Klasszikus

Kiadós szezonkezdés

2003.09.18. 00:00
Ajánlom
Megkezdődött a szezon a Zeneakadémián, és nem is akármivel: a szeptember 15-én a sokak által nagyon várt Zongorabérlet első hangversenyét, Vásáry Tamás szólóestjét hallhattuk.

Vásáry Tamást a hazai közönség inkább karmesterként ismeri, bár pályáján időben ez a hivatás a későbbi, korai lemezfelvételein épp a kedd este két szerzője, Liszt és Chopin dominál. Ugyanakkor elmondhatjuk: Vásárynak idehaza saját közönsége, rajongótábora van, akik nemcsak hangversenyeit látogatják, de megveszik lemezeit, könyvét és zenei előadásairól készült videókazettáját is. Tegnap este – a bérletnek köszönhetően – döntően mégsem csak „saját” közönsége volt jelen. Aki egy tíz zongoristát bemutató bérletet vásárol, inkább a zenére, Vásáry zongorajátékára kiváncsi, nem annyira személyiségének sokak által vitatott érdekességeire.

Aki a hétfői hangversenyt végighallgatta, bőven kapott ebből is, abból is. Előre annyit elárulunk, hogy a három zongoramű (de maximum hat: Chopin Variations brillantes-ja, Négy balladája, illetve Liszt h-moll szonátája) után – ha jól számoltam – tíz vagy tizenegy ráadásdarab hangzott el. Másképp fogalmazva: Vásáryt ismerve és a programot olvasva az avatott hallgató azon gondolkodhatott, hogyan fog ez a nettó hatvan percnyi zene este fél nyolctól minimum negyed tizenegyig tartani (gondoljunk Vásáry egész estét betöltő Szentivánéji álmára, mint egyfajta csúcsbeállításra).

Pedig a zene se lett volna kevés. Sajnos (talán a szezonkezdésnek köszönhetően) a hangverseny első percében mobilcsörgést és -lemerülést is hallhattunk (ilyeténképpen a koncertet nemcsak a Matáv, hanem a mobilcégek is támogatták), s ez nem segített a művésznek (sem). Chopin variációi így is szépek és érdekesek voltak, csak a mű súlya csökkent azáltal, hogy az utána következő négy balladát (Op. 23, 38, 47 és 52) Vásáry az első kivételével megismételte. Az első ráadás az F-dúr volt, mondván: ez előszörre nem sikerült (valóban ez volt a leghalványabb a négy közül). Utána jött az Asz-dúr, mely rögtön is talán a legszebb volt, és melynél feltehető a kérdés: muszáj-e ezt a négy művet ciklusban játszani. Az Asz-dúr talán a legalkalmasabb záródarabnak, és Vásáry Tamás elsőre is így játszotta (utána az f-moll szinte attacca kezdése erőltetettnek tűnt). Ám utóbbi mű ismétlését is meghallgathattuk a szünet előtt.

A ballada amúgy is furcsa műfaj: a nemcsak poétikus, de főleg lírában gondolkozó Chopin kissé epikába hajló művei közé tartozik e négy darab, többféle hangulattal, melyek bár nem alkotnak egységes szerkezetet, mégis valamiféle folyamatot hoznak létre. Vásáry a hangulatok közül elsősorban az intimebbeket ragadta meg fület gyönyörködtetően, a nagyobb érzelmi kitöréseknél különösen a bal keze (főleg a ráadásokban) inkább püfölte a zongorát, s ilyenkor a jobbkéz máskor brilliáns futamai is görcsösre sikeredtek.

Szünet után következett Liszt h-moll szonátája, ez a mintegy félórás mű, mely számomra a legfegyelmezettebb Liszt-kompozíciónak tűnik. Ha Chopin balladái az epika felé vezetnek a lírából, Liszt szonátája (valójában egy gigantikus szonátatétel, zongorára írott szimfonikus költemény) már elsősorban epikus mű – a hangulatoknál a szerkezet, a felépítés sokkal fontosabb. Vásáry kezdése darabos volt – ám ez nem ellenkezik a mű karakterével: innen jutunk el az első rész megnyugvásáig, majd vágunk bele a fugatóba, s jutunk el ismét a megnyugtató H-dúr zárásig. Nekem ismét ezek a megnyugvások tetszettek inkább, ilyenkor éreztem megismételhetetlennek a pillanatot – és meg merem kockáztatni: a mai Vásáry művészetének ez a rezignáltan bölcs, mégis bensőségesen meleg vonása adja a lényegét, az egyéniségét.

És szívesen mentem volna haza ezzel a hangulattal lelkemben, de nem lehetett: még hét vagy nyolc ráadásdarabot kellett meghallgatnunk. Chopin és Liszt pingpongozott egymással, és bár volt a darabok közt olyan, amely hangulatilag illett Liszt h-moll szonátájához (különösen a két Desz-dúr ikermű, melyekre Vásáry verbálisan is felhívta a figyelmet), a koncertnek ebben a részében inkább egyfajta „Vásáry-show”-t láthattunk. Hiába az érv, hogy oldani kell a h-moll szonáta feszültségét: én ezt boldogabban tettem volna Liszt és Chopin erősen magamutogató darabjai nélkül. És hiába az is, hogy Vásáry egyre brilliánsabban zongorázott az egyre brilliánsabb ráadásdarabokban: negyed tizenegyre a közönség bizony belefáradt a zenébe, s az álló taps legalább annyira szólt a koncert végének, mint Vásárynak.

Mégis: Vásáry Tamás zongoristaként - és persze karmesterként - ma sem akárki. Aki kívácsi egy másik arcára is, október 23-án a gödöllői Királyi Kastélyban Goldberg-variációkat hallhat vele. A zongorabérlet többi konceretjén Schiff András, Bogányi Gergely, Grigory Sokolov, Frankl Péter, Kocsis Zoltán, Emanuel Ax, Várjon Dénes, Ránki Dezső és Jandó Jenő hangversenyeire kerül sor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.