Klasszikus

Kezdődik a Haydneum Nyitófesztivál

2021.10.04. 15:05
Ajánlom
Három napon át koncertek várják a régizene szerelmeseit az idén megalakult Haydneum – Magyar Régizenei Központ szervezésében, melyek során neves hazai és külföldi együtteseket hallgathat meg a közönség.

A magyarországi régizenei együttesek és művészek támogatásán túl zenetudományi kutatásokkal foglalkozik az idén megalakult Haydneum – Magyar Régizenei Központ. A Nyitófesztivál első koncertjén, október 4-én, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar estjén Joseph Haydn Te Deum Mária Terézia császárné tiszteletére, Johann Georg Albrechtsberger h-moll Miserere és Michael Haydn Szent Ferenc-mise című műve hangzik el Vashegyi György vezényletével. Fellép Hélene Guilmette szoprán, Marianne Beate Kielland mezzoszoprán, Bernhard Berchtold tenor és Stephan MacLeod basszus.

Kedden a Karmelita rendezvényteremben lép fel a Purcell Kórus és a Les Talens Lyriques Christophe Rousset vezényletével. A hangversenyen Joseph Haydn E-dúr Salve Regina című műve Kovács Ágnes szoprán, míg Gregor Joseph Werner Job című oratóriuma Joshua Ellicott, Grace Durham, Fabien Hyon, Nicholas Scott és Christian Immler közreműködésével hangzik el.

Az Egyetemi templom ad otthont a Purcell Kórus és a Budapest Bach Consort szerdai koncertjének Szokos Augustin dirigálásával. Kalafszky Adriána szoprán, Balogh Eszter alt, Megyesi Zoltán tenor és Najbauer Lóránt basszus fellépésével Gregor Joseph Werner Mater dolorum, Esterházy Pál Harmonia Caelestis, Francz Wenzel Zivilhofer Alma Redemptoris Mater című műve, valamint Istvánffy Benedek Szent Benedek miséjének Kyrie és Gloria tétele szólal meg. A programra a belépés ingyenes.

A Capella Savaria, Bertalan Andrea és Kalló Zsolt szerdai koncertjén Michael Haydn A-dúr hegedűversenye és D-dúr fuvolaversenye, valamint Joseph Haydn B-dúr szimfóniája hallható a Zeneakadémia Solti Termében.

A fesztivál zárásaként a Zeneakadémia Nagytermében Berecz Mihály (fortepiano) és a Freiburgi Barokk Zenekar 20 órától Carl Maria von Weber Preciosa-nyitányát, Johann Nepomuk Hummel a-moll zongoraversenyét és Joseph Haydn D-dúr "Csoda" szimfóniáját adja elő.

Fejléckép: Vashegyi György (fotó: Posztós János / Müpa)

Magyar szólistával koncertezik a Freiburgi Barokk Zenekar

Kapcsolódó

Magyar szólistával koncertezik a Freiburgi Barokk Zenekar

A neves régizenei együttes a Haydneum Nyitófesztiválon lép fel a Zeneakadémián, a szólista a tavaly Junior Prima Díjjal kitüntetett fiatal zongorista, Berecz Mihály lesz.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Klasszikus

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.