Klasszikus

Kilencvenéves a Kodály Filharmónia

2013.10.02. 14:04
Ajánlom
Hagyományos október elsejei nagykoncertjével ünnepelte alapításának 90. évfordulóját a debreceni filharmonikus zenekar, amely továbbra is meghatározó szereplője kíván lenni a régió komolyzenei életének.

Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója az október 1-jén tartott sajtótájékoztatón régi jó barátként köszöntötte a zenekart, amely a teátrum előadásainak zenei bázisaként is szolgál. Szentei Tamás, az önkormányzat kulturális osztályvezetője ugyanakkor arról beszélt, hogy az évforduló nemcsak múltidézés, hanem egy jó irányba haladó, fejlődő intézmény ünnepe is. Somogyi-Tóth Dániel igazgató, művészeti vezető kifejtette: meggyőződése szerint a színház alapvető pillére és fellegvára egyszersmind egy város kulturális életének, így az opera- és operett-előadásokon hallható Kodály Filharmónia mindenkihez szól.

Az 1923-ban még a MÁV zenekaraként alapított együttesről az igazgató azt mondta: mindig is sokszínű zenei paletta és kiugró tehetségek szereplése jellemezte a debreceni filharmonikusokat. Ez ma sincs másképp, ugyanis az operák és operettek mellett önálló koncertjeiken a könnyűzene irányába is nyitnak - hangsúlyozta. Somogyi-Tóth Dániel történeti visszatekintésében felidézte, hogy a "gördülő opera" küldetését már évtizedekkel korábban is felvállalta a zenekar, és így az előadóművészettől "elzárt" vidéken élőknek is biztosította a zenei előadások élményét. Mint elmondta, Rubányi Vilmos igazgató 1959-től alapozta meg az opera- és koncertéletet, az 1971-ben őt váltó Szabó László direktor alatt pedig már évi 5-6 operabemutatót tartottak.

Karolos Trikolidis, a zenekar korábbi igazgatója a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "amikor 1991-ben Szabó Lászlótól átvettem a zenekart, turbulens napokat éltünk át. Az első zenei vezetőként töltött napomon hagyta el Magyarországot az utolsó szovjet katona, míg az első fellépésem napján járt Debrecenben II. János Pál pápa." A görög karnagy felidézte, hogy vendégelőadóként 1977-ben lépett fel elsőször a cívisvárosban, de emlékszik arra is, hogy az 1990-es évek elején "micsoda euforikus hangulat volt Debrecenben, nem csak a zenei életben." A Zeneművészeti Főiskola fúvós oktatása már akkor is nagyon erős volt, így az ő vonós múltjával kiegészülve nagyon szilárd alapokon állt akkor a filharmonikus zenekar - idézte fel, hozzátéve, hogy az együttes hatvan fő körüli létszáma nyolcvanhatra nőtt. Vezetése három éve alatt évente mintegy százhúsz koncerten léptek fel a Csokonai Színház produkcióin kívül. Karolos Trikolidis elmondta: igyekezett újításokat bevezetni, így teremtette meg az október elsejei nagykoncert, a tematikus zenei sorozatok és a Szent Anna székesegyházban tartott fellépések hagyományát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Vizuál

Ruben Brandt visszatért a tett helyére – interjú Milorad Krstić-csel

Milorad Krstić animált krimije, a Ruben Brandt 40 ezer néző felett jár, és közel került az Oscar-jelöltséghez. A Műcsarnokban rendezett kiállítással a kör teljessé vált, a festménytolvaj visszatért születési helyére. A művészettörténeti utalásokkal zsúfolt mozi 2018 egyik legmeghatározóbb mozzanata volt a magyar kultúrában, így alkotója bekerült az idei Kult50-be is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.