Klasszikus

Kifacsart Mandarin

2006.03.23. 00:00
Ajánlom
Bartók Béla születésének 125. évfordulóján sem könnyíti meg a művészek munkáját a zeneszerző műveinek jogtulajdonosa. Vitában áll például az Operaház vezetésével: még maga a zeneszerző írta alá a dalszínházzal azt a megállapodást, amelyet tavaly Vásárhelyi Gábor felmondott.

Laptársunknak nyilatkozva Vásárhelyi elmondta, a Universal ügynökséget hatalmazta fel, hogy nevében tárgyaljon a művek felhasználásáról. A lépés nem az Operaház ellen szólt, hanem a hazánk európai uniós csatlakozása következtében megváltozott jogi helyzet kényszerítette ki. A jogutód kifogásolta egyébként a Lőcsei Jenő koreografálta A csodálatos mandarin egyes művészi megoldásait is. Ha így mutatják be, akár perre is megy - jelentette ki.

Tiltott gyümölcsök című egykori programjainak tudja be a Trafó igazgatója, Szabó György, hogy a jogutód nem engedélyezte: a kortárs művészetek házában játsszák először Kun Attila koreográfiáját A csodálatos mandarinból. (A Tiltott gyümölcsök a betiltott Mandarin-koreográfiákról szólt, és azt járta körbe szakmailag, meddig tart az alkotói szabadság.) Így a tavaszi fesztivál alkalmával a Művészetek Palotájában volt a premier, mondván, a Trafó technikailag alkalmatlan erre. Ennek ellenére március 30-tól háromszor előadhatják a Kun-féle produkciót a Liliom utcában.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezői szerették volna, ha Bozsik Yvette is Bartók-műre készít koreográfiát. A művész a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című opuszt választotta, de a jogutód ezt nem engedélyezte, mivel a zenedarab nem színpadi alkotás. Cserébe azt javasolta, válassza inkább Lendvay Kamilló valamelyik művét - tudtuk meg Bozsik Yvette-től. A koreográfusnak nem először volt konfliktusa Vásárhelyivel. Két évig játszotta minden gond nélkül a saját Mandarin-verzióját a budapesti Katona József Színházban, de amikor a jogutód egy pár éve összetűzésbe került Horváth Csaba Mandarin-elképzelésével, egyúttal az ő koreográfiáját is kifogásolta. Bozsik másik problémás találkozása akkor volt, amikor Mészáros Mártával készítettek filmet A csodálatos mandarinból. Bár az alkotók megnyerték a jogutód által indított pert, a film látta kárát az ügynek. Többen is nevetségesnek tartják, hogy Vásárhelyi épp a Mandarin-feldolgozásokba köt bele, hiszen ez az a mű, amelyet témája miatt az ősbemutatókor betiltottak.

Novák Ferenc és a Honvéd Táncszínház is Bartók-premierre készül, most pénteken. A jogutódnak elküldték a kért videót, most várják a választ. Novák többedmagával kerekasztal-beszélgetést szeretne szervezni valamelyik televízióban a Bartók-jogokról, a művészi szabadságról; erre elhívnák a jogokat kezelőket is. Az ügyről Vásárhelyi Gábor véleményét is kérdeztük volna, de lapzártánkig nem tudtuk elérni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.