Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

2022.01.17. 09:40
Ajánlom
A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.

„Nem női kvótákat akarok, hanem visszavinni a fiatalokat az operaházba”

– nyilatkozta Oksana Lyniv, miután a bolognai Teatro Communale zeneigazgatójának nevezték ki. A negyvennégy éves ukrán karmester, akit máris szupersztárként és üstökösként emleget a külföldi sajtó, az első női zeneigazgató Itáliában, de nem ez az első eset, hogy áttöri az üvegplafont. Rá figyel a zenei világ – és mi is.

Apja karvezető, anyja pedig zongorista, nem meglepő, hogy őt is már fiatalkorában beszippantotta a zene. 1978-ban született egy kisvárosban, Brodiban, Lviv közelében, ahol a szovjet uralom sem tudta kiirtani az emberekből a hazafias és vallásos érzületet. Ráadásul január 6-án, ami a Julianus naptár szerint Szenteste – apja ma is úgy gondolja, hogy ennek különleges jelentősége van. Itt, a helyi zeneiskolában kezdett hegedülni, fuvolázni, zongorázni és énekelni, szabadidejében pedig legszívesebben az erdőt járta, gombát gyűjtött és a madarakat hallgatta. A családban állandóan szólt a zene, a gyerekek saját hangszereiken játszottak. A schubertiádák révén a helyi és az országos tévébe is bekerültek.

Tizennégy évesen, amikor zenei középiskolában tanult tovább, még szólistának készült, de két évvel később már karmester akart lenni.

Nem önfejűségből, hanem tanárai tanácsára, akik észrevették karizmáját. A lvivi Lysenko Zeneakadémián, ahol egyetlen nő volt a karmesternövendékek között, mégis állandóan azt kérdezték tőle, hogy mit keres itt. Nem feltétlenül rosszindulatból, hanem egyszerűen megállapítva azt a tényt, hogy a karmesteri szakmában nőként nem sokra viheti. Hiszen a karmesteri emelvény a férfiak utolsó, elvitathatatlan uradalma, ahol mágneses karizmára, autoritásra és misztikus jelenlétre van szükség. Ez a munka nem a levegő tologatását jelenti, mert amilyen megfoghatatlan, annyira titokzatos erőt kíván. Legalábbis a mítosz szerint.

3OksanaLynivsulpodiodellOrchestradelTeatroComunalediBologna_fotoMicheleLapini-145014.jpg

Oksana Lyniv, a bolognai Teatro Bologna zeneigazgatója (Fotó/Forrás: Michele Lapini / Teatro Comunale di Bologna)

Oksana Lyniv nem adta fel: nyilatkozataiból kiderül, hogy minden vágyálma az volt, hogy a zenetörténet nagy remekműveit, Csajkovszkij szimfóniáit, Wagner operáit vezényelhesse.

„Egy nap azt mondtam magamnak: nem számít, ha nem jutok messze, csak csináljam azt, amit szeretek.”

Tanulmányai idején a Lvivi Operaház asszisztens karmestere lett, majd egy kamarazenekar vendégkarmestere. Az áttörés azonban nem otthon, Ukrajnában sikerült, hanem 2004-ben Bambergben, a Gustav Mahler Karmesterversenyen, ahol a harmadik helyet szerezte meg. A helyezéssel járó pénzt visszaforgatta, a következő években mesterkurzusokon és ösztöndíj-programokon vett részt Németországban, 2005-ben pedig a Bambergi Szimfonikusok asszisztens-karmestere lett Jonathan Nott keze alatt.

Három évvel később Oksana Lyniv visszatért szülőhazájába, és megalapított egy ifjúsági zenekart, hogy ezáltal is segítse a belső és külső konfliktusoktól terhes ország egységét. Egészen 2013-ig maradt, és távozása éppen egybeesett a Viktor Janukovics elleni tüntetésekkel, amik véres eseményekbe torkolltak. Lyniv életében viszont új fejezet kezdődött, amikor napjaink egyik legelismertebb karmestere, Kirill Petrenko mellett lett asszisztens a Berlini Filharmonikusoknál.

Számos helyen törte át elsőként az üvegplafont, vezényelte a Müncheni Filharmonikusokat, a Staatskapelle Berlint és a Frankfurti Opera zenekarát. 2016-ban, a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon egyetlen mamutkoncerten vezényelte A fából faragott királyfit, A csodálatos mandarint és A kékszakállú herceg várát. 2017-ben a Grazi Operaház vezető karmestere lett, 2020-ban pedig bemutatkozott Bécsben és Párizsban is.

Annál is nagyobb mérföldkő volt életében, hogy 2021 júliusában a Bayreuth-i Ünnepi Játékokon A bolygó hollandit vezényelhette.

A rangos Wagner-ünnepen Angela Merkel német kancellár is ott volt, aki állítólag így reagált a női karmesterre: „Végre!”

Interjúk alapján úgy tűnik, Lynivet már idegesíti, hogy a sajtót csak az érdekli, hogy nő. „Egy zenekar három perc alapján látja, hogy alkalmas vagyok-e vezényelni vagy sem... azonnal észreveszi, ha nem tudok megválaszolni egy zenei kérdést, nem jól intek a pálcával, és gondot okoz-e száz embert irányítani.

Ha megbíznak bennem, kicsit sem érdekli őket, hogy nő vagy férfi vezényli őket. Ez csak az újságírókat érdekli”

– nyilatkozta a Berliner Zeitungnak. Hozzátette, hogy egy nő tud jó karmester lenni, hiszen nagyon jól figyel egyszerre több irányba. „A nőkből nem a tehetség hiányzik, hanem az önbizalom.” Amikor példaképekről kérdezték, nevetve mondta, hogy csak férfiak: Carlos Kleiber, Wolfgang Sawallisch, Christian Thielemann, Kirill Petrenko.

2OksanaLynivalTeatroComunalediBologna_fotoMicheleLapini-145012.jpg

Oksana Lyniv, a bolognai Teatro Bologna zeneigazgatója (Fotó/Forrás: Michele Lapini / Teatro Comunale di Bologna)

Oksana Lyniv a környezete szerint kicsit munkamániás. Második férje Andrii Murza ukrán hegedűművész. A karmester csak úgy mondott neki igent, hogy előtte leszögezte: az ő életében mindig a zene és a munka az első. Nála a felkészüléshez a fárasztó zenetörténeti kutatások is hozzátartoznak, ha teheti, szívesen felkeresi a zeneszerzők házait, pályájukat bemutató múzeumait, belenéz a kották kézirataiba. „A Hollandi kottája nem lesz könnyebb, akár nő vagyok, akár férfi.”

Új munkáját január elején kezdte meg a bolognai Teatro Communale zeneigazgatójaként. A Corriere della Sera azt írta róla:

a női jogok harcosa, de sisak nélkül; a tehetségével küzd.

„Nem tudtam, hogy én vagyok az első, aki ezt eléri, mégpedig abban az országban, amelyik feltalálta a zenét” – nyilatkozta. – „Bizonyos szempontból történelmet írok!”

Fotó: Oksana Lyniv (fotó: Michele Lapini / Teatro Comunale di Bologna)

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Kapcsolódó

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Lassan mindenkinek leesik, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.

Miért olyan ritkák a női karmesterek?

Miért olyan ritkák a női karmesterek?

Szinte szenzációként hatott a múlt héten, hogy az I. Nemzetközi Doráti Antal Karmesterversenyre a mintegy száz férfi versenyző mellett tizenkilenc nő is jelentkezett. Az Olasz Kultúrintézetben rendezett megmérettetés november 28-án ért véget, és végül egyik hölgy sem ért el helyezést. De miért is ekkora hír az, hogy egy karmesterversenyen nők is indulnak?

Nők a zenében

Ha végigtekintünk az európai zenetörténeten, alig találunk női neveket. Hildegard von Bingen, Clara Schumann, Fanny Mendelssohn és Ethel Smyth üdítő kivételek, de respektjük elmarad a nagyokétól: sok esetben azért, mert férfiárnyékba kerültek. A jazzben sem jobb a helyzet: Mary Lou Williams vagy Esperanza Spalding inkább kakukktojás, pedig milyen jó, hogy vannak.

Erre a hiányra szeretne rávilágítani március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon indult sorozatunk.

A sorozat további részeit itt érheti el!

Legolvasottabb

Könyv

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Színház

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Klasszikus

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
Klasszikus hír

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Klasszikus hír

Európa zenei szakemberei érkeznek júniusban Budapestre

Három eseményre csaknem kétszáz zenei szakembert várnak június folyamán.