Klasszikus

Kiemelkedő brácsás siker

2007.02.14. 00:00
Ajánlom
Magyar Enikő a Moszkvában megrendezett V. nemzetközi Jurij Bashmet brácsaversenyen egyetlen magyarként vett részt és jutott a verseny döntőjébe, majd a két különdíjjal érkezett haza.

A november 21. és december 1. között rendezett versenyen a két díjat egyikét Penderecki: Saraband című darabjának előadásáért kapta, a másikat összesített teljesítményével érdemelte ki a nemzetközi zsűritől. 2006-ban a 20-35 éves korcsoportba tartozott az a mintegy negyven vonós, akik az USA-ból, Kínából és Európa szinte minden országából jelentkeztek a nagy múlttal rendelkező megmérettetésre. A résztvevők átlagéletkora 25 év volt. A legtöbb induló hazai volt - közülük került ki a 2. és a 3. helyezett, az első díjat elnyerő német brácsás mögött.

A négy fordulós versenyen az előadandó darabok Bach, Penderecki, Bartók, Brahms, Mozart, Schumann és Schnittke művei közül kerültek ki. A budapesti Zeneakadémián 2003-ban kitüntetéses diplomát szerzett Magyar Enikő a verseny döntőjében a Moszkvai Szimfonikus Zenekarral és a világhírű Moszkvai Szólistákkal adta elő Bartók Brácsaversenyét és Mozart hegedűre és brácsára írt remekművét, a Simphonia Concertantét. A 26 éves brácsás más eredményekkel is büszkélkedhet, hiszen 2006 nyarán az Isle of Man szigetén (Egyesült Királyság) megrendezett V. Nemzetközi Lionel Tertis Brácsaverseny "Leche Fund" különdíját is elnyerte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.