Klasszikus

Kezdődik a Haydneum Nyitófesztivál

2021.10.04. 15:05
Ajánlom
Három napon át koncertek várják a régizene szerelmeseit az idén megalakult Haydneum – Magyar Régizenei Központ szervezésében, melyek során neves hazai és külföldi együtteseket hallgathat meg a közönség.

A magyarországi régizenei együttesek és művészek támogatásán túl zenetudományi kutatásokkal foglalkozik az idén megalakult Haydneum – Magyar Régizenei Központ. A Nyitófesztivál első koncertjén, október 4-én, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar estjén Joseph Haydn Te Deum Mária Terézia császárné tiszteletére, Johann Georg Albrechtsberger h-moll Miserere és Michael Haydn Szent Ferenc-mise című műve hangzik el Vashegyi György vezényletével. Fellép Hélene Guilmette szoprán, Marianne Beate Kielland mezzoszoprán, Bernhard Berchtold tenor és Stephan MacLeod basszus.

Kedden a Karmelita rendezvényteremben lép fel a Purcell Kórus és a Les Talens Lyriques Christophe Rousset vezényletével. A hangversenyen Joseph Haydn E-dúr Salve Regina című műve Kovács Ágnes szoprán, míg Gregor Joseph Werner Job című oratóriuma Joshua Ellicott, Grace Durham, Fabien Hyon, Nicholas Scott és Christian Immler közreműködésével hangzik el.

Az Egyetemi templom ad otthont a Purcell Kórus és a Budapest Bach Consort szerdai koncertjének Szokos Augustin dirigálásával. Kalafszky Adriána szoprán, Balogh Eszter alt, Megyesi Zoltán tenor és Najbauer Lóránt basszus fellépésével Gregor Joseph Werner Mater dolorum, Esterházy Pál Harmonia Caelestis, Francz Wenzel Zivilhofer Alma Redemptoris Mater című műve, valamint Istvánffy Benedek Szent Benedek miséjének Kyrie és Gloria tétele szólal meg. A programra a belépés ingyenes.

A Capella Savaria, Bertalan Andrea és Kalló Zsolt szerdai koncertjén Michael Haydn A-dúr hegedűversenye és D-dúr fuvolaversenye, valamint Joseph Haydn B-dúr szimfóniája hallható a Zeneakadémia Solti Termében.

A fesztivál zárásaként a Zeneakadémia Nagytermében Berecz Mihály (fortepiano) és a Freiburgi Barokk Zenekar 20 órától Carl Maria von Weber Preciosa-nyitányát, Johann Nepomuk Hummel a-moll zongoraversenyét és Joseph Haydn D-dúr "Csoda" szimfóniáját adja elő.

Fejléckép: Vashegyi György (fotó: Posztós János / Müpa)

Magyar szólistával koncertezik a Freiburgi Barokk Zenekar

Kapcsolódó

Magyar szólistával koncertezik a Freiburgi Barokk Zenekar

A neves régizenei együttes a Haydneum Nyitófesztiválon lép fel a Zeneakadémián, a szólista a tavaly Junior Prima Díjjal kitüntetett fiatal zongorista, Berecz Mihály lesz.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra