Klasszikus

Kilencedik nap - a Színházi Világnapon

2004.03.28. 00:00
Ajánlom
Kiváló színházi előadásokkal, koncertekkel köszöntötte a Színházi Világnapot a Budapesti Tavaszi Fesztivál: bár a Bál a Savoyban jazzoperettje és a Majmok pantomimje teljesen másféle élményeket kínált, abban megegyeztek, hogy mindegyik emlékezetes maradt a nézők számára.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál az idén 20 éves Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége előtt tisztelegve 14 órakor szimpóziumot tartott "Az európai csatlakozás hatása a kulturális életre"címmel a Sofitel Hotelben.
A háromórás fesztivál-szimpózium - amelyen az IFEA (Nemzetközi Fesztiválok és
Rendezvények Szövetsége) európai igazgatója és az EFA (Európai Fesztiválszövetség) vezetősége tartott előadást - az európai fesztiválok és a
májusban csatlakozó országok fesztiváljainak helyzetét elemezte, egyben bemutatva a két nemzetközi szervezetet is.

A Budapesti Operettszínházban két alkalommal, 15 órakor és 19 órakor is teltház előtt játszották a Bál a Savoyban című jazzoperettet Eszenyi Enikő rendezésében. Az előadás jó néhány pillanatában a közönség együtt ütötte a ritmust az énekesekkel, hatalmas tapsot kapott az a Bács Ferencre szabott geg, mikor az "Oscar-díjkiosztó" jelenetben saját nevén megjelent. A fesztiválbeli többszörös siker jelzi, hogy Eszenyi az Ábrahám Pál-művet kultuszdarabbá képes formálni, melyre az a réteg is eljön, amely eddig még nem járt az operett világában, de a Bál a Savoyban révén kedvet kaphat ahhoz, hogy máskor is visszatérjen.

A Muzsikás Együttes és Sebestyén Márta fellépését a BBC, az Amadinda
Ütőegyüttes koncertjét a CNN, míg szombat este a 100 tagú Cigányzenekar Olasz
Kultúrintézet-beli koncertjét a francia tévétársaságok képviselete örökítette
meg, hogy ezzel prezentálja hazánkat az EU-csatlakozásnál. A koncertre rengeteg külföldi néző, újságíró érkezett Japánból és egyéb országokból.

A Zeneakadémián a Mozart és korának zenéjére szakosodott Salzburgi Fesztiválzenekar adott Mozart-estet, melyet sajnos a zenekaralapító-vezető-karmester Bényi Tibor váratlan megbetegedése miatt Berkes Kálmán vezényelt végig. A Mozart darabokból álló műsor megragadó előadása után a közönség még a B-dúr divertimentóból is hallhatott részleteket ráadásként.

A Magyar Rádió Márványtermében Megan Sterling, a Budapesti Nemzetközi Fuvolaverseny első helyezettje adott igen bensőséges hangulatú koncertet Bartóktól Prokofjevig, Messianenig. Sterling egy nagyon kedves, közvetlen stílusban előadó fuvolaművész, aki mind a zongorakísérője, mind a Zeneakadémia vezető tanára szerint olyan pillanatokkal szembesített minket, melyek ritkaságnak számítanak a fuvolairodalomban. Reméljük, hogy az elkövetkezendő időszakban többször láthatjuk Magyarországon ezt a kirobbanó tehetségű művészt.

A szombati, egyben a Színházi Világnap egyik izgalmas előadása a lengyel Tomaszewski Pantomimszínház vendégjátéka, a Majmok volt, melynek helyszíne a Millenárison belül átkerült a kiállító terembe, ahol egy igazi "feketedoboz-színházat" építettek fel, középpontban egy valódi majomketreccel. A művészek a fejüktől a lábukig teljes testfestéssel díszített jelmezben léptek fel, melynek már az elkészítése több órába tellett. Az előadás után járó feszültséget levezetendő a fesztivál rendezősége fogadásra invitálta a pantomimszínház művészeit és a Lengyel Intézet munkatársait.

Szombaton is folytatódtak a kirobbanó sikerű Piazzola-estek, ezúttal a litván Anzelika Cholina Táncszínház: Tangó F-ben című darabja játszadozott a színház és a valóság közti határvonal elmosásán. "Ez talán az érzelmekben leggazdagabb előadásom, ez a darab csupasz érzelmeket követel, ezért meglehet, hogy előadói lelki sebeket ejtenek egymáson - a játékosoknak ezért is szükséges újra és újra figyelmeztetni önmagukat: ez csak színház", vallotta nemrég a 34 éves, vilniusi Anzelika Cholina koreográfus, és nem tévedhetett, hiszen az Astor Piazzolla zenei világára épülő darab, az akrobatikus technikát követelő tánclépésekkel díszített tangó azonnal magával ragadta a közönséget.

A templomi koncertek sorozatban többek között az igen ritkán hallható Janácek-művet, a Glagolita misét hallgathatta végig a Mátyás-templomba látogató publikum. A Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar a fantasztikus hangzású Cseh Filharmonikus Kórussal és szólistákkal, Henrietta Lednárovával, Eva Blahovával, Michal Lehotskyval, Martin Gurballal kiegészülve aratott komoly sikert - a nézők vastapssal köszönték meg az előadást, ami igazán ritka a templomi koncertek életében.

A Fesztiválközpont szeretné felhívni a közönség figyelmét arra, hogy az Operaházban március 28-án Lukács Gyöngyi, betegsége miatt lemondta Macbeth-beli szereplését, helyette Rálik Szilvia fog énekelni.
Már jó pár napja hazánkban tartózkodik a Compania Maria Serrano, mely a Piazzolla-estek keretében mutatja be a flamenco és tangó találkozását. Maga a táncos-sztár Maria Serrano is megérkezett Budapestre törpe uszkárával, majd a teljes társulat egész nap gyakorolt és a Thália Színházban szombatról vasárnapra virradó éjjel már az esti fénytechnikát alakították ki.

Kedves Látogatóink! Ne feledjék, hogy vasárnap hajnalban óraátállítás volt, ami egyben a nyári időszámításra való átállást jelenti: az órát eggyel előbbre kellett állítani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.