Klasszikus

Kikukázott kotta és hegedűhúr pókselyemből

2012.03.11. 10:05
Ajánlom
Nem volt mentes ez a hét sem az észbontó hírektől (gondoljunk csak a zongorázó kutyára). De a majdnem megsemmisített Hiller-kézirat és a pókhúr se semmi.

Az iratmegsemmisítőből mentették meg figyelmes munkások a német daljáték első nagy mestere, a Mozart-kortárs Johann Adam Hiller alkotását, a Das Orackle című darabját, amelyet hétfőn mutatnak be a közönségnek. Egy hulladékokat újrahasznosító türingiai cégnél már majdnem a papíraprítóba került az elveszettnek hitt kézirat, amikor véletlenül felfigyeltek a különösen értékes példányra, Hiller első singspieljére.

A manuszkriptumot a szakemberek rendbe hozták a türingiai zenei könyvtárban, majd átadták a weimari Liszt Ferenc Zeneakadémia archívumának. Hiller 1751-ben telepedett le Lipcsében, ahol rendszeresen komponált: szimfóniákat, kantátákat, koncertáriákat is szerzett. Ebben az időszakban írta első daljátékát, a Das Oracklét.

Január végén röppent fel a hír, miszerint elkészült a világ legdrágább ruhája. A több mint egymillió ritka pókfaj által szőtt selyemfonalból aranyszínű tunikát varrtak, amit jelenleg a londoni Viktória és Albert Múzeumban csodálhatnak meg az arra járók. Utoljára a 19. század végén készült ilyen különleges ruhadarab - ami azóta sajnos elveszett... Azonban ennél is meredekebb az a hír, miszerint nemcsak ruha, hanem jóval nagyobb teherbírást igénylő anyag, azaz húr is készült már pókfonálból. Japán kutatók láttak neki az izgalmas kísérletnek, melyről a Physical Review Letters című szakfolyóirat hamarosan megjelenő számában olvashatunk többet.

Leírások szerint a húroknak "lágy és mély hangszínük van", hasonló a hagyományos, bélből vagy acélból készült húrokéhoz. Mindez a húrok sodrásának egyedi módjából eredhet, amely olyan térszerkezetet hoz létre, ahol gyakorlatilag nem marad kitöltetlen hely a szálak között.

Oszaki Sigejosi, a japán Nara Orvosegyetem munkatársa évek óta kutatja a pókselyem mechanikai tulajdonságait. A hegedűhúrokhoz 300 nőstény arany hálószövő pók (Nephila maculata) szolgáltatta a selyemszálakat. Egy-egy húrhoz 3-5 ezer selyemszálat sodortak össze; a kötegbe fogott szálakat egy adott irányban sodorták meg, majd három ilyen köteg összefonásából készült el a húr. A pókselyemhúrokat több hegedűművész is tesztelte, Oszaki szerint mindannyian dicsérték különleges hangszínüket. "A hegedűhúr a pókselyem új, gyakorlati alkalmazása, amely többletértéket ad a terméknek, jellegzetes hangszínt kínál a hegedűsöknek és a zenét kedvelőknek egyaránt" - tette hozzá az anyagtudós.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.