Klasszikus

Kiállítás nyílt a Magyar Rádió Gyermekkórusának első harminc évéről

2011.06.15. 15:00
Ajánlom
Külföldi fellépések emlékét őrző plakátok, színpompás lemezek, fekete-fehér és színes fényképek kalauzolják végig a látogatót a Magyar Rádió Gyermekkórusának első harminc évén azon a kiállításon, amely pénteken nyílt meg a XI. kerületi Budai Művészházban.

Botka Valéria, aki férjével, Csányi Lászlóval együtt több mint harminc éven át, 1954-től 1985-ig vezette a Magyar Rádió Gyermekkórusát. "Európa szinte minden országában jártunk, Japánban tizenhárom alkalommal voltunk, és énekeltünk Skandináviában, Kanadában is" - emlékezett vissza a kórus alapító karnagya, aki éppen pénteken ünnepelte 83. születésnapját.

Mint azt lánya, Csányi Valéria, a Magyar Állami Operaház karmestere elárulta, a tárlaton látható rengeteg fényképet, plakátot és külföldről begyűjtött relikviát - köztük japán maszkokat, legyezőket és apró szobrokat - a kórus egykori tagjai válogatták össze a több évtizednyi emléket felölelő családi gyűjteményből. A különleges tárlaton a gyermekkórus első koncertjének emlékét őrző 1956-os rádióújság borítójától kezdve, az énekesek egyenruháján át egészen az 1980-as évek plakátjaiig és fényképeiig követhetik végig az érdeklődők a gyermekkórus történetét.

A kiállítás létrehozásában a Budai Művészház Alapítvány mellett a nemrég megalakult Csányi László Baráti Társaság Egyesület is részt vett, amelynek célja a gyermekkórus első harminc évének feldolgozása, első lépésként az első generációk előadásait őrző lemezek digitalizálása. "Ahány országban voltunk, annyi nyelven énekeltünk" - mondta a falakat borító képeket böngészve Tímár Edit, aki 1963-tól volt a gyermekkórus tagja, később pedig tizenöt éven át dolgozott a kórus két karnagya mellett. "A kultúra kis követei voltunk ezekben az országokban. Volt, hogy a japán császári pár előtt léptünk fel, és mindig a prominens kulturális világ előtt adtunk telt házas koncerteket. Egy-egy turné akár két és fél hónapig is eltartott, és ilyenkor kétórás koncerteket énekeltünk végig" - emlékezett vissza az egykori kórustag.

A tárlatnak helyet adó Budai Művészház épülete 1980 és 2005 között a házaspár otthona volt. Csányi László 2005-ben bekövetkezett halála után Csányi Valéria varázsolta a kerület művészeti központjává a házat, ahol jelenleg zeneoktatás, balett- és jógatanfolyamok is folynak. Az ingyenes kiállítást mintegy két hétig, délutánonként, a Budai Művészház órái alatt kereshetik fel az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Klasszikus

Miért szép a cselló? Márkus Ágnes válaszol

Hangszertár című sorozatunkban ezúttal a csellót mutatjuk be Márkus Ágnes segítségével, aki Saint-Saëns egy jól ismert műrészletét is előadja.
Színház

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Hangszertár

Miért szép a cselló? Márkus Ágnes válaszol

Hangszertár című sorozatunkban ezúttal a csellót mutatjuk be Márkus Ágnes segítségével, aki Saint-Saëns egy jól ismert műrészletét is előadja.
Klasszikus gyász

Elhunyt Marcello Abbado olasz zeneszerző és zongoraművész

A 2016-ban elhunyt sztárkarmester, Claudio Abbado bátyja 93 évesen hunyt el csütörtökön otthonában, a Maggiore-tó partján fekvő Stresában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.
Klasszikus hír

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.