Klasszikus

Kilencedszerre rendezik meg Telkiben az Altalena Zenei Fesztivált

2022.06.29. 08:30
Ajánlom
A fesztivál különlegessége, hogy a telki Kodolányi János Közösségi Ház mellett házi koncertekre is sor kerül, ahol szűkebb körű nézőközönség előtt, intimebb környezetben is hallhatók koncertek. A fesztivál művészeti vezetői Balog Alexandra és Berecz Mihály zongoraművészek.

Az augusztus 10. és 13. között megrendezett eseménysorozat középpontjában a klasszikus zene, a színház és a népi hagyományok állnak majd. Minden nap két programon vehet részt a közönség, az első esemény délután 17 órakor kezdődik, majd ezt követik az esti előadások, ahova szeretettel várják a szervezők a nagyérdeműt.

A fesztivál két helyen zajlik, a telki Kodolányi János Közösségi Ház udvarában és pajtájában, valamint a központi helyszíntől öt perces sétára lévő, fás kerttel ölelt családi ház nappalijában és teraszán.

A fesztivál során a Borháló jóvoltából a legfinomabb magyar borokat kóstolhatjuk meg, a Telki Kovászda pedig ínycsiklandó süteményekkel várja a koncertlátogatókat.

Az Altalena zenei közösség (korábban International Young Soloists) 2015 óta teremt lehetőséget Európa ifjú tehetségeinek, hogy egymásra találjanak, külön figyelmet fordítva arra, hogy szóló, kamarazenei és zenekari területen is színpadra állhassanak. Az Altalena olaszul mérleghintát jelent, és szimbólumként utal mindarra, amit a közösség tagjai képviselnek, és a közönségükkel is szeretnének megismertetni:

az előadók és a közönség, a művésztanárok és a diákok, a hagyománytisztelet és az újítás vágya közötti összhangot.

Ezen elv mentén alakította ki a közösség az idei fesztivál programját is. A fesztivál augusztus 10-én Berecz Mihály szólóhangversenyével nyílik, az Alsó Orgona utcai ház meghitt nyári délutáni hangulatával. Ezt követi a Közösségi ház udvarán Berecz András A nagy verekedés című mesemondó estje, amelyben „az elsőkaszás Zetelaki létre jő a magos levegőégben, azon alul tengernek árkában az ő igazemberségét ruhátlan csillogtatja, azon felül egy rúgással pontra tevődik a hangyászmedve, okos beszéddel a pokolbeli kígyó, valamint megcsinálódik a helikopter, minden esetre. Mesék, háryádák az I. világháborúból, orosz hadifogságból, és a kollektivizálási megbojdulás idejéből, mikor minden fűszálon a tolvajok hármasával csengtek-lengtek, de úgy, hogy az Úristen se látta tőlük a világot, miközben egy csomafalvi csendesen a kapusast úgy béoltotta, hogy az aranyló nyakas körtét termett.”

Altalena2-143202.jpg

A koncertek helyszíne (Fotó/Forrás: Altalena Zenei Fesztivál)

A vidám hangulat a fesztivál második napján is garantált, ahol a fiatal művészeké lesz a főszerep, 17 órakor Nemzetek zenéje címmel Zuzana Kohoutová, Adolfo Alejo, Tanaka Kendzsi és H Tamássyk Balogh Zsolt koncertje hallható.

Négy zenész négy különböző kultúrából érkezik, és a koncert során hazáik zenéit és még néhány meglepetésdarabot tartogatnak az érdeklődők számára.

Többek között hallhatók lesznek Dvořák, Bartók, Kodály és Takemitsu művei, valamint mexikói zenei különlegességek is. Az esti koncerten az Altalena közösség és barátaik mutatkoznak be, és nyújtanak egy kis bepillantást a közösség szakmai munkájába. A koncerten hallható lesz Szutrély Katalin, Balog Alexandra, Vida Mónika Ruth, Tanaka Kendzsi és Berecz Mihály.

Augusztus 12-én pénteken a programsor Dr. Agócs Gergely előadásával folytatódik, aki a magyar zene eredetének kutatásairól, a magyar-kipcsak kulturális rokonságról mesél, zenei illusztrációkkal fűszerezve az előadást. Este pedig egy igazán különleges koncertet hallhat a közönség: a fesztivál visszatérő és kiemelt vendégei, a Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraművész-házaspár nyújt páratlan zenei élményt a Közösségi Ház pajtájában, ahol Liszt Ferenc szimfonikus költeményeiből a szerző által készített négykezes változatban adják elő az alábbi műveket: Les Préludes — Lamartine nyomán, Mazeppa — Victor Hugo költeménye nyomán, Hungaria, Hunok csatája — Wilhelm von Kaulbach festményének ihletésére.

Ezzel a koncerttel zárja a művészházaspár a fesztivál történetében 2019 óta játszott sorozatot, amelyen Liszt Ferenc szimfonikus költeményeinek átdolgozásait szólaltatták meg.

A zárónap, augusztus 13., két kiemelkedő előadást tartogat. 17 órakor Érdi Tamás zongoraestje hallható Liszt, Debussy és Kodály műveivel a Közösségi Ház pajtájában. Az est – és a fesztivál – záróeseménye Mácsai Pál Azt meséld el, Pista című előadása, amelyet az író szavaiból Bereményi Géza és Mácsai Pál állított össze. „Mi lenne, ha Örkény István egy nap újra megjelenne, egy színházban, egy színészben, egy este, leülne, venne egy lélegzetet, mesélni kezdené – néha felállna – az életét, azután megint eltűnne? Ezen az estén az író a színész testét ölti magára.” Az előadás szombat este a Telki Közösségi ház pajtájában – Örkény István születésének 110. évfordulóján – a fesztivál méltó lezárásnak ígérkezik, ahova a szervezők és az Altalena közösség művészei mindenkit szeretettel várnak!

Bővebb információ a fesztivál honlapján és Facebook-oldalán érhető el.

Fejléckép: Előadás egy korábbi fesztiválon (forrás: Altalena Zenei Fesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Klasszikus kritika

Történetek dallamokban, képekben, szavakban – ilyen volt a Fesztivál Akadémia Budapest

A hangszeres zene kiemelkedő jelentőségű előadói idén is felkeresték Budapestet, július 15. és 24. között került sor a Fesztivál Akadémia Budapest idei koncertsorozatára, amely során változatos karakterű hangversenyeken ismerkedhetett meg a hallgatóság a kamarazene gyöngyszemeivel.
Klasszikus kritika

Egyik szemem sír…

Megtartották Peter Caelen zongoraművész szólóestjét Keszthelyen, a Klassz a pARTon! Fesztivál keretében. Gyenge Enikő beszámolója.
Klasszikus ajánló

Fantasztikus látványvilággal vár az Attila opera a Margitszigeten

Legendák, titkok, múlt és jövő. 400 nm ledfal, 21. századi látványtechnika, filmes hatás. Varázslatos animációs környezet idézi meg a kor hangulatát Verdi monumentális és szenvedélyes zenéjével a magyar vonatkozású operában augusztus 12-én és 14-én a Margitszigeti Színház hatalmas színpadán.
Klasszikus ajánló

Vonósnégyesek Eszterházán

Haydnt játszani és hallgatni Eszterházán egyaránt egyedülálló élmény. A Haydneum sorozatában ezúttal kiemelkedő vonósnégyeseink muzsikálnak a fertődi Esterházy-kastély Apolló-termében augusztus minden hétvégéjén.