Klasszikus

Ki lesz a nyertes?

2007.09.13. 00:00
Ajánlom
A hatból már csak három, döntőbe jutott versenyző programját kell meghallgatnia a zsűrinek ahhoz, hogy ma este meghozza a döntést: ki nyeri a 42. Szigeti-Hubay Nemzetközi Hegedűversenyt? Tegnap is hárman mutatták be versenyprogramjukat: Yu Sulki, Banda Ádám és Bodor János.

Yu Sulki Csajkovszkij hegedűversenye mellett tette le a voksát a döntőben választható Beethoven, Brahms, Bartók, Sibelius, Csajkovszikj, Goldmark hegedűversenyek közül. Színpadi kiállása rendkívül határozott és szuggesztív volt, nagyon átgondolt elképzelése volt a darabról és néhol szívbemarkoló hangokat csalt ki az igen nagy hanggal és vivőerővel rendelkező hegedűjéből. A futamok végei azonban következetes módon sikolyban végződtek, vagyis ezeket a hangokat vibratóval és dinamikával is a kelleténél jobban kiemelte, és helyenként elég erőszakosan játszott. A Magyar Rádiózenekar - amelynek élén Kovács László állt - sem segítette a dolgát; helyenként teljesen máshol jártak ő és az együttes: a hegedűs előbb volt a kelleténél, a kíséret pedig lemaradt. A verseny egészében rendkívül kiegyensúlyozottan teljesítő dél-koreai születésű hegedűs most is állta a sarat és a zenekar által okozott nehézségek ellenére is derekasan teljesített.

Másodikként Banda Ádám lépett a pódiumra, aki Bartók No. 2-es hegedűversenyét játszotta. Az első pillanatban, Yu Sulki hangszerének hangja után úgy tűnt, mintha szordínóval játszana, de ez csak egy pillanatig zavart. Ő minden egyes hangot külön gondoz, külön életet ad neki. Érzelemgazdagon játszik és semmiféle technikai akadály nem állhatja útját. Sőt, ezeket nem problémaként szemléli, hanem játszik velük, jópofa játékként fogja fel őket – legalábbis kívülről szemlélve ez látható. A zenekar őt is megzavarta néha, de nem zökkent ki a játékból. Színpadi megjelenésében az alázat és a magabiztosság egyszerre van jelen. Érdekesség, hogy hegedűjén se párna, se álltartó nincs.

A harmadik versenyző Bodor János volt, aki Brahms hegedűversenyét adta elő. Sajnos sokat hibázott: játéka tele volt hamis hangokkal, apróbb memória zavarokkal. Azonban nem hiányzott sok ahhoz, hogy elvarázsolja a közönséget: csak egy-két dolgot, pár fekvésváltást, futamot kellett volna átgondolnia. Az volt az érzésem, hogy ha két nappal később kell kiállnia ezzel a programmal, 100%-os teljesítményt nyújt. De ez a legnehezebb koncertező művészként és versenyzőként egyaránt: nem fél óra múlva, nem is egy órával előtte, hanem ott és akkor kell a legtöbbet kihoznia magából a művésznek.

Ma este folytatódik és egyben véget is ér a szeptember 7-én kezdődött verseny Kobayashi Mio japán, Ekaterina Rakhimova orosz és a szintén orosz Lev Solodovnikov versenyprogramjával. A késő esti órákban várható a végeredmény. A díjátadóra és a nyertesek gálahangversenyére holnap, szeptember 14-én kerül sor. De addig a neheze még hátravan…

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.