Klasszikus

Kilencedszerre rendezik meg Telkiben az Altalena Zenei Fesztivált

2022.06.29. 08:30
Ajánlom
A fesztivál különlegessége, hogy a telki Kodolányi János Közösségi Ház mellett házi koncertekre is sor kerül, ahol szűkebb körű nézőközönség előtt, intimebb környezetben is hallhatók koncertek. A fesztivál művészeti vezetői Balog Alexandra és Berecz Mihály zongoraművészek.

Az augusztus 10. és 13. között megrendezett eseménysorozat középpontjában a klasszikus zene, a színház és a népi hagyományok állnak majd. Minden nap két programon vehet részt a közönség, az első esemény délután 17 órakor kezdődik, majd ezt követik az esti előadások, ahova szeretettel várják a szervezők a nagyérdeműt.

A fesztivál két helyen zajlik, a telki Kodolányi János Közösségi Ház udvarában és pajtájában, valamint a központi helyszíntől öt perces sétára lévő, fás kerttel ölelt családi ház nappalijában és teraszán.

A fesztivál során a Borháló jóvoltából a legfinomabb magyar borokat kóstolhatjuk meg, a Telki Kovászda pedig ínycsiklandó süteményekkel várja a koncertlátogatókat.

Az Altalena zenei közösség (korábban International Young Soloists) 2015 óta teremt lehetőséget Európa ifjú tehetségeinek, hogy egymásra találjanak, külön figyelmet fordítva arra, hogy szóló, kamarazenei és zenekari területen is színpadra állhassanak. Az Altalena olaszul mérleghintát jelent, és szimbólumként utal mindarra, amit a közösség tagjai képviselnek, és a közönségükkel is szeretnének megismertetni:

az előadók és a közönség, a művésztanárok és a diákok, a hagyománytisztelet és az újítás vágya közötti összhangot.

Ezen elv mentén alakította ki a közösség az idei fesztivál programját is. A fesztivál augusztus 10-én Berecz Mihály szólóhangversenyével nyílik, az Alsó Orgona utcai ház meghitt nyári délutáni hangulatával. Ezt követi a Közösségi ház udvarán Berecz András A nagy verekedés című mesemondó estje, amelyben „az elsőkaszás Zetelaki létre jő a magos levegőégben, azon alul tengernek árkában az ő igazemberségét ruhátlan csillogtatja, azon felül egy rúgással pontra tevődik a hangyászmedve, okos beszéddel a pokolbeli kígyó, valamint megcsinálódik a helikopter, minden esetre. Mesék, háryádák az I. világháborúból, orosz hadifogságból, és a kollektivizálási megbojdulás idejéből, mikor minden fűszálon a tolvajok hármasával csengtek-lengtek, de úgy, hogy az Úristen se látta tőlük a világot, miközben egy csomafalvi csendesen a kapusast úgy béoltotta, hogy az aranyló nyakas körtét termett.”

Altalena2-143202.jpg

A koncertek helyszíne (Fotó/Forrás: Altalena Zenei Fesztivál)

A vidám hangulat a fesztivál második napján is garantált, ahol a fiatal művészeké lesz a főszerep, 17 órakor Nemzetek zenéje címmel Zuzana Kohoutová, Adolfo Alejo, Tanaka Kendzsi és H Tamássyk Balogh Zsolt koncertje hallható.

Négy zenész négy különböző kultúrából érkezik, és a koncert során hazáik zenéit és még néhány meglepetésdarabot tartogatnak az érdeklődők számára.

Többek között hallhatók lesznek Dvořák, Bartók, Kodály és Takemitsu művei, valamint mexikói zenei különlegességek is. Az esti koncerten az Altalena közösség és barátaik mutatkoznak be, és nyújtanak egy kis bepillantást a közösség szakmai munkájába. A koncerten hallható lesz Szutrély Katalin, Balog Alexandra, Vida Mónika Ruth, Tanaka Kendzsi és Berecz Mihály.

Augusztus 12-én pénteken a programsor Dr. Agócs Gergely előadásával folytatódik, aki a magyar zene eredetének kutatásairól, a magyar-kipcsak kulturális rokonságról mesél, zenei illusztrációkkal fűszerezve az előadást. Este pedig egy igazán különleges koncertet hallhat a közönség: a fesztivál visszatérő és kiemelt vendégei, a Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraművész-házaspár nyújt páratlan zenei élményt a Közösségi Ház pajtájában, ahol Liszt Ferenc szimfonikus költeményeiből a szerző által készített négykezes változatban adják elő az alábbi műveket: Les Préludes — Lamartine nyomán, Mazeppa — Victor Hugo költeménye nyomán, Hungaria, Hunok csatája — Wilhelm von Kaulbach festményének ihletésére.

Ezzel a koncerttel zárja a művészházaspár a fesztivál történetében 2019 óta játszott sorozatot, amelyen Liszt Ferenc szimfonikus költeményeinek átdolgozásait szólaltatták meg.

A zárónap, augusztus 13., két kiemelkedő előadást tartogat. 17 órakor Érdi Tamás zongoraestje hallható Liszt, Debussy és Kodály műveivel a Közösségi Ház pajtájában. Az est – és a fesztivál – záróeseménye Mácsai Pál Azt meséld el, Pista című előadása, amelyet az író szavaiból Bereményi Géza és Mácsai Pál állított össze. „Mi lenne, ha Örkény István egy nap újra megjelenne, egy színházban, egy színészben, egy este, leülne, venne egy lélegzetet, mesélni kezdené – néha felállna – az életét, azután megint eltűnne? Ezen az estén az író a színész testét ölti magára.” Az előadás szombat este a Telki Közösségi ház pajtájában – Örkény István születésének 110. évfordulóján – a fesztivál méltó lezárásnak ígérkezik, ahova a szervezők és az Altalena közösség művészei mindenkit szeretettel várnak!

Bővebb információ a fesztivál honlapján és Facebook-oldalán érhető el.

Fejléckép: Előadás egy korábbi fesztiválon (forrás: Altalena Zenei Fesztivál)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban
Klasszikus ajánló

Igényes zene, stílustól függetlenül – új koncertsorozatot indít az MVM

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel.