Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

2021.10.22. 09:30
Ajánlom
Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.

A Zeneakadémia 2016-ban hozta létre a Bartók Világversenyt, azzal a céllal, hogy Bartók művészetének jellemző szegmenseire, a hegedűre, a zongorára, a kamarazenére és a zeneszerzésre irányítsa a figyelmet. A hangszeres versenyekre a páratlan, a zeneszerzőire pedig a páros években kerül sor, egyszersmind a versenyzőknek a következő év kategóriájához kapcsolódó darabot kell írniuk.

Így az idei verseny középdöntőjében is választaniuk kell a résztvevőknek a tavalyi évben született két díjnyertes alkotás, Brandenburg Ádám Distances és Okamoto Sinszuke Kalligráfia Levegőre és Földre című művei közül.

A 2021-es év a vonósnégyeseké, tizenkét együttes vesz részt az október 26-27-én, 15 és 19 órakor a Zeneakadémia Solti Termében rendezett elődöntőkön, köztük egyetlen magyarként a Korossy vonósnégyes. Közülük választja ki a zsűri azokat, akik továbbjutnak a 28-i középdöntőbe, majd a 30-i döntőbe. A legjobbak az október 31-i gálakoncerten mutatkozhatnak be a közönségnek.

A Bartók Világverseny zsűrijének munkájában a nemzetközi zenei élet legnevesebb hegedűművészei és további jelentős zenészek és Bartók-specialisták vesznek részt: Kelemen Barnabás, Keller András, Mikhail Kopelman, Bjørg Lewis, Johannes Meissl, Oike Ami, Rolla János, Barry Shiffman és Tallián Tibor.

Az első díjazott tizenkétezer euróban, a második nyolcezer euróban, a harmadik négyezer euróban részesül, emellett a zsűri további különdíjakat is odaítélhet.

Az elő- és középdöntők ingyenes megtekinthetők, a döntőre és a gálakoncertre jegyek a Zeneakadémia honlapján kaphatók. Valamennyi forduló online is követhető a verseny oldalán.

Bartók Világverseny október 25-31.
Bővebb információ itt érhető el.

Fejléckép: Bartók Világverseny

Keller András is helyet kapott a Bartók Világverseny zsűrijében

Kapcsolódó

Keller András is helyet kapott a Bartók Világverseny zsűrijében

Keller András világhírű, számos hazai és külföldi díjjal kitüntetett hegedűművész, a Keller Kvartett alapítója csatlakozik a Bartók Világverseny idei, vonósnégyes együttesek számára meghirdetett fordulójának zsűrijéhez.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.