Klasszikus

Kiállítás nyílt a Magyar Rádió Gyermekkórusának első harminc évéről

2011.06.15. 15:00
Ajánlom
Külföldi fellépések emlékét őrző plakátok, színpompás lemezek, fekete-fehér és színes fényképek kalauzolják végig a látogatót a Magyar Rádió Gyermekkórusának első harminc évén azon a kiállításon, amely pénteken nyílt meg a XI. kerületi Budai Művészházban.

Botka Valéria, aki férjével, Csányi Lászlóval együtt több mint harminc éven át, 1954-től 1985-ig vezette a Magyar Rádió Gyermekkórusát. "Európa szinte minden országában jártunk, Japánban tizenhárom alkalommal voltunk, és énekeltünk Skandináviában, Kanadában is" - emlékezett vissza a kórus alapító karnagya, aki éppen pénteken ünnepelte 83. születésnapját.

Mint azt lánya, Csányi Valéria, a Magyar Állami Operaház karmestere elárulta, a tárlaton látható rengeteg fényképet, plakátot és külföldről begyűjtött relikviát - köztük japán maszkokat, legyezőket és apró szobrokat - a kórus egykori tagjai válogatták össze a több évtizednyi emléket felölelő családi gyűjteményből. A különleges tárlaton a gyermekkórus első koncertjének emlékét őrző 1956-os rádióújság borítójától kezdve, az énekesek egyenruháján át egészen az 1980-as évek plakátjaiig és fényképeiig követhetik végig az érdeklődők a gyermekkórus történetét.

A kiállítás létrehozásában a Budai Művészház Alapítvány mellett a nemrég megalakult Csányi László Baráti Társaság Egyesület is részt vett, amelynek célja a gyermekkórus első harminc évének feldolgozása, első lépésként az első generációk előadásait őrző lemezek digitalizálása. "Ahány országban voltunk, annyi nyelven énekeltünk" - mondta a falakat borító képeket böngészve Tímár Edit, aki 1963-tól volt a gyermekkórus tagja, később pedig tizenöt éven át dolgozott a kórus két karnagya mellett. "A kultúra kis követei voltunk ezekben az országokban. Volt, hogy a japán császári pár előtt léptünk fel, és mindig a prominens kulturális világ előtt adtunk telt házas koncerteket. Egy-egy turné akár két és fél hónapig is eltartott, és ilyenkor kétórás koncerteket énekeltünk végig" - emlékezett vissza az egykori kórustag.

A tárlatnak helyet adó Budai Művészház épülete 1980 és 2005 között a házaspár otthona volt. Csányi László 2005-ben bekövetkezett halála után Csányi Valéria varázsolta a kerület művészeti központjává a házat, ahol jelenleg zeneoktatás, balett- és jógatanfolyamok is folynak. Az ingyenes kiállítást mintegy két hétig, délutánonként, a Budai Művészház órái alatt kereshetik fel az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus marton éva

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Klasszikus hír

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 
Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.