Klasszikus

Kilencven év

2013.04.02. 17:45
Ajánlom
Bor Dezső, Ansermet, Abbado, Doráti, Stokowski, Maazel, Mehta, Kobayashi, Kocsis. Állatkerti koncertek és az UNICEF. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar kilencven éves fennállásának története már címszavakban is rendkívül színes.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar története 1923-ban kezdődött a Székesfővárosi Zenekar megalakulásával.  Az együttes, amelynek alapítója és tizenöt éven át vezető karmestere Bor Dezső volt, hamar jelentős szereplője lett a budapesti hangversenyéletnek. A két világháború közötti koncertszezonok gyakorlatilag elképzelhetetlenek lettek volna a zenekar nélkül, amelynek tagjai nyáron sem pihentek: számos népszerű hangversenyt adtak az Állatkertben és a Margitszigeten, egy nap nem ritkán kettőt is.

A II. világháború után Fricsay Ferencet és Somogyi Lászlót nevezték ki a zenekar élére. A két vezető karmester mellett több mint negyven alkalommal vezényelte az együttest Otto Klemperer, és Doráti Antal is visszatérő vendégnek számított, mígnem 1952-ben az akkor Magyar Állami Hangversenyzenekarnak elnevezett együttes ideális vezető karmestert talált Ferencsik János személyében. Az 1960-as évektől a híres vendégdirigensek látogatásai ismét megszaporodtak, újra eljött Ernest Ansermet, Doráti Antal, Zubin Mehta, Lorin Maazel, Sir John Barbirolli, Leopold Stokowski, Claudio Abbado és Christoph von Dohnányi. A hangversenyeken közreműködő szólisták sora hasonlóképp figyelemre méltó: Szvjatoszlav Richter, Yehudi Menuhin, Anja Silja, Starker János, Ruggiero Ricci - csak néhány név a számos világhírű muzsikus közül, akik felléptek az együttessel.

Bár Ferencsik János halálával jelentős korszak zárult le a zenekar életében, 1987-ben méltó és közkedvelt utód állt az együttes élére Kobayashi Ken-Ichiro személyében. Őt tíz évvel később Kocsis Zoltán váltotta, aki 1997 őszétől látja el a fő-zeneigazgatói teendőket.

A zenekar jelentőségének és minőségének elismerését mutatja, hogy 1998-ban a Nemzeti Énekkarral együtt kiemelt nemzeti alapintézménnyé minősítették. Az elmúlt néhány esztendőben az együttes rendkívül sok külföldi meghívást is kapott. A New York-i Avery Fisher Halltól a tokiói Suntory Hallon át a birminghami Symphony Hallig, az athéni Megaron Musicostól a Colmari Fesztiválig arattak sikereket. 2003 februárjában adott New York-i koncertjüket a ConcertoNet című rangos internetes komolyzenei lap tekintélyes kritikusa az évad legjobb hangversenyének járó Lully-díjjal ismerte el.

Lemezeik is számos elismerést és díjat vívtak ki: 2004-ben megjelent Bartók-lemezükről az amerikai ClassicsToday.com vezető szerkesztője, a cannes-i Midem zsűrielnöke úgy nyilatkozott: "nem létezik ennél jobb felvétele a Táncszvitnek", a Concertóról pedig azt írta: "nem készült még ehhez fogható felvétel erről a műről, ennyire zsigeri szinten izgalmas, ugyanakkor Bartók partitúrájához formájában és szellemében egyaránt ennyire hű". Mi sem természetesebb, mint hogy az együttes tevékeny részt vállal a Kocsis Zoltán művészeti irányításával, a Hungaroton gondozásában 2006-ban indult Bartók-összkiadás elkészítésében.

Az UNICEF Magyar Bizottsága 2006. december 1-jén a Nemzeti Filharmonikusokat az UNICEF magyarországi jószolgálati nagykövetévé nevezte ki.

Mindez persze alighanem kevesek számára újdonság. A zenekar történetének felidézése mégis időszerű, mivel az együttes az idén ünnepli fennállásának kilencvenedik évfordulóját. Április 11-i hangversenyük műsora ennek megfelelően reprezentatív: Liszt Ferenc komplex szerkezetű, négy, egymáshoz szünet nélkül kapcsolódó szakaszt tématranszformációk segítségével összefűző A-dúr zongoraversenye nyitja, amelyet a Dies Irae dallamát parafrazeáló, horrorisztikus és a szólistától rendkívüli pianisztikus képességeket követelő Haláltánc követ, hogy végül Beethoven szinte emberfeletti alkotása, a Kilencedik szimfónia (d-moll, op. 125) koronázza meg az estét, amelynek zárótételében a világ egyik legegyszerűbb, legismertebb, mégis legsokrétűbb jelentéssel felruházott dallama emelkedik szabadon variálva éteri magasságokba. A hangverseny nem kis feladatra vállalkozó - két Liszt-zongoraversenyt egymás után megszólaltató - olasz közreműködője a háromévente megrendezett, hollandiai Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 1989-es győztese, vezető zenekarok gyakran és szívesen látott vendégművésze: Enrico Pace.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.