Klasszikus

Kikötő a művészetekhez

2006.04.23. 00:00
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikusok, a Ludwig Múzeum és a Nemzeti Táncszínház közös, ingyenes, összművészeti nyílt napra várja az érdeklődőket a Művészetek Palotájában április 29-én, szombaton reggel 10-től este 10 óráig.

Művészetek szárazon és vízen – röviden így lehetne összefoglalni a tavaly már nagy sikerrel megrendezett eseményt. Az összművészeti rendezvényre hajóval is el lehet jutni a Művészetek Palotájába. Hajókázás közben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar tagjaiból alakult kamaraegyüttesek muzsikálnak. A Ludwig Múzeum munkatársai is gondoskodnak arról, hogy aki a fedélzetre lép, egy pillanatig se unatkozzon, továbbá a hajón ismert képzőművészekkel, muzsikusokkal is találkozhatnak a művészetre szomjazó utasok, akiket néhány meglepetés is vár.

A Lágymányosi híd pesti hídfőjénél ideiglenes kikötő létesül: itt szállhatnak ki azok, akik a Lánchíd pesti hídfőjénél (a Magyar Tudományos Akadémiánál) vagy a Vigadó téren felszálltak a művészet-hajóra. Az Akadémiától 9:00, 12:00 és 15:00 órakor indul a hajó, 9:30-kor, 12:30-kor, illetve 15:30-kor pedig a Vigadó téren vesz fel utasokat, és 10:00 órakor, 13:00-kor, illetve 16:00 órakor köt ki a Művészetek Palotájánál. Innen 13:30-kor, 17:30-kor és 21:30-kor indul vissza a Vigadó tér érintésével az Akadémiához. A hajóra helyben váltható, 500 Ft-os jeggyel lehet felszállni, amely csakis aznap beváltható a Nemzeti Filharmonikusok 2006-2007-es bérleteinek megvásárlásakor a Művészetek Palotájában, s a bérlet felmutatásával a visszaút a hajóval ingyenes.

Az épületben is számos izgalmas program közül válogathatnak a hajóval vagy más közlekedési eszközzel érkezők. A Nemzeti Filharmonikusok hangszeres és énekes művészei itt is különféle formációkban adják elő színes, változatos műsoraikat – a kórus például Duke Ellington Sacred Music című művének részleteit –, a Ludwig Múzeumban pedig többek között képzőművészeti műhely és játékos táncfoglalkozás, tárlatvezetés, Is-Is Randevú, Louise Bourgeois-portréfilm, valamint egy három táncosra és huszonhárom dobozra készített urbánus koreográfia várja az érdeklődőket.

Érdemes tehát akár az egész napot ott tölteni – ebédre sem kell hazamenni, hiszen nyitva lesz a Művészetek Palotájában működő Bohém Étterem és a Ludwig Múzeum kávézója, de a hajón is lehet rágcsálni- és innivalót venni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.