Klasszikus

Kezdődik a pécsi Egyházzenei Fesztivál

2012.06.21. 13:38
Ajánlom
A június 24. és július 1. között tartó eseménysorozatban a város hat templomában tíz egyházzenei formáció mutatkozik be.

Az idén ötödik alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválon orgonaművészekkel, kórusokkal és régizenei együttesekkel együtt ünnepelhetik az első pécsi zenekari mise 300. évfordulóját az érdeklődők, akik mindeközben még az egyházzene múltjához, jelenéhez és műfajaihoz is közelebb kerülhetnek.

A fesztivál nyolc napja alatt fellép a Bazilika Mozart Kórusa és Zenekara, a Schola Cantorum Budapestinensis, a Mátyás Templom Kórusa és Zenekara, a Hírës Pannónia, a Tantus Peregrinus Énekegyüttes és a Szent Efrém Férfikar, akik június 29-én a fesztivál keretében tartják a Bizánci mozaikok II. című lemezük bemutató koncertjét. A Ferences templomban június 27-én mutatják be Békési-Marton Csaba zeneszerző-lantművész Passió című művét, a Püspöki Palota kertjében fellépő Pécs Jazz Band pedig Harry Pottertől a Jézus Krisztus szupersztárig - improvizációk filmzenékre című rendhagyó koncertjére várja a közönséget.

A Szent Mór Iskolaközpontban Béres György, a Gregorián Társaság vezetője tart a gregorián ősi lejegyzéséről és a tökéletes együttgondolkodást igénylő előadásmódról tart majd előadást, de kiállítások tekintetében sem lesz hiány: a Cella Septichora Látogató Központban Mészáros Gergely szobrászművész Tisztíts meg engem című tárlata lesz látható. A fesztiválon továbbá mindennap szól majd orgonamuzsika is, ezek helyszínei a Belvárosi templom, a zsinagóga, a székesegyház, a Lyceum templom és a Zsolnay-mauzóleum lesznek, de naponta egyszer toronyzene is felcsendül a pécsi bazilika tetején. A fesztivál műsoráról erre a linkre kattintva találhat részletes információt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.