Klasszikus

Kihirdették a MIDEM 2009 győzteseit

2009.01.21. 00:00
Ajánlom
Január 20-án került sor a cannes-i Théâtre Debussy-ben a zenei kiadók egyik legfontosabb díjának átadására. Az Év Művésze Philippe Jaroussky kontratenor és Julia Fischer hegedűművész lett.

A MIDEM Classical Awards régi zene kategóriában a Monteverdi - Quinto Libro dei Madrigali című album nyert, amelyen a La Venexiana együttes hallható a Glossa kiadó lemezén. Barokk zene kategóriában a Carestini - The Story of a Castrato címet viselő album lett az első. A Virgin lemezkiadó gondozásában megjelent CD-n többek között az Év Művésze, Philippe Jaroussky is hallható.

A vokális zenék között egy Schubert-album lett a legjobb. A Die Schöne Müllerin dalciklus a Challenge Recordsnál jelent meg Christoph Prégardien és Michael Gees közreműködésével.

A szólóhangszeres kategóriában a Sony által kiadott Bach-album győzedelmeskedett, amelyen Murray Perahia játszik. A kamarazene kategóriában a Pavel Haas Quartet előadását értékelte a legjobbnak a zsűri. A Supraphon kiadó lemezén Janacek és Haas művei csendülnek fel.

Az operákat tartalmazó lemezek közül a Janáček: The Excursions of Mr. Broucek című nyert, a DVD-k között az Adams - Doctor Atomic bizonyult a legjobbnak.

A historikus kategóriában Fritz Busch & The Staatskapelle Dresden (Profil), a versenyművek közül Handel orgonaversenyeinek felvétele érte el a legjobb eredményt (Harmonia Mundi USA). A kórusművek között szintén egy Handel-kompozíció, a Messiás felvétele lett a legjobb (Coro).

A kortárszenei kategória döntősei közé bár bekerült a BMC Records Kurtág 80 című dupla albuma, a legfényesebb díjat nem sikerült elhozni. A Saariaho - Notes on Light, Orion, Mirage című lemez nyert végül, amelyen az Orchestre de Paris-t Christoph Eschenbach vezényli az Ondine kiadványán.

A szimfonikus művek között Mozart-szimfóniák felvételei nyertek (Linn Records), a first recording kategóriában az Artis Quartett Wien Egon Wellesz-lemeze (Nimbus Records).

A DVD koncertfelvételek között Mahler III. szimfóniájának felvételéért a Claudio Abbado vezényelte Lucerne Festival Orchestra lemeze (EuroArts), a DVD dokumentumfilmek között pedig a Herbert von Karajanról szóló korong lett a legjobb (Arthaus Musik).

A zsűri különdíját Michael Korstick Beethoven-lemeze kapta, az életműdíjat Carlo Bergonzi vehette át, a fiatal művészek között pedig Adam Walker bizonyult a legjobbnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.