Klasszikus

Kikukázott kotta és hegedűhúr pókselyemből

2012.03.11. 10:05
Ajánlom
Nem volt mentes ez a hét sem az észbontó hírektől (gondoljunk csak a zongorázó kutyára). De a majdnem megsemmisített Hiller-kézirat és a pókhúr se semmi.

Az iratmegsemmisítőből mentették meg figyelmes munkások a német daljáték első nagy mestere, a Mozart-kortárs Johann Adam Hiller alkotását, a Das Orackle című darabját, amelyet hétfőn mutatnak be a közönségnek. Egy hulladékokat újrahasznosító türingiai cégnél már majdnem a papíraprítóba került az elveszettnek hitt kézirat, amikor véletlenül felfigyeltek a különösen értékes példányra, Hiller első singspieljére.

A manuszkriptumot a szakemberek rendbe hozták a türingiai zenei könyvtárban, majd átadták a weimari Liszt Ferenc Zeneakadémia archívumának. Hiller 1751-ben telepedett le Lipcsében, ahol rendszeresen komponált: szimfóniákat, kantátákat, koncertáriákat is szerzett. Ebben az időszakban írta első daljátékát, a Das Oracklét.

Január végén röppent fel a hír, miszerint elkészült a világ legdrágább ruhája. A több mint egymillió ritka pókfaj által szőtt selyemfonalból aranyszínű tunikát varrtak, amit jelenleg a londoni Viktória és Albert Múzeumban csodálhatnak meg az arra járók. Utoljára a 19. század végén készült ilyen különleges ruhadarab - ami azóta sajnos elveszett... Azonban ennél is meredekebb az a hír, miszerint nemcsak ruha, hanem jóval nagyobb teherbírást igénylő anyag, azaz húr is készült már pókfonálból. Japán kutatók láttak neki az izgalmas kísérletnek, melyről a Physical Review Letters című szakfolyóirat hamarosan megjelenő számában olvashatunk többet.

Leírások szerint a húroknak "lágy és mély hangszínük van", hasonló a hagyományos, bélből vagy acélból készült húrokéhoz. Mindez a húrok sodrásának egyedi módjából eredhet, amely olyan térszerkezetet hoz létre, ahol gyakorlatilag nem marad kitöltetlen hely a szálak között.

Oszaki Sigejosi, a japán Nara Orvosegyetem munkatársa évek óta kutatja a pókselyem mechanikai tulajdonságait. A hegedűhúrokhoz 300 nőstény arany hálószövő pók (Nephila maculata) szolgáltatta a selyemszálakat. Egy-egy húrhoz 3-5 ezer selyemszálat sodortak össze; a kötegbe fogott szálakat egy adott irányban sodorták meg, majd három ilyen köteg összefonásából készült el a húr. A pókselyemhúrokat több hegedűművész is tesztelte, Oszaki szerint mindannyian dicsérték különleges hangszínüket. "A hegedűhúr a pókselyem új, gyakorlati alkalmazása, amely többletértéket ad a terméknek, jellegzetes hangszínt kínál a hegedűsöknek és a zenét kedvelőknek egyaránt" - tette hozzá az anyagtudós.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.
Klasszikus

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Plusz

Udvarlási tánc a Willendorfi Vénusz árnyékában – Programajánló a Sziget 3. napjára

Nem mindennapi udvarlási táncot láthatunk az olasz művész, Alessandro Sciaronni tolmácsolásában, amelyben szinte akrobatikus mozdulatokkal feszülnek egymáshoz a testek. Ha a táncból nem lenne elég, nézzük meg a Willany Leó előadását is, levezetésképpen pedig irány az ArtZone, ahol kollázsolhatunk, festhetünk és zenélhetünk is. Látogassatok el a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra augusztus 12-én is!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.