Klasszikus

Ki lesz az Operaház főigazgatója?

2005.06.24. 00:00
Ajánlom
A beadási határidő lejártáig, azaz szerda éjfélig kilenc pályamű érkezett be a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumába az Operaház főigazgatói posztjára kiírt pályázatra. Ez azonban valószínűleg még nem a végleges szám, mivel az érdeklődők postán is feladhatták pályamunkáikat.

Akiről biztosan tudható, hogy beadta pályázatát: Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Kht. ügyvezető igazgatója, Gulyás Dénes operaénekes, Kürthy András rendező, dramaturg és Zimányi Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont igazgatója. Valószínűsíthető, Bátor Tamás, a Miskolci Operafesztivál direktora is pályázott a posztra, és elképzelhető, hogy Závecz Ferenc, az Operaház jelenlegi ügyvezető igazgatója is így tett.

A kiírásban foglaltak szerint a főigazgatói álláshely betöltéséhez szakirányú felsőfokú végzettség, legalább öt éves szakmai gyakorlat, büntetlen előélet és vagyonnyilatkozat-tétel szükséges. Előnyt élvez, „aki a pályázathoz csatolt nyilatkozata birtokában megnevezi azokat a vezető munkatársait, akikkel közösen vállalkozik a pályázatban megjelölt feladatok elvégzésére” – ezzel a lehetőséggel élt Zimányi Zsófia, aki a hírek szerint Kovalik Balázs rendezőt jelölte meg lehetséges művészeti igazgatóként –, „az intézmény működtetésére és művészi arculatának formálására, művészeti intézményben vagy a gazdasági szférában szerzett vezetői gyakorlattal rendelkezik és egy világnyelvet tárgyalási szinten ismer.”

Bozóki András miniszter - az összeférhetetlenség elkerülése érdekében - most, a pályázók személyének ismeretében állítja majd össze a bíráló bizottság névsorát. A bizottság várhatóan még június folyamán megtartja első ülését. Bár a kiírás szerint az új igazgatót július 1-jével nevezték volna ki, végleges döntés csak kb. három hét múlva várható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.