Klasszikus

Kiállítással és koncerttel tisztelgett a Zeneakadémia Liszt Ferenc születése előtt

2015.10.27. 13:52
Ajánlom
Képes-szöveges összefoglaló következik az Átriumban megnyílt kiállításról, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának fellépéséről és Avishai Cohen szintén október 22-ei mesterkurzusáról.

A budapesti Zeneakadémia 140 éve a magyar zenekultúra páratlan műhelye. Ennek a közel másfél évszázada tartó történetnek a válogatott pillanatképeiből nyílt kiállítás október 22-én, az iskolaalapító Liszt Ferenc születésének 204. évfordulóján a Zeneakadémia Átriumában. A magyarországi fotóarchívumok kincseiből összeállított képanyag húsz tablón idézi fel az intézmény gazdag történetét és hagyományait. A tablókon végigkövethető a Zeneakadémia születése és többszöri metamorfózisa, legendás tanárok, rektorok, osztályok és mesteriskolák működése, továbbá olyan meghatározó alakok munkássága, mint például Hubay Jenőé, Weiner Leóé vagy épp Dohnányi Ernőé.

A kiállításmegnyitó

A kiállításmegnyitó (Fotó/Forrás: Mudra László)

Dr. Vigh Andrea rektor és a kiállítás kurátora, dr. Batta András megnyitón elmondott beszédükben több emlékezetes zeneakadémiai élményüket is felelevenítették, hozzátéve, hogy a koncertközpontként és felsőoktatási intézményként egyaránt funkcionáló Zeneakadémia működési formája az egész világban egyedülálló és példaértékű. A szónokok köszönetet mondtak a kiállítás alkotóinak és megvalósítóinak, Farkas Anna grafikusművésznek, Békéssy Lili zenetörténész doktorandusznak, valamint a Zeneakadémia Szabó Stein Imre vezette Kommunikációs és a Csonka András által vezetett Kulturális Igazgatóságának, illetve a Lakatos Gergely vezette főmérnökség munkatársainak.

A nap fényét emelte, hogy éppen október 22-én látogatott el a Zeneakadémiára egy mesterkurzus erejéig napjaink egyik legmeghatározóbb jazztombitása, Avishai Cohen. A Miles Davis hagyatékából táplálkozó, de a komolyzenével is szoros viszonyt ápoló művész mintegy félszáz diáknak tartott késő estébe nyúló workshopot a jazz műfajának legújabb útjairól.

Avishai Cohen mesterkurzusa

Avishai Cohen mesterkurzusa (Fotó/Forrás: Mudra László)

Az ünnepi nap záróakkordjaként a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara adott koncertet Pinchas Steinberg vezényletével a Nagyteremben. A válogatott zeneakadémistákból álló zenekar Liszt Ferenc és Richard Wagner műveiből összeállított programmal állt színpadra, a műsoron olyan művekkel, mint A nürnbergi mesterdalnokok kivételes virtuozitást megkövetelő nyitánya, vagy épp a technikailag és érzelmileg egyaránt megterhelő Trisztán-előjáték. A koncert első félidejében elhangzott Liszt-zongoraverseny szólistája az idén huszadik születésnapját ünneplő Váradi László volt, aki a különleges tehetségek osztályába járt, jelenleg az intézmény másodéves hallgatója, és szerepelt többek között a Zeneakadémia Koncertközpont Silver Hugo- és Red Dot-díjas imázsfilmjében is.

Pinchas Steinberg és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara

Pinchas Steinberg és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara (Fotó/Forrás: Mudra László)

Másnap, október 23-án Pécsett folytatódott az ünneplés, ugyanis a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara a pécsi Kodály Központban, a műsort betanító Ménesi Gergely vezényletével ismételte meg a Liszt-Wagner programot. „Nagy öröm nekem Pécsett vezényelni, hiszen a Pannon Filharmonikusok karmestere voltam éveken keresztül, az ottlétem alatt épült meg a Kodály Központ, s az első zenekari akusztikai próbákat én tarthattam” – nyilatkozta a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának munkáját 2013 óta irányító Ménesi Gergely a Magyar Narancsnak. A karmester hozzátette, bár több koncerten is jelen lehetett a Kodály Központban a megnyitás óta, ez volt az első alkalom, amikor karmesterként léphetett a színpadra.

A napra pontosan a 2013-as újranyitás után két évvel megrendezett események – mint Vigh Andrea a kiállításmegnyitón elmondta – a fennállásának 140 éves évfordulóját ünneplő Zeneakadémia jubileumi évadának a nyitányaként szolgáltak. Az ünnepi évad további programjai a http://zeneakademia.hu/hu/140ev oldalra kattintva találhatók meg, a Zeneakadémia – a Zene, 140 éve című tárlat pedig egészen a jubileumi évad végéig látogatható a Solti Terem melletti Átriumban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Tánc

Most már ilyen is van: férfi spicc-cipő

A nemi egyenlőség kérdése a balettet is utolérte: egyre több férfi vágyik új magasságokba, néhányan már spicc-re is felmerészkednek.
Klasszikus

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör márciusi programjából

Korcsolán Orsolya, Kristóf Réka, az Anima Musicae, Fejérvári Zoltán és a Mini Acoustic Trio koncertjeit ajánlja az Óbudai Társaskör márciusban.
Klasszikus virtuózok

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.
Klasszikus koktélparti

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.