Klasszikus

Kiállítással és koncerttel tisztelgett a Zeneakadémia Liszt Ferenc születése előtt

2015.10.27. 13:52
Ajánlom
Képes-szöveges összefoglaló következik az Átriumban megnyílt kiállításról, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának fellépéséről és Avishai Cohen szintén október 22-ei mesterkurzusáról.

A budapesti Zeneakadémia 140 éve a magyar zenekultúra páratlan műhelye. Ennek a közel másfél évszázada tartó történetnek a válogatott pillanatképeiből nyílt kiállítás október 22-én, az iskolaalapító Liszt Ferenc születésének 204. évfordulóján a Zeneakadémia Átriumában. A magyarországi fotóarchívumok kincseiből összeállított képanyag húsz tablón idézi fel az intézmény gazdag történetét és hagyományait. A tablókon végigkövethető a Zeneakadémia születése és többszöri metamorfózisa, legendás tanárok, rektorok, osztályok és mesteriskolák működése, továbbá olyan meghatározó alakok munkássága, mint például Hubay Jenőé, Weiner Leóé vagy épp Dohnányi Ernőé.

A kiállításmegnyitó

A kiállításmegnyitó (Fotó/Forrás: Mudra László)

Dr. Vigh Andrea rektor és a kiállítás kurátora, dr. Batta András megnyitón elmondott beszédükben több emlékezetes zeneakadémiai élményüket is felelevenítették, hozzátéve, hogy a koncertközpontként és felsőoktatási intézményként egyaránt funkcionáló Zeneakadémia működési formája az egész világban egyedülálló és példaértékű. A szónokok köszönetet mondtak a kiállítás alkotóinak és megvalósítóinak, Farkas Anna grafikusművésznek, Békéssy Lili zenetörténész doktorandusznak, valamint a Zeneakadémia Szabó Stein Imre vezette Kommunikációs és a Csonka András által vezetett Kulturális Igazgatóságának, illetve a Lakatos Gergely vezette főmérnökség munkatársainak.

A nap fényét emelte, hogy éppen október 22-én látogatott el a Zeneakadémiára egy mesterkurzus erejéig napjaink egyik legmeghatározóbb jazztombitása, Avishai Cohen. A Miles Davis hagyatékából táplálkozó, de a komolyzenével is szoros viszonyt ápoló művész mintegy félszáz diáknak tartott késő estébe nyúló workshopot a jazz műfajának legújabb útjairól.

Avishai Cohen mesterkurzusa

Avishai Cohen mesterkurzusa (Fotó/Forrás: Mudra László)

Az ünnepi nap záróakkordjaként a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara adott koncertet Pinchas Steinberg vezényletével a Nagyteremben. A válogatott zeneakadémistákból álló zenekar Liszt Ferenc és Richard Wagner műveiből összeállított programmal állt színpadra, a műsoron olyan művekkel, mint A nürnbergi mesterdalnokok kivételes virtuozitást megkövetelő nyitánya, vagy épp a technikailag és érzelmileg egyaránt megterhelő Trisztán-előjáték. A koncert első félidejében elhangzott Liszt-zongoraverseny szólistája az idén huszadik születésnapját ünneplő Váradi László volt, aki a különleges tehetségek osztályába járt, jelenleg az intézmény másodéves hallgatója, és szerepelt többek között a Zeneakadémia Koncertközpont Silver Hugo- és Red Dot-díjas imázsfilmjében is.

Pinchas Steinberg és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara

Pinchas Steinberg és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara (Fotó/Forrás: Mudra László)

Másnap, október 23-án Pécsett folytatódott az ünneplés, ugyanis a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara a pécsi Kodály Központban, a műsort betanító Ménesi Gergely vezényletével ismételte meg a Liszt-Wagner programot. „Nagy öröm nekem Pécsett vezényelni, hiszen a Pannon Filharmonikusok karmestere voltam éveken keresztül, az ottlétem alatt épült meg a Kodály Központ, s az első zenekari akusztikai próbákat én tarthattam” – nyilatkozta a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának munkáját 2013 óta irányító Ménesi Gergely a Magyar Narancsnak. A karmester hozzátette, bár több koncerten is jelen lehetett a Kodály Központban a megnyitás óta, ez volt az első alkalom, amikor karmesterként léphetett a színpadra.

A napra pontosan a 2013-as újranyitás után két évvel megrendezett események – mint Vigh Andrea a kiállításmegnyitón elmondta – a fennállásának 140 éves évfordulóját ünneplő Zeneakadémia jubileumi évadának a nyitányaként szolgáltak. Az ünnepi évad további programjai a http://zeneakademia.hu/hu/140ev oldalra kattintva találhatók meg, a Zeneakadémia – a Zene, 140 éve című tárlat pedig egészen a jubileumi évad végéig látogatható a Solti Terem melletti Átriumban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Vizuál

Mindig farmernadrágot viselt – Szomjas Györgyre emlékezett Gelencsér Gábor

Az április 7-én elhunyt filmrendező, Szomjas György művei is láthatók lesznek a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán, ám készítőjük már nem lehet jelen a megnyitón. Gelencsér Gábor filmtörténész búcsúzott tőle a Műcsarnok oldalán.
Plusz

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.
Vizuál

Elhunyt Szomjas György

Megrendülten olvastuk a Magyar Filmművészek Szövetsége gyászhírét, miszerint 2021. április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György filmrendező. 
Klasszikus

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.
Klasszikus ajánló

Egy hétvége a vonósnégyesek bűvöletében

Idén a Budapest Quartet Weekend tematikája a születésének 160. jubileumát ünneplő cseh zeneszerző óriás, Antonin Dvořák köré épül április 16-18. között.