Klasszikus

Kihirdették a győzteseket a BFZ filmpályázatán

2012.05.08. 16:30
Ajánlom
A középiskolások számára kiírt pályázatot a Lauder Javne Iskola egyik csapata nyerte. A díjkiosztót május 6-án tartották a Müpában.

Az első alkalommal megrendezett vetélkedésen budapesti középiskolák indulhattak, a felhívásra végül összesen tizenöt csoport pályázott. A zsűri tagjai Fischer Iván zeneigazgató, Jancsó Miklós és Kárpáti György Mór fiatal filmrendező voltak, de a bírálók között Markó György személyében helyet kapott a zenekar egyik tagja is. A zsűri az első rostán nyolc pályázatot engedett tovább, majd a döntő három darabjából a zenekar szavazatai alapján döntötték el a helyezéseket.

Az első díjat a Lauder Javne Iskola Gesztenye-csoportja nyerte, melynek tagjai Benke Luca, Czakó Blanka, Horváth Sára, Ladányi Anett, Lefkovics Lea és Matyók Leila. A második díjat az ELTE Trefort Gyakorló Gimnáziumának BFK csoportja kapta - mint Fischer Iván kiemelte - gondolatokban gazdag, filozofikus hangvételű filmjével. A harmadik helyezést egyéni alkotónak, Garai Panninak ítélték oda, aki, ugyancsak a Lauder Javne Iskola diákja.

"Arra kértem a diákokat, vagy diákcsoportokat, hogy készítsenek filmet Richard Strauss: Imígyen szóla Zarathustra című művéhez. Ehhez érdemes elolvasni Nietzsche azonos című művének fejezeteit, de nem az a cél, hogy a film akár ennek a szövegét, akár a zenét pontosan illusztrálja - emelte ki Fischer Iván. Inkább azok az érzések, impulzusok jelenjenek meg a filmben, amiket a zene és a szöveg kelt a hallgatóban. Mint ahogy Strauss is szabadon követi Nietzsche gondolatait, ugyanúgy a film készítői is inkább saját reflexióikat fogalmazzák meg: jelenjen meg ezekben a zene hangulata, esetleg tartalma is, de személyesen, kreatívan, szabadon." - fogalmazott a pályázat kiírásakor Fischer Iván. A zeneigazgató a díjkiosztót követően azt nyilatkozta: „ez a pályázat az első lépés volt, amely igazán szép sikert hozott". A következő években rendszeresen kiírják majd a pályázatot, és igyekeznek országossá tenni a kezdeményezést.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.