Klasszikus

Kezdődik a pécsi Egyházzenei Fesztivál

2012.06.21. 13:38
Ajánlom
A június 24. és július 1. között tartó eseménysorozatban a város hat templomában tíz egyházzenei formáció mutatkozik be.

Az idén ötödik alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválon orgonaművészekkel, kórusokkal és régizenei együttesekkel együtt ünnepelhetik az első pécsi zenekari mise 300. évfordulóját az érdeklődők, akik mindeközben még az egyházzene múltjához, jelenéhez és műfajaihoz is közelebb kerülhetnek.

A fesztivál nyolc napja alatt fellép a Bazilika Mozart Kórusa és Zenekara, a Schola Cantorum Budapestinensis, a Mátyás Templom Kórusa és Zenekara, a Hírës Pannónia, a Tantus Peregrinus Énekegyüttes és a Szent Efrém Férfikar, akik június 29-én a fesztivál keretében tartják a Bizánci mozaikok II. című lemezük bemutató koncertjét. A Ferences templomban június 27-én mutatják be Békési-Marton Csaba zeneszerző-lantművész Passió című művét, a Püspöki Palota kertjében fellépő Pécs Jazz Band pedig Harry Pottertől a Jézus Krisztus szupersztárig - improvizációk filmzenékre című rendhagyó koncertjére várja a közönséget.

A Szent Mór Iskolaközpontban Béres György, a Gregorián Társaság vezetője tart a gregorián ősi lejegyzéséről és a tökéletes együttgondolkodást igénylő előadásmódról tart majd előadást, de kiállítások tekintetében sem lesz hiány: a Cella Septichora Látogató Központban Mészáros Gergely szobrászművész Tisztíts meg engem című tárlata lesz látható. A fesztiválon továbbá mindennap szól majd orgonamuzsika is, ezek helyszínei a Belvárosi templom, a zsinagóga, a székesegyház, a Lyceum templom és a Zsolnay-mauzóleum lesznek, de naponta egyszer toronyzene is felcsendül a pécsi bazilika tetején. A fesztivál műsoráról erre a linkre kattintva találhat részletes információt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.