnánk, hogy Beethoven élete szinte nyitott könyv az utókor számára, mivel süketsége révén olyan információk is fennmaradtak, amelyek más zeneszerzők esetében nem biztos, így például a személyes jellemvonásokról gyakran többet tudunk, mint amennyit másoknál, vagy mint amennyit illene. Persze a dokumentumok kapcsán kritikus énünknek is meg kell szólalnia, hiszen még írásos emlékek alapján is beleeshetünk az arany jánosi „gondolta a fene” jellegű hibába, ugyanis tudjuk, Beethoven famulusa, aki mellé szegődött jó néhány évre, Anton Schindler, hajlamos volt időnként szépíteni vagy mindenesetre valamilyen módon heroizálni hősünk életét, vagy ahogyan Kovács Sándor zenetörténész mesélte mindig óráin: Schindler volt az a figura, akinek a nevéből mindössze egyetlen betű hiányzott, hogy méltó módon leírja működését.

Beethoven Hornemann

Beethoven Hornemann

Állítólag beleírt Beethoven beszélgető füzeteibe, időnként kiszínezte a valóságot, de ezek közül a füzetek közül meg is semmisíthetett néhányat, amelyekről úgy gondolta, hogy nem feltétlenül járulnak hozzá a szerinte hiteles Beethoven-kép kialakításához. Ettől függetlenül a hátrahagyott füzetekkel neki köszönhetjük a Beethoven-hagyaték alapját: 1845-ben a Királyi Porosz Könyvtár számára eljuttatott hagyaték 136 ilyen füzetecskét tartalmazott, de Schindler feltehetően körülbelül négyszázat birtokolt belőlük. Az első Beethoven-életrajz is Schindler tollából való, szavahihetőségét zenetudományi kutatások az 1970-es években kezdték el cáfolni, hiszen már saját szerepét is próbálta meghamisítani: Beethovennél töltött öt-hat évét tizenegy-tizenkét évnek állította be.

Az egyik legmeghatóbb jelenet Beethoven süketsége kapcsán több forrásban is megmaradt, így minden bizonnyal hiteles lehet: a IX. szimfónia ősbemutatóján „tiszteletbeli karmesterként” volt jelen, azaz a valódi karmester mellett állva követte a partitúrát, és figyelte, hol tart a zene. A darab végén semmit nem hallott a mögötte ülő tömeg éljenzéséből és tapsviharából, ezért az egyik énekes szólista fordította őt közönsége felé, hogy lássa az ünneplést, amit a meglepett Beethoven lelkes meghajlásokkal fogadott.

Ma úgy tudjuk, hogy teljesen sohasem veszítette el a hallását, hiszen azt még élete utolsó éveiben is próbálta javítani különleges segédeszközeivel, olyanokkal, mint a Bonni Beethoven Múzeumban is látható fültölcsérek. Dr. Köves Péter belgyógyász szakorvos Beethoven fülbetegségét elemezve arról ír, hogy minden bizonnyal cochlearis otosclerosisról lehetett szó nála, amelynek értelmében a kengyel a környezethez csontosodva rögzül, megszűnik mozogni, így a hangrezgéseket nem tudja átvenni és rögzíteni a belső fülbe. A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói nemrég pedig arra az eredményre jutottak, hogy Beethoven hallásának romlása genetikai eredetű lehetett, amiért a Nox3 nevű gén felel: ez játszik szerepet annak meghatározásában, hogy valaki fogékony-e az erős zajok okozta halláskárosodásra.

Bármi is az igazság, Beethoven ezzel a fogyatékosságával is olyan életművet hagyott hátra, amely határozott irányt adott a zenetörténet további alakulásának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.