Klasszikus

Kilencedik nap - a Színházi Világnapon

2004.03.28. 00:00
Ajánlom
Kiváló színházi előadásokkal, koncertekkel köszöntötte a Színházi Világnapot a Budapesti Tavaszi Fesztivál: bár a Bál a Savoyban jazzoperettje és a Majmok pantomimje teljesen másféle élményeket kínált, abban megegyeztek, hogy mindegyik emlékezetes maradt a nézők számára.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál az idén 20 éves Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége előtt tisztelegve 14 órakor szimpóziumot tartott "Az európai csatlakozás hatása a kulturális életre"címmel a Sofitel Hotelben.
A háromórás fesztivál-szimpózium - amelyen az IFEA (Nemzetközi Fesztiválok és
Rendezvények Szövetsége) európai igazgatója és az EFA (Európai Fesztiválszövetség) vezetősége tartott előadást - az európai fesztiválok és a
májusban csatlakozó országok fesztiváljainak helyzetét elemezte, egyben bemutatva a két nemzetközi szervezetet is.

A Budapesti Operettszínházban két alkalommal, 15 órakor és 19 órakor is teltház előtt játszották a Bál a Savoyban című jazzoperettet Eszenyi Enikő rendezésében. Az előadás jó néhány pillanatában a közönség együtt ütötte a ritmust az énekesekkel, hatalmas tapsot kapott az a Bács Ferencre szabott geg, mikor az "Oscar-díjkiosztó" jelenetben saját nevén megjelent. A fesztiválbeli többszörös siker jelzi, hogy Eszenyi az Ábrahám Pál-művet kultuszdarabbá képes formálni, melyre az a réteg is eljön, amely eddig még nem járt az operett világában, de a Bál a Savoyban révén kedvet kaphat ahhoz, hogy máskor is visszatérjen.

A Muzsikás Együttes és Sebestyén Márta fellépését a BBC, az Amadinda
Ütőegyüttes koncertjét a CNN, míg szombat este a 100 tagú Cigányzenekar Olasz
Kultúrintézet-beli koncertjét a francia tévétársaságok képviselete örökítette
meg, hogy ezzel prezentálja hazánkat az EU-csatlakozásnál. A koncertre rengeteg külföldi néző, újságíró érkezett Japánból és egyéb országokból.

A Zeneakadémián a Mozart és korának zenéjére szakosodott Salzburgi Fesztiválzenekar adott Mozart-estet, melyet sajnos a zenekaralapító-vezető-karmester Bényi Tibor váratlan megbetegedése miatt Berkes Kálmán vezényelt végig. A Mozart darabokból álló műsor megragadó előadása után a közönség még a B-dúr divertimentóból is hallhatott részleteket ráadásként.

A Magyar Rádió Márványtermében Megan Sterling, a Budapesti Nemzetközi Fuvolaverseny első helyezettje adott igen bensőséges hangulatú koncertet Bartóktól Prokofjevig, Messianenig. Sterling egy nagyon kedves, közvetlen stílusban előadó fuvolaművész, aki mind a zongorakísérője, mind a Zeneakadémia vezető tanára szerint olyan pillanatokkal szembesített minket, melyek ritkaságnak számítanak a fuvolairodalomban. Reméljük, hogy az elkövetkezendő időszakban többször láthatjuk Magyarországon ezt a kirobbanó tehetségű művészt.

A szombati, egyben a Színházi Világnap egyik izgalmas előadása a lengyel Tomaszewski Pantomimszínház vendégjátéka, a Majmok volt, melynek helyszíne a Millenárison belül átkerült a kiállító terembe, ahol egy igazi "feketedoboz-színházat" építettek fel, középpontban egy valódi majomketreccel. A művészek a fejüktől a lábukig teljes testfestéssel díszített jelmezben léptek fel, melynek már az elkészítése több órába tellett. Az előadás után járó feszültséget levezetendő a fesztivál rendezősége fogadásra invitálta a pantomimszínház művészeit és a Lengyel Intézet munkatársait.

Szombaton is folytatódtak a kirobbanó sikerű Piazzola-estek, ezúttal a litván Anzelika Cholina Táncszínház: Tangó F-ben című darabja játszadozott a színház és a valóság közti határvonal elmosásán. "Ez talán az érzelmekben leggazdagabb előadásom, ez a darab csupasz érzelmeket követel, ezért meglehet, hogy előadói lelki sebeket ejtenek egymáson - a játékosoknak ezért is szükséges újra és újra figyelmeztetni önmagukat: ez csak színház", vallotta nemrég a 34 éves, vilniusi Anzelika Cholina koreográfus, és nem tévedhetett, hiszen az Astor Piazzolla zenei világára épülő darab, az akrobatikus technikát követelő tánclépésekkel díszített tangó azonnal magával ragadta a közönséget.

A templomi koncertek sorozatban többek között az igen ritkán hallható Janácek-művet, a Glagolita misét hallgathatta végig a Mátyás-templomba látogató publikum. A Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar a fantasztikus hangzású Cseh Filharmonikus Kórussal és szólistákkal, Henrietta Lednárovával, Eva Blahovával, Michal Lehotskyval, Martin Gurballal kiegészülve aratott komoly sikert - a nézők vastapssal köszönték meg az előadást, ami igazán ritka a templomi koncertek életében.

A Fesztiválközpont szeretné felhívni a közönség figyelmét arra, hogy az Operaházban március 28-án Lukács Gyöngyi, betegsége miatt lemondta Macbeth-beli szereplését, helyette Rálik Szilvia fog énekelni.
Már jó pár napja hazánkban tartózkodik a Compania Maria Serrano, mely a Piazzolla-estek keretében mutatja be a flamenco és tangó találkozását. Maga a táncos-sztár Maria Serrano is megérkezett Budapestre törpe uszkárával, majd a teljes társulat egész nap gyakorolt és a Thália Színházban szombatról vasárnapra virradó éjjel már az esti fénytechnikát alakították ki.

Kedves Látogatóink! Ne feledjék, hogy vasárnap hajnalban óraátállítás volt, ami egyben a nyári időszámításra való átállást jelenti: az órát eggyel előbbre kellett állítani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.