Klasszikus

Kiemelkedő brácsás siker

2007.02.14. 00:00
Ajánlom
Magyar Enikő a Moszkvában megrendezett V. nemzetközi Jurij Bashmet brácsaversenyen egyetlen magyarként vett részt és jutott a verseny döntőjébe, majd a két különdíjjal érkezett haza.

A november 21. és december 1. között rendezett versenyen a két díjat egyikét Penderecki: Saraband című darabjának előadásáért kapta, a másikat összesített teljesítményével érdemelte ki a nemzetközi zsűritől. 2006-ban a 20-35 éves korcsoportba tartozott az a mintegy negyven vonós, akik az USA-ból, Kínából és Európa szinte minden országából jelentkeztek a nagy múlttal rendelkező megmérettetésre. A résztvevők átlagéletkora 25 év volt. A legtöbb induló hazai volt - közülük került ki a 2. és a 3. helyezett, az első díjat elnyerő német brácsás mögött.

A négy fordulós versenyen az előadandó darabok Bach, Penderecki, Bartók, Brahms, Mozart, Schumann és Schnittke művei közül kerültek ki. A budapesti Zeneakadémián 2003-ban kitüntetéses diplomát szerzett Magyar Enikő a verseny döntőjében a Moszkvai Szimfonikus Zenekarral és a világhírű Moszkvai Szólistákkal adta elő Bartók Brácsaversenyét és Mozart hegedűre és brácsára írt remekművét, a Simphonia Concertantét. A 26 éves brácsás más eredményekkel is büszkélkedhet, hiszen 2006 nyarán az Isle of Man szigetén (Egyesült Királyság) megrendezett V. Nemzetközi Lionel Tertis Brácsaverseny "Leche Fund" különdíját is elnyerte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.