Klasszikus

Kilakoltatás előtt a zenei könyvtár

2006.06.27. 00:00
Ajánlom
A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium 166 éves könyvtárának július 31-ig el kell hagynia az V. kerület Semmelweis utca 21-ben levő bérelt lakást - közölte hétfőn az MTI-vel Kovács Brigitta, a szakközépiskola és gimnázium igazgatónője.

Azt is elmondta, hogy a nagy hírű, XIX. századi intézmény a Semmelweis utca 12-ben volt, ahol most a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképzője működik. A Zenede alapítói között volt Liszt Ferenc, aki 1840-ben alapítványt tett "egy Pesten felállítandó Nemzeti Conservatorium" javára. A szemben levő lakóházban a szakközépiskola 1959. június 1. óta bérelt az önkormányzattól egy 140 négyzetméteres lakást, és oda telepítette be a könyv- és kottatárat a régi zenedei polcokkal és bútorokkal együtt. Az önkormányzat 2003-ban eladta a bérleti jogot egy magánembernek, aki most fölmondott a nagy hagyományú intézménynek.

Kovács Brigitta hangsúlyozta, hogy nem egy egyszerű önkormányzati iskola könyvtáráról van szó, hanem olyan 166 éves intézményről, amely 40-45 ezer zenei könyvet és kottát, 5-6 ezer LP-lemezt és 1200-1300 CD-t őriz, csaknem 400 diák és 100 tanár használja folyamatosan. A fiatalok itt meghallgathatják a zenei anyaghoz tartozó lemezt és tanulmányozhatják a kottákat, mert egy tanulónak évente 50-60 ezer forintjába kerülne, ha azokat meg kellene vásárolnia.

Hodozsó Gyula könyvtárvezető megmutatott az MTI-nek olyan, az 1840-es évekből származó jegyzőkönyveket, amelyeket a jogelőd, a Hangászegyleti Zenede közgyűléseiről készítettek, valamint leltárkönyveket, és az eredeti katalógus-számokkal ellátott, faragott díszítésű könyvszekrényeket. Az igazgatónő arra emlékeztetett, hogy ezt a könyvtárat használta a magyar zenei élet szinte valamennyi kiválósága, köztük Lajtha László, Ferencsik János, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Schiff András, Frankl Péter, Fischer Iván, Pauk György, Kelemen Barnabás, az Amadinda vezetője, Rácz Zoltán és az ütőegyüttes több tagja, valamint Presser Gábor.

Kovács Brigitta elmondta, hogy a szakközépiskola mint gyakorló iskola a Zeneakadémiához tartozik. Egy önkormányzati vagy alapítványi iskolának van eltartója, de itt az a helyzet, hogy "állami gondozott tart el állami gondozottat." A zenei könyvtár helyzetének megoldásáról közölte, hogy próbáltak keresni a környéken hasonló nagyságú lakást - hiszen ez lenne az optimális megoldás -, de a bérleti díjak megfizethetetlenek. Így nem maradt más választásuk, mint beköltözni a konzervatórium amúgy is szűkös Nagymező utcai épületébe. Ez a legrosszabb megoldás, hiszen így a földszinten a zeneoktatástól kell elvenni három tantermet, összesen 70 négyzetméter területet, amely így is csak fele akkora, mint a jelenlegi alapterület és ide az eredeti, értékes bútorzat nem fér be. Mivel magas helyiségekről van szó, galériát terveznek és akkor talán elfér a könyvtár.

Igazi gondjuk, hogy egyenlőre nincs rá 48 millió forintjuk, ráadásul a költözködés is legalább egymillióba fog kerülni, mert a hét méter hosszú, múzeumi könyvszekrényeket csak úgy tudják elvinni, ha azokat az ablakon keresztül leengedik. A zenei szakközépiskola és gimnázium költségeit tovább növeli, hogy speciális tárlódobozokat kell bérelniük a könyveknek, amíg a konzervatórium termei el nem készülnek a könyvtár számára. Abban reménykednek, hogy a kulturális kormányzat, magánemberek és mecénások segítenek abban, hogy megoldódjon a könyvtár átmeneti gondja akár úgy, hogy új bérleménybe költözik, akár a konzervatóriumban alakítanak ki helyet a régi zenei könyvtárnak - tette hozzá Kovács Brigitta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Színház

Bodolay Géza vezetheti az SZFE Színházművészeti Intézetét

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet is vezető rendező Bagossy Lászlót váltja az intézetvezetői poszton – írta meg a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.