Klasszikus

Kezdődik a Magyar Magic

2003.11.03. 00:00
Ajánlom
Ma este Londonban, a Temze-parti patinás múzeumban, a Somerset House-ban a kenti herceg - a brit és a magyar kulturális miniszter jelenlétében - megnyitja a Magyar ezüst- és aranykincsek című kiállítást. Ezzel hivatalosan elindul a nagy-britanniai magyar kulturális évad, a Magyar Magic.

Londonban egy hete sztrájkolnak a postások, ezért a Magyar Magic szervezői aggódnak, vajon a ma estére, a Somerset House-ba invitáló meghívók megérkeztek-e a címzettekhez. Mindenesetre Londonban óriási a kulturális pörgés: a most zajló filmfesztiválon a mai tárlatmegnyitóval egy időben mutatják be Bertolucci Álmodozók című filmjét Jeremy Ironsszal a főszerepben, aki meg is jelenik a premieren. Londonban promotálja a Három tenor új CD-jét Luciano Pavarotti, a National Galle-ryben pedig nagyszabású Van Gogh-kiállítás látható.

Visszatérve a Magyar Magicre a nyitótárlat anyagát Timothy Stevens, a Somerset House aranygyűjteményének kurátora választotta ki Magyarországon, a Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, az Esztergomi Keresztény Múzeum és az egri ferencesek templomának kincseiből. A nagy-britanniai magyar évad egyébként is igazodik a brit kulturális élet szerkezetéhez. A szigetország vendéglátó intézményei nem a magyar válogatók által tálalt kész programot kapnak: az előadók és a produkciók kiválasztásában egyenrangú partnerként vesznek részt a brit vendéglátók és a magyar szervezők. Ezért csak azok szerepelnek a Magyar Magicen, akinél korábban személyesen meggyőződtek a brit múzeumok, koncerttermek, könyvkiadók és színházak vezetői, hogy a majdani közönség szívesen fogadja őket. "Nem kínálunk zsákbamacskát, hiszen el sem fogadnák tőlünk. Csak olyasmit ajánlunk, amiről tudni lehet, hogy igény van rá” - mondta kérdésünkre Békés Pál író, a rendezvénysorozat kurátora.

Hogy melyik magyar művészre vagy művészeti ágra van leg-inkább kereslet Nagy-Britanniában, arra nem egyszerű válaszolni. Vannak olyan együttesek - így a Budapesti Fesztiválzenekar -, amelyek "saját jogon”, szinte önjáróan kerültek be a programba. És van kifejezetten ünnepelt magyar művész is, például Schiff András, akiért kapkodnak Londonban és más brit koncerttermekben. Egyes műfajok azért lehetnek érdekesek a britek számára, mert Anglia multikulturális közeg, ahol igen sok bevándorló él, és ez erősen meghatározza a közönség érdeklődését. Kifejezett igény mutatkozik például az autentikus népzenére, a kisebbségi, nemzetiségi zenére. Érdeklődnek a táncszínházi produkciók iránt, például Bozsik Yvette vagy Magyar Éva, illetve az általa alapított Sámán Színház neve jól cseng Nagy-Britanniában. Más műfajokat és művészeket szívósan és türelmesen ajánlgatni kell, hátha sikerül - véli Békés Pál.

A Magyar Magic egyik kulcsszereplője az 1999 óta Londonban működő, Bogyay Katalin által vezetett Magyar Kulturális Központ. Az intézménynek sikerült az Egyesült Királyság számos fontos kulturális helyszínére "betörni”, kapcsolatokat kiépíteni. A Magyar Magic fontos alapelve a regionalitás - tette hozzá Békés Pál. Ezért, bár az első hetekben London lesz az események központja, később bemutatkoznak Nagy-Britannia más városaiban is. Otthont ad koncerteknek, filmvetítéseknek Glasgow, Bradford és Bristol. Az évad keretében fesztivál helyszíne lesz Liverpool, Cambridge, Cardiff, Oxford, Edinburgh, Canterbury és Belfast.

"Nemcsak egyszeri tűzijátékot szeretnénk, hanem olyan produktumokat, melynek a petárdái nyomot is hagynak” - jegyezte meg Békés Pál. Erre kiválóan alkalmas a magyar irodalom megjelenítése Nagy-Bitanniában. A legnagyobb vállalkozásnak a négyszáz oldalasra tervezett, George Szirtes és Vajda Miklós által szerkesztett kortás költészeti és prózai antológia ígérkezik. A várhatóan jövő tavasszal megjelenő kötet, amelyet a Random House kiadó jegyez, a rendszerváltás utáni irodalmi művekből válogat, rövid kitekintéssel a közelmúlt magyar irodalmára is, ezért nem hiányozhat az antológiából a Nagy-Britanniában is igen sikeres Márai Sándor prózája sem. Megjelenik angol nyelven Esterházy Péter Harmonia Caelestise, tanulmánykötetet adnak ki Bartók Béláról és Radnóti Miklósról, életrajzot Molnár Ferencről. Brit kiadó gondozza majd Bächer Iván novelláit, valamint Ács Irén Ôrizd meg című kötetét is.

Az évad színházi produkcióinak egy részét a Channels program foglalja magába. A Királyi Nemzeti Színház vállalta, hogy négy magyar művet felolvasó-színházi formában bemutat. A drámákat a teátrum stúdiójának francia származású dramaturgja, Philippe Le Moine válogatta. Eldőlt, hogy a négy mű Egressy Zoltán Portugál, Háy János Gézagyerek, Kárpáti Péter Negyedik kapu és Németh Ákos Autótolvajok című darabja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Plusz

Könnyeinkkel küzdünk a Kobe Bryantről szóló animációs kisfilmet nézve

A Grammy gálát is beárnyékolta a Kobe Bryant haláláról érkező megrázó hír. Alicia Keys részvétnyilvánítása után több művész is az elhunyt emléke előtt tisztelgett műsorával. Mutatjuk Kobe Bryant Oscar-díjas animációs filmjét, amelyet a saját életéről készített.
Könyv

Szabó Magda Abigéljét ajánlja a New York Times

A múlt héten jelent meg az itthon közkedvelt regény angol fordítása, melyet a kiadó Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít.
Klasszikus

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus zeneoktatás

Már jelentkezhetsz a Crescendo Nyári Akadémiára

Elindult a kedvezményes jelentkezés a 2020-as Crescendo Nyári Akadémia és Fesztiválra. A nemzetközi komolyzenei rendezvényre 17. alkalommal kerül sor, július 22-étől augusztus 3-áig Tokajban.
Klasszikus riport

Amikor korrepetitor, jogász, csellista és orvos dirigál

Hogy a február 2-i Beethoven-maratonon amatőrök vezényelhetik a Budapesti Fesztiválzenekart, megint csak azt bizonyítja: a karmester tényleg nem csinál semmit. Vagy igen?
Klasszikus magazin

Ő volt Shakespeare korának legnépszerűbb dalszerzője

Virtuóz játékosa a lantnak, képzett énekes, korának egyik leghíresebb zenésze. Az utóbbi időben újra felfedezték, talán azért, mert az a szépség, ami a dalaiban megjelenik, nem öregedhet el. Ha azt mondjuk, John Dowland korának popzenésze volt, nem kisebbítjük érdemeit, ahogy a nagy kortárs, Shakespeare sem az elit számára írta műveit.
Klasszikus aukció

Pénzt gyűjt a Fesztiválzenekar, akár sakkpartira is licitálhat Fischer Ivánnal

Adománygyűjtő bált rendez a Budapesti Fesztiválzenekar, ahol az aukción olyan élményekre lehet licitálni, mint egy turné a zenekarral vagy sakkparti a karmesterével.
Klasszikus magazin

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.