Klasszikus

Kiállítás nyílt a Magyar Rádió Gyermekkórusának első harminc évéről

2011.06.15. 15:00
Ajánlom
Külföldi fellépések emlékét őrző plakátok, színpompás lemezek, fekete-fehér és színes fényképek kalauzolják végig a látogatót a Magyar Rádió Gyermekkórusának első harminc évén azon a kiállításon, amely pénteken nyílt meg a XI. kerületi Budai Művészházban.

Botka Valéria, aki férjével, Csányi Lászlóval együtt több mint harminc éven át, 1954-től 1985-ig vezette a Magyar Rádió Gyermekkórusát. "Európa szinte minden országában jártunk, Japánban tizenhárom alkalommal voltunk, és énekeltünk Skandináviában, Kanadában is" - emlékezett vissza a kórus alapító karnagya, aki éppen pénteken ünnepelte 83. születésnapját.

Mint azt lánya, Csányi Valéria, a Magyar Állami Operaház karmestere elárulta, a tárlaton látható rengeteg fényképet, plakátot és külföldről begyűjtött relikviát - köztük japán maszkokat, legyezőket és apró szobrokat - a kórus egykori tagjai válogatták össze a több évtizednyi emléket felölelő családi gyűjteményből. A különleges tárlaton a gyermekkórus első koncertjének emlékét őrző 1956-os rádióújság borítójától kezdve, az énekesek egyenruháján át egészen az 1980-as évek plakátjaiig és fényképeiig követhetik végig az érdeklődők a gyermekkórus történetét.

A kiállítás létrehozásában a Budai Művészház Alapítvány mellett a nemrég megalakult Csányi László Baráti Társaság Egyesület is részt vett, amelynek célja a gyermekkórus első harminc évének feldolgozása, első lépésként az első generációk előadásait őrző lemezek digitalizálása. "Ahány országban voltunk, annyi nyelven énekeltünk" - mondta a falakat borító képeket böngészve Tímár Edit, aki 1963-tól volt a gyermekkórus tagja, később pedig tizenöt éven át dolgozott a kórus két karnagya mellett. "A kultúra kis követei voltunk ezekben az országokban. Volt, hogy a japán császári pár előtt léptünk fel, és mindig a prominens kulturális világ előtt adtunk telt házas koncerteket. Egy-egy turné akár két és fél hónapig is eltartott, és ilyenkor kétórás koncerteket énekeltünk végig" - emlékezett vissza az egykori kórustag.

A tárlatnak helyet adó Budai Művészház épülete 1980 és 2005 között a házaspár otthona volt. Csányi László 2005-ben bekövetkezett halála után Csányi Valéria varázsolta a kerület művészeti központjává a házat, ahol jelenleg zeneoktatás, balett- és jógatanfolyamok is folynak. Az ingyenes kiállítást mintegy két hétig, délutánonként, a Budai Művészház órái alatt kereshetik fel az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.