Klasszikus

Kilencvenéves a Kodály Filharmónia

2013.10.02. 14:04
Ajánlom
Hagyományos október elsejei nagykoncertjével ünnepelte alapításának 90. évfordulóját a debreceni filharmonikus zenekar, amely továbbra is meghatározó szereplője kíván lenni a régió komolyzenei életének.

Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója az október 1-jén tartott sajtótájékoztatón régi jó barátként köszöntötte a zenekart, amely a teátrum előadásainak zenei bázisaként is szolgál. Szentei Tamás, az önkormányzat kulturális osztályvezetője ugyanakkor arról beszélt, hogy az évforduló nemcsak múltidézés, hanem egy jó irányba haladó, fejlődő intézmény ünnepe is. Somogyi-Tóth Dániel igazgató, művészeti vezető kifejtette: meggyőződése szerint a színház alapvető pillére és fellegvára egyszersmind egy város kulturális életének, így az opera- és operett-előadásokon hallható Kodály Filharmónia mindenkihez szól.

Az 1923-ban még a MÁV zenekaraként alapított együttesről az igazgató azt mondta: mindig is sokszínű zenei paletta és kiugró tehetségek szereplése jellemezte a debreceni filharmonikusokat. Ez ma sincs másképp, ugyanis az operák és operettek mellett önálló koncertjeiken a könnyűzene irányába is nyitnak - hangsúlyozta. Somogyi-Tóth Dániel történeti visszatekintésében felidézte, hogy a "gördülő opera" küldetését már évtizedekkel korábban is felvállalta a zenekar, és így az előadóművészettől "elzárt" vidéken élőknek is biztosította a zenei előadások élményét. Mint elmondta, Rubányi Vilmos igazgató 1959-től alapozta meg az opera- és koncertéletet, az 1971-ben őt váltó Szabó László direktor alatt pedig már évi 5-6 operabemutatót tartottak.

Karolos Trikolidis, a zenekar korábbi igazgatója a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "amikor 1991-ben Szabó Lászlótól átvettem a zenekart, turbulens napokat éltünk át. Az első zenei vezetőként töltött napomon hagyta el Magyarországot az utolsó szovjet katona, míg az első fellépésem napján járt Debrecenben II. János Pál pápa." A görög karnagy felidézte, hogy vendégelőadóként 1977-ben lépett fel elsőször a cívisvárosban, de emlékszik arra is, hogy az 1990-es évek elején "micsoda euforikus hangulat volt Debrecenben, nem csak a zenei életben." A Zeneművészeti Főiskola fúvós oktatása már akkor is nagyon erős volt, így az ő vonós múltjával kiegészülve nagyon szilárd alapokon állt akkor a filharmonikus zenekar - idézte fel, hozzátéve, hogy az együttes hatvan fő körüli létszáma nyolcvanhatra nőtt. Vezetése három éve alatt évente mintegy százhúsz koncerten léptek fel a Csokonai Színház produkcióin kívül. Karolos Trikolidis elmondta: igyekezett újításokat bevezetni, így teremtette meg az október elsejei nagykoncert, a tematikus zenei sorozatok és a Szent Anna székesegyházban tartott fellépések hagyományát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.