Klasszikus

Kiadják a szlovákiai Bartók népdalgyűjteményt

2003.10.08. 00:00
Ajánlom
Hiller István magyar és Rudolf Chmel szlovák kulturális miniszter megállapodása alapján a jövő év tavaszára a két tárca közös finanszírozásában kiadják Bartók Béla szlovákiai népdalgyűjtését - jelentette be a nemzeti kulturális örökség minisztere kedden.

Hiller István a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett Főúri terítékek az Andrássyak asztalán című kiállítás megnyitója után tárgyalt erről - és több, már korábban egyeztetett projektről - szlovák kollégájával.

"Megállapodtunk arról, hogy az eddig kiadatlan egykori Bartók-népdalgyűjteményt, amelyet Bartók Béla még ifjú korában gyűjtött össze, közös finanszírozású kötetben kiadjuk" - mondta a miniszter. Hiller István utalt arra, hogy a sok száz oldalnyi dokumentumot jelenleg a Szlovák Nemzeti Könyvtár őrzi. A kulturális miniszter hozzátette: Rudolf Chmel ígéretet tett arra, hogy az eredeti anyagok másolatát eljuttatja a magyar kulturális tárcához. Hiller István a gyűjteményt a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének adja át kutatásra.

A miniszter szlovák kollégájával megállapodott arról is, hogy a jövő évi Balassi Bálint emlékév tiszteletére közös finanszírozásban felújítják a költő szlovákiai nyughelyét és az annak közelében lévő templomot. A rekonstrukciót kétharmad arányban a szlovák, egyharmad részben pedig a magyar kulturális tárca finanszírozza. A felújítás hozzávetőlegesen 10 millió forintos tételt jelent a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának - mondta Hiller István.

A két miniszter a megbeszélésen döntött arról is, hogy mindketten ösztönzik a szlovák-magyar, magyar-szlovák nagyszótár elkészítését. Hiller István reményei szerint a nagyszótár 2005. május 1-jére, az uniós csatlakozás első évfordulójára elkészülhet. A szótár összeállítását, kiadását a két minisztérium 50-50 százalékban finanszírozza, ez a projekt is mintegy 10 millió forintos kiadást jelent az NKÖM-nek - mondta a kulturális miniszter.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.
Tánc

"Nem hiszek abban, hogy ütni-verni kell a táncosokat" – Interjú Aradi Máriával

Aradi Mária nemrég ünnepelte a 75. születésnapját, de ma is rendületlenül dolgozik a Magyar Nemzeti Balett betanító balettmestereként. Nagyívű balett-táncosi pályájáról szerényen beszél, a jelenkori tendenciákról pedig határozott véleménye van.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.