Klasszikus

Kibővített vonósnégyes

2012.08.14. 07:03
Ajánlom
Nincsenek könnyű helyzetben a modern hangszereken játszó vonószenekarok. Az eredetileg is csak vonósokból álló együttesre írt repertoár nagy része 1800 előtt keletkezett, az ekkor íródott darabokat azonban egyre inkább "kisajátítják" a historikus együttesek.

Ugyan a 19. században is született pár időtálló vonószenekari mű, a romantika alapvetően a nagyobb együtteseket kedvelte. Jelentős mennyiségű vonószenekari darab csak a 20. században született - akik ezzel nem akarnak kísérletezni, azoknak maradnak az átiratok. Feltételezem, hogy részben ez volt az oka annak, hogy elsősorban eredetileg vonósnégyesre szánt művek zenekarra alkalmazott változatait játszotta a Liszt Ferenc Kamarazenekar a 21. Zempléni Fesztivál nyitóhangversenyén. Vonós kamaraművek zenekarra való átültetése ugyan már a 19. század eleje óta szokásos, de persze voltak, akik teljesen elutasították az ötletet (Brahms) és voltak, akik rajongtak érte (Chopin). Dmitrij Dmitrijevics Sosztakovics az utóbbiak közé tartozott, így a koncerten elsőként felhangzó 8. vonósnégyeséből lett Rudolf Barsaj-féle Kamaraszimfóniát hiteles műalaknak ismerte el. Kicsit furcsának találtam, hogy egy alapvetően ünnepi - mégiscsak egy fesztivál megnyitásáról van szó - koncertet egy ilyen komor, a lerombolt Drezdában tett látogatás ihlette művel indítanak. Mindenesetre annyiból kiváló választás volt, hogy a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekar a hosszú Largo tételekben megcsillanthatta a védjegyüknek számító dús, bársonyos vonóshangzást - amit az Allegro molto tételben talán kicsit túlzásba is vittek. Képességeik bemutatásához kitűnő helyszínnek bizonyult a fesztivál hagyományaitól eltérő sárospataki Református templom, amely gazdasági megfontolásból helyettesítette a vár udvarát. Lehet, hogy a Sosztakovics-mű egy utalás akart lenni a fesztivál sanyarú pénzügyi helyzetére, a szervezés nehézségeire?

Carl Maria von Weber B-dúr klarinétkvinttetjét szintén sokat játsszák vonóskíséretes klarinétversenyként, engem azonban ezúttal sem győzött meg e műalak létjogosultsága. Kétségtelen, hogy előfordulnak benne concertáló részek, viszont sok olyan szakasz is van, amikor a klarinét csak "egy a sok közül". Ilyenkor sajnos nagyon felborul az arány azzal, hogy a vonós szólamok megsokszorozódnak, a klarinét viszont nem. Az előadást ennek ellenére nem érheti egyetlen bíráló szó sem: Varga Gábor lélegzetelállítóan klarinétozott. Kezei között a hangszer sírt és nevetett, csiripelt és sóhajtozott; egyszóval Varga instrumentumának minden olyan tulajdonságát megmutatta, ami miatt annak idején Webernek is megtetszett az. Rolláék precízen kísértek, néha talán egy kicsit jobban előtérbe jöhettek volna - eredetileg mégiscsak egy kamaraműről van szó.

Nagyon örültem, hogy Felix Mendelssohn korai, a-moll vonósnégyese is szerepelt a műsorban: a művet sokan Beethoven kései kvartettjeivel tartják egyenértékűnek, mégis ritkán kerül pódiumra. Ha már a vonósnégyesek nem játsszák, akkor játssza a Liszt Ferenc Kamarazenekar! Szerencsére a műnek egyáltalán nem ártott a vonószenekari előadás, pláne ebben az elsőrangú előadásában, Rolla János kiválóan megszólaltatott hegedű-recitativóival. A hangversenynek ez volt az a pontja, ahol elhittem, hogy a vonószenekar tényleg tud egyfajta kibővített vonósnégyesként funkcionálni; tud olyan finom, bensőséges és érzékeny lenni, amit egy kamaraformációtól elvárunk. Persze ennyi (ha jól számoltam: tizenhét) embernek sokkal nehezebb ilyen fokon együtt játszani, mint négynek, így tényleg csak a kalapomat tudom emelni a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadása előtt.

Részemről itt véget is érhetett volna a koncert, hiszen ez a darab ebben az interpretációban méltó lezárása lett volna az ünnepi nyitóhangversenynek, ám csak ekkor jöttek a tűzijátékok. Paganini Moto Perpetuója Tfirst Zoltán (a zenekar egyik hegedűse) átiratában ugyan még szerepelt a hivatalosan meghirdetett műsorban, de ezt követően még két ráadásszámot is adtak (ha jól tippelek, két Sarasate-kompozíciót). Sajnos hiába a példaértékű megszólaltatás, a darabok minősége miatt így mégsem a "csúcson" fejeződött be a koncert. Másfelől értem a gesztust, hiszen a közönség majdhogynem tombolt. (A koncert után a tőlem nem messze ülő úriember meg is jegyezte, hogy milyen bőkezű volt ma a zenekar, hiszen a koncert végi két ráadás mellett még az első félidő végén a klarinétverseny végét is megismételték). A hangversenyeket pedig a közönségnek rendezik és nem a finnyás kritikusoknak, úgyhogy ez így van rendjén.

Grieg: Holberg-szvit - Prelude, Sarabande

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.