Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

2021.10.22. 09:30
Ajánlom
Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.

A Zeneakadémia 2016-ban hozta létre a Bartók Világversenyt, azzal a céllal, hogy Bartók művészetének jellemző szegmenseire, a hegedűre, a zongorára, a kamarazenére és a zeneszerzésre irányítsa a figyelmet. A hangszeres versenyekre a páratlan, a zeneszerzőire pedig a páros években kerül sor, egyszersmind a versenyzőknek a következő év kategóriájához kapcsolódó darabot kell írniuk.

Így az idei verseny középdöntőjében is választaniuk kell a résztvevőknek a tavalyi évben született két díjnyertes alkotás, Brandenburg Ádám Distances és Okamoto Sinszuke Kalligráfia Levegőre és Földre című művei közül.

A 2021-es év a vonósnégyeseké, tizenkét együttes vesz részt az október 26-27-én, 15 és 19 órakor a Zeneakadémia Solti Termében rendezett elődöntőkön, köztük egyetlen magyarként a Korossy vonósnégyes. Közülük választja ki a zsűri azokat, akik továbbjutnak a 28-i középdöntőbe, majd a 30-i döntőbe. A legjobbak az október 31-i gálakoncerten mutatkozhatnak be a közönségnek.

A Bartók Világverseny zsűrijének munkájában a nemzetközi zenei élet legnevesebb hegedűművészei és további jelentős zenészek és Bartók-specialisták vesznek részt: Kelemen Barnabás, Keller András, Mikhail Kopelman, Bjørg Lewis, Johannes Meissl, Oike Ami, Rolla János, Barry Shiffman és Tallián Tibor.

Az első díjazott tizenkétezer euróban, a második nyolcezer euróban, a harmadik négyezer euróban részesül, emellett a zsűri további különdíjakat is odaítélhet.

Az elő- és középdöntők ingyenes megtekinthetők, a döntőre és a gálakoncertre jegyek a Zeneakadémia honlapján kaphatók. Valamennyi forduló online is követhető a verseny oldalán.

Bartók Világverseny október 25-31.
Bővebb információ itt érhető el.

Fejléckép: Bartók Világverseny

Keller András is helyet kapott a Bartók Világverseny zsűrijében

Kapcsolódó

Keller András is helyet kapott a Bartók Világverseny zsűrijében

Keller András világhírű, számos hazai és külföldi díjjal kitüntetett hegedűművész, a Keller Kvartett alapítója csatlakozik a Bartók Világverseny idei, vonósnégyes együttesek számára meghirdetett fordulójának zsűrijéhez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Plusz

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Könyv

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Klasszikus ajánló

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 
Klasszikus ajánló

Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
Klasszikus ajánló

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Klasszikus ajánló

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.