Klasszikus

Kezdődik a pécsi Egyházzenei Fesztivál

2012.06.21. 13:38
Ajánlom
A június 24. és július 1. között tartó eseménysorozatban a város hat templomában tíz egyházzenei formáció mutatkozik be.

Az idén ötödik alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválon orgonaművészekkel, kórusokkal és régizenei együttesekkel együtt ünnepelhetik az első pécsi zenekari mise 300. évfordulóját az érdeklődők, akik mindeközben még az egyházzene múltjához, jelenéhez és műfajaihoz is közelebb kerülhetnek.

A fesztivál nyolc napja alatt fellép a Bazilika Mozart Kórusa és Zenekara, a Schola Cantorum Budapestinensis, a Mátyás Templom Kórusa és Zenekara, a Hírës Pannónia, a Tantus Peregrinus Énekegyüttes és a Szent Efrém Férfikar, akik június 29-én a fesztivál keretében tartják a Bizánci mozaikok II. című lemezük bemutató koncertjét. A Ferences templomban június 27-én mutatják be Békési-Marton Csaba zeneszerző-lantművész Passió című művét, a Püspöki Palota kertjében fellépő Pécs Jazz Band pedig Harry Pottertől a Jézus Krisztus szupersztárig - improvizációk filmzenékre című rendhagyó koncertjére várja a közönséget.

A Szent Mór Iskolaközpontban Béres György, a Gregorián Társaság vezetője tart a gregorián ősi lejegyzéséről és a tökéletes együttgondolkodást igénylő előadásmódról tart majd előadást, de kiállítások tekintetében sem lesz hiány: a Cella Septichora Látogató Központban Mészáros Gergely szobrászművész Tisztíts meg engem című tárlata lesz látható. A fesztiválon továbbá mindennap szól majd orgonamuzsika is, ezek helyszínei a Belvárosi templom, a zsinagóga, a székesegyház, a Lyceum templom és a Zsolnay-mauzóleum lesznek, de naponta egyszer toronyzene is felcsendül a pécsi bazilika tetején. A fesztivál műsoráról erre a linkre kattintva találhat részletes információt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.