Klasszikus

Kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál

2022.03.08. 15:35
Ajánlom
2022-ben ismét élőben rendezik meg a Bach Mindenkinek Fesztivált, március 16. és 31. között, országszerte és a határon túl is, mintegy százötven ingyenes esemény várja a zeneszerző csodálóit.

1685. március 21-én szüketett Johann Sebastian Bach , hagyományosan az évnek ebben a szakaszában rendezik meg a Bach Mindenkinek Fesztivált, mely tavaly a pandémia miatt teljes egészében az online térbe került. Idén azonban március 16-31. között élőben várják Bach csodálóit és valamennyi zenekedvelőt, országszerte és a határokon is túl. A programok egytől egyig ingyenesek, de némelyikre előzetesen kell regisztrálni.

A koncerteken fellép többek között Hegedűs Endre zongoraművész, Rohmann Ditta csellóművész, Pálúr János és Fassang László orgonaművészek, Bábel Klára hárfaművész, Demeniv Mihály harmonikaművész, az ország legjelentősebb zenekarainak muzsikusai, valamint számos zeneművészeti oktatási intézmény tanárai és diákjai is. A Magyar Állami Operaház művészei idén is előadják a Kávékantátát, a II. János Pál pápa téri metróállomáson.

Bárki bekapcsolódhat a március 20-i közös koráléneklésbe Budapesten, a Szentháromság téren, Medveczky Ádám közreműködésével, a Nemzeti Énekkar és a Szolnoki Légierő Zenekarának közreműködésével. Ahogy Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója az eseményt bejelentő sajtótájékoztatón elmondta:

Hallgassunk sok Bachot, mert akkor talán eljuthatunk odáig, hogy a Szolnoki Légierőnek csak a zenekarára legyen szükség.

A fesztivál műsorát társművészeti programok, irodalmi estek, képzőművészeti projektek is színesítik. A Főtemplomok és orgonistáik sorozatban az ország számos jelentős templomában, így a Debreceni Református Nagytemplomban, a Pannonhalmi Bazilikában és a Tihanyi Bencés Apátságban is hallgathatunk orgonakoncerteket. A szervezők a gyerekekre is gondoltak, ők hangszersimogató foglalkozáson vehetnek részt.

A márciusi főszezonon kívül a fesztivál egész évben várja programokkal az érdeklődőket. Bár az idei év elsősorban az élő találkozásoké, a Bach Mindenkinek Fesztivál Facebook-oldalán koncertközvetítéseket is terveznek.

Bach Mindenkinek Fesztivál 2022
március 16-31.

Részletes program ide kattintva érhető el. >>>

Fejléckép forrása: Bach Mindenkinek Fesztivál

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.