Klasszikus

Kihirdették a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny győzteseit

2022.06.28. 10:05
Ajánlom
Hat fiatal vonós hangszeres művész jutott a június 17-26. között Debrecenben megrendezett Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe, akik gálakoncerten mutatkozhattak be a közönség előtt.

Idén először került sor a Kodály Filharmónia és a Jeunesses Musicales Hungary szervezésében a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyre, melyen a vonós hangszeres művészek mérkőzhettek meg június 17. és 26. között Debrecenben. 43 országból összesen 200 fiatal jelentkezett, közülük 38 versenyző kezdte meg az élő fordulókat. A zsűri olyan neves művészekből állt, mint Baráti Kristóf, Vladimír Bukač, Anne Shih, Denis Severin, Wilfried Strehle, Szűcs Máté, Várdai István, valamint a Kodály Filharmónia Debrecen képviseletében Somogyi-Tóth Dániel főzeneigazgató és Kollár Imre vezető karmester vett részt a döntéshozatalban.

A döntőbe, melynek során a versenyzők egy-egy versenyművet játszottak a Kodály Filharmonikusok szólistájaként, összesen hatan jutottak be, köztük egyetlen magyarként Temesvári Bence. Az első helyezett a spanyol csellista, Carlos Vidal lett. A jövőbeli versenyeken a zongoristák és a karmesterek mérkőzhetnek majd meg.

Az I. Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny díjazottjai:

1. hely: Carlos Vidal – cselló (Spanyolország)
2. hely: Valeria Abramova – hegedű (Oroszország)
3. hely: Marie-Astrid Hulot – hegedű (Franciaország) és Kzysztof Michalski – cselló (Lengyelország)
5. hely: Temesvári Bence – cselló (Magyarország)
6. hely: Yuri Yoon – brácsa (Dél-Korea)

Az élő fordulók és a zárógála a verseny honlapján visszanézhető.

Fejléckép: Az I. Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny zsűrije és győztesei (forrás: Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny)

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

5 tény a barátság természetéről Ligeti és Kurtág példáján keresztül

Egy hat évtizeden át tartó barátság kapcsán sok mindenről meg lehet emlékezni, pláne ha mindeközben a történet a kortárs magyar zene két lehengerlő alakjáról szól. Pontokba szedtük Kurtág György és Ligeti György szívet melengető bajtársiasságát.
Klasszikus magazin

Liszt arcai: Liszt, a virtuóz

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán e két attribútum alapján beskatulyázni.
Klasszikus ajánló

Neves baszk zeneszerző működik közre az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusában

Ramon Lazkano a kurzus során tanítja a fiatal karmestereket és zeneszerzőket, emellett beszélgetést hallhat vele a közönség, a zárókoncerten pedig műveit is játszani fogják.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.