Klasszikus

Kiállítással és koncerttel tisztelgett a Zeneakadémia Liszt Ferenc születése előtt

2015.10.27. 13:52
Ajánlom
Képes-szöveges összefoglaló következik az Átriumban megnyílt kiállításról, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának fellépéséről és Avishai Cohen szintén október 22-ei mesterkurzusáról.

A budapesti Zeneakadémia 140 éve a magyar zenekultúra páratlan műhelye. Ennek a közel másfél évszázada tartó történetnek a válogatott pillanatképeiből nyílt kiállítás október 22-én, az iskolaalapító Liszt Ferenc születésének 204. évfordulóján a Zeneakadémia Átriumában. A magyarországi fotóarchívumok kincseiből összeállított képanyag húsz tablón idézi fel az intézmény gazdag történetét és hagyományait. A tablókon végigkövethető a Zeneakadémia születése és többszöri metamorfózisa, legendás tanárok, rektorok, osztályok és mesteriskolák működése, továbbá olyan meghatározó alakok munkássága, mint például Hubay Jenőé, Weiner Leóé vagy épp Dohnányi Ernőé.

A kiállításmegnyitó

A kiállításmegnyitó (Fotó/Forrás: Mudra László)

Dr. Vigh Andrea rektor és a kiállítás kurátora, dr. Batta András megnyitón elmondott beszédükben több emlékezetes zeneakadémiai élményüket is felelevenítették, hozzátéve, hogy a koncertközpontként és felsőoktatási intézményként egyaránt funkcionáló Zeneakadémia működési formája az egész világban egyedülálló és példaértékű. A szónokok köszönetet mondtak a kiállítás alkotóinak és megvalósítóinak, Farkas Anna grafikusművésznek, Békéssy Lili zenetörténész doktorandusznak, valamint a Zeneakadémia Szabó Stein Imre vezette Kommunikációs és a Csonka András által vezetett Kulturális Igazgatóságának, illetve a Lakatos Gergely vezette főmérnökség munkatársainak.

A nap fényét emelte, hogy éppen október 22-én látogatott el a Zeneakadémiára egy mesterkurzus erejéig napjaink egyik legmeghatározóbb jazztombitása, Avishai Cohen. A Miles Davis hagyatékából táplálkozó, de a komolyzenével is szoros viszonyt ápoló művész mintegy félszáz diáknak tartott késő estébe nyúló workshopot a jazz műfajának legújabb útjairól.

Avishai Cohen mesterkurzusa

Avishai Cohen mesterkurzusa (Fotó/Forrás: Mudra László)

Az ünnepi nap záróakkordjaként a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara adott koncertet Pinchas Steinberg vezényletével a Nagyteremben. A válogatott zeneakadémistákból álló zenekar Liszt Ferenc és Richard Wagner műveiből összeállított programmal állt színpadra, a műsoron olyan művekkel, mint A nürnbergi mesterdalnokok kivételes virtuozitást megkövetelő nyitánya, vagy épp a technikailag és érzelmileg egyaránt megterhelő Trisztán-előjáték. A koncert első félidejében elhangzott Liszt-zongoraverseny szólistája az idén huszadik születésnapját ünneplő Váradi László volt, aki a különleges tehetségek osztályába járt, jelenleg az intézmény másodéves hallgatója, és szerepelt többek között a Zeneakadémia Koncertközpont Silver Hugo- és Red Dot-díjas imázsfilmjében is.

Pinchas Steinberg és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara

Pinchas Steinberg és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara (Fotó/Forrás: Mudra László)

Másnap, október 23-án Pécsett folytatódott az ünneplés, ugyanis a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara a pécsi Kodály Központban, a műsort betanító Ménesi Gergely vezényletével ismételte meg a Liszt-Wagner programot. „Nagy öröm nekem Pécsett vezényelni, hiszen a Pannon Filharmonikusok karmestere voltam éveken keresztül, az ottlétem alatt épült meg a Kodály Központ, s az első zenekari akusztikai próbákat én tarthattam” – nyilatkozta a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának munkáját 2013 óta irányító Ménesi Gergely a Magyar Narancsnak. A karmester hozzátette, bár több koncerten is jelen lehetett a Kodály Központban a megnyitás óta, ez volt az első alkalom, amikor karmesterként léphetett a színpadra.

A napra pontosan a 2013-as újranyitás után két évvel megrendezett események – mint Vigh Andrea a kiállításmegnyitón elmondta – a fennállásának 140 éves évfordulóját ünneplő Zeneakadémia jubileumi évadának a nyitányaként szolgáltak. Az ünnepi évad további programjai a http://zeneakademia.hu/hu/140ev oldalra kattintva találhatók meg, a Zeneakadémia – a Zene, 140 éve című tárlat pedig egészen a jubileumi évad végéig látogatható a Solti Terem melletti Átriumban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Színház

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.
Klasszikus magazin

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.
Klasszikus orgona

Magyar orgonista Japán egyik legjobb koncerttermének rezidens orgonistája

Simon Rattle egyenesen a világ legjobb modern koncerttermének nevezte a szapporói Kitara Hangversenytermet, amelynek rezidens orgonistája az új évadtól Tabajdi Ádám.
Klasszikus ajánló

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Klasszikus kortárs zene

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.