Klasszikus

Ki népei vagytok… - a Honvéd Táncszínház bemutatója

2005.03.26. 00:00
Ajánlom
Magyarország régi időktől vonzotta az idegen földről jött látogatókat. Korábbi századok angol, francia, német utazói csodálattal írnak a magyarok táncáról, mint a nemzeti karakter kifejezőjéről. Ha igaz az, hogy nyelvében él a nemzet, úgy bizonyára dalai, táncai is meghatározóak.

Elegancia, virtuozitás, költészet és drámaiság jellemzi ezeket a táncokat, egyediek és változatosak, csakúgy mint ezerszínű muzsikájuk, avagy festői viseletük. Az előadás szándéka mindezeket felvonultatni a magyar nyelvterület néhány választott tájegységének tükrében. A Honvéd Táncszínház Alkotóműhelyének fiatal szerzői - Foltin Jolán vezetésével – a táncokat az eredetei anyag tiszteletben tartásával állították színpadra, teret adva a koreográfusi szabadságnak, lehetőséget kínálva az előadók egyéniségének, tánctudásának kibontakozására.

PROGRAM:

I. rész
1. Somogyország
2. Verbunkosok
3. Karikatánc
4. Családi képek
5. Pásztorének
6. Három falu tánca

II. rész
7. Ifjúság, sólyommadár
8. Székelyföld színei
9. Menyasszonykísérő
10. Visai pár
11. „Jaj, de szép a hazai…”
12. Karácsony Kalotaszegen

Koreográfusok:
Béres Anikó (6, 11, 12); Ertl Péter (6, 8); Foltin Jolán (3, 6); Gombai Szabolcs (1); Hortobágyi Gyöngyvér (6, 8, 10); Horváth Zsófia (1, 9); Lengyel Szabolcs (6, 11, 12); Makovínyi Tibor(4, 7),Végső Miklós (5, 8, 10)

Látvány: Zeke Edit
Fotó: Korniss Péter
Jelmez: Imrik Zsuzsa
Szaktanácsadó: dr. Felföldi László
Zene: Kiss Ferenc (I.), Ökrös Csaba (II.)
Muzsikál a Hegedős Együttes
Szerkesztő-rendező: Foltin Jolán

Az előadások március 29-én 19:00-kor a Thália Színházban, 31-én 19:00-kor pedig a Nemzeti Táncszínházban lesznek láthatók.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra