Klasszikus

Kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál

2022.03.08. 15:35
Ajánlom
2022-ben ismét élőben rendezik meg a Bach Mindenkinek Fesztivált, március 16. és 31. között, országszerte és a határon túl is, mintegy százötven ingyenes esemény várja a zeneszerző csodálóit.

1685. március 21-én szüketett Johann Sebastian Bach , hagyományosan az évnek ebben a szakaszában rendezik meg a Bach Mindenkinek Fesztivált, mely tavaly a pandémia miatt teljes egészében az online térbe került. Idén azonban március 16-31. között élőben várják Bach csodálóit és valamennyi zenekedvelőt, országszerte és a határokon is túl. A programok egytől egyig ingyenesek, de némelyikre előzetesen kell regisztrálni.

A koncerteken fellép többek között Hegedűs Endre zongoraművész, Rohmann Ditta csellóművész, Pálúr János és Fassang László orgonaművészek, Bábel Klára hárfaművész, Demeniv Mihály harmonikaművész, az ország legjelentősebb zenekarainak muzsikusai, valamint számos zeneművészeti oktatási intézmény tanárai és diákjai is. A Magyar Állami Operaház művészei idén is előadják a Kávékantátát, a II. János Pál pápa téri metróállomáson.

Bárki bekapcsolódhat a március 20-i közös koráléneklésbe Budapesten, a Szentháromság téren, Medveczky Ádám közreműködésével, a Nemzeti Énekkar és a Szolnoki Légierő Zenekarának közreműködésével. Ahogy Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója az eseményt bejelentő sajtótájékoztatón elmondta:

Hallgassunk sok Bachot, mert akkor talán eljuthatunk odáig, hogy a Szolnoki Légierőnek csak a zenekarára legyen szükség.

A fesztivál műsorát társművészeti programok, irodalmi estek, képzőművészeti projektek is színesítik. A Főtemplomok és orgonistáik sorozatban az ország számos jelentős templomában, így a Debreceni Református Nagytemplomban, a Pannonhalmi Bazilikában és a Tihanyi Bencés Apátságban is hallgathatunk orgonakoncerteket. A szervezők a gyerekekre is gondoltak, ők hangszersimogató foglalkozáson vehetnek részt.

A márciusi főszezonon kívül a fesztivál egész évben várja programokkal az érdeklődőket. Bár az idei év elsősorban az élő találkozásoké, a Bach Mindenkinek Fesztivál Facebook-oldalán koncertközvetítéseket is terveznek.

Bach Mindenkinek Fesztivál 2022
március 16-31.

Részletes program ide kattintva érhető el. >>>

Fejléckép forrása: Bach Mindenkinek Fesztivál

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holokauszt-emlékkoncertet ad a Metrum Ensemble

A kamaraegyüttes a holokauszt nyolcvanadik évfordulója alkalmából szervezett emlékév keretében lép fel a Rumbach zsinagógában. A műsoron szereplő művek közül több is az első alkalommal hangzik el Magyarországon.
Klasszikus ajánló

Koncerttel zárul az Eötvös Alapítvány mesterkurzusa

A hallgatók koncertjével ér véget június 15-én a BMC-ben az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány Eötvös 80 című mesterkurzusa, amelynek tervezésében a márciusban elhunyt zeneszerző is részt vett még.
Klasszikus ajánló

Tizennegyedik születésnapját ünnepli az Anima Musicae Kamarazenekar

Páratlanul tartalmas és színes évaddal a háta mögött készül évadzáró születésnapi koncertjére a Zene Lelkéről elnevezett kamarazenekar. A hagyományokhoz híven idén is június 20-án, az Óbudai Társaskörben ünnepli e felejthetetlen napot az együttes.
Klasszikus hír

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Klasszikus hír

Hat magyar versenyző jutott a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulóiba

Nyolcvannégy fiatal énekes vehet részt szeptember elején a 6. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulóin a Zeneakadémián. A továbbjutók közé dél-afrikai, ausztrál, koreai, thaiföldi és amerikai versenyzők is bekerültek.