Klasszikus

Kezdetét vette a Kodály-év

2007.02.23. 00:00
Ajánlom
Február 20-án Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Göncz Kinga külügyminiszter és Zombor Gábor Kecskemét polgármestere nyitotta meg a jubileumi évet a Kodály Zoltán Emlékmúzeumban.

Idén lesz 125 éve, hogy megszületett a magyar zeneszerzés, népzenekutatás és zenepedagógia kiemelkedő jelentőségű alakja, és idén emlékezünk halálának 40. évfordulójára is. Kodály Zoltánról azonban nemcsak itthon emlékezünk meg, hanem szerte a világban rendeznek koncerteket, programokat az évfordulók tiszteletére: szülővárosában Galántán, Németországban (Berlin), Görögországban (Athén), Bukarestben, az Egyesült Államokban (Chicago, Ohio), sőt Kínában is (Sanghaj).

Az év végéig tartó esemény programjai széles skálán mozognak, hiszen a koncertek mellett konferenciákat, szakmai találkozókat, kiállításokat, művelődéstörténeti vetélkedőt is rendeznek, de sor kerül Kodály összes kompozícióját tartalmazó CD-sorozat kiadására is, a Magyar Rádió és a Hungaroton gondozásában.

Továbbá elindul – előzetes tervek szerint március 19-én – a kétnyelvű Kodály-portál, a Kodály-év hivatalos, kétnyelvű weboldala, amely az aktuális híreket és programokat tartalmazza majd, és a www.kodaly125.hu címen lesz megtekinthető. Ami viszont már most elérhető, az a Kossuth Rádióban nemrég indult tíz részes sorozat, amelyet minden csütörtökön 23:00 órától hallgathatnak meg, "A mikrofonnál: Kodály Zoltán" címmel. A sorozat a zeneszerző rádióadásainak és nyilatkozatainak felhasználásával igyekszik bemutatni Kodály gondolatait.

A társadalmi elfogadottsága és munkássága révén Kodály a 20. század eleji magyar kultúra legnagyobb hatású képviselője volt, akire méltó módon emlékezhetünk az egész éves program sorozattal, koncertekkel, kiadványokkal, műsorokkal. Ilyen gazdag kínálatban azt hiszem mindenki megtalálja majd a számára kedves elfoglaltságot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.