Klasszikus

Kilencvenéves a Kodály Filharmónia

2013.10.02. 14:04
Ajánlom
Hagyományos október elsejei nagykoncertjével ünnepelte alapításának 90. évfordulóját a debreceni filharmonikus zenekar, amely továbbra is meghatározó szereplője kíván lenni a régió komolyzenei életének.

Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója az október 1-jén tartott sajtótájékoztatón régi jó barátként köszöntötte a zenekart, amely a teátrum előadásainak zenei bázisaként is szolgál. Szentei Tamás, az önkormányzat kulturális osztályvezetője ugyanakkor arról beszélt, hogy az évforduló nemcsak múltidézés, hanem egy jó irányba haladó, fejlődő intézmény ünnepe is. Somogyi-Tóth Dániel igazgató, művészeti vezető kifejtette: meggyőződése szerint a színház alapvető pillére és fellegvára egyszersmind egy város kulturális életének, így az opera- és operett-előadásokon hallható Kodály Filharmónia mindenkihez szól.

Az 1923-ban még a MÁV zenekaraként alapított együttesről az igazgató azt mondta: mindig is sokszínű zenei paletta és kiugró tehetségek szereplése jellemezte a debreceni filharmonikusokat. Ez ma sincs másképp, ugyanis az operák és operettek mellett önálló koncertjeiken a könnyűzene irányába is nyitnak - hangsúlyozta. Somogyi-Tóth Dániel történeti visszatekintésében felidézte, hogy a "gördülő opera" küldetését már évtizedekkel korábban is felvállalta a zenekar, és így az előadóművészettől "elzárt" vidéken élőknek is biztosította a zenei előadások élményét. Mint elmondta, Rubányi Vilmos igazgató 1959-től alapozta meg az opera- és koncertéletet, az 1971-ben őt váltó Szabó László direktor alatt pedig már évi 5-6 operabemutatót tartottak.

Karolos Trikolidis, a zenekar korábbi igazgatója a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "amikor 1991-ben Szabó Lászlótól átvettem a zenekart, turbulens napokat éltünk át. Az első zenei vezetőként töltött napomon hagyta el Magyarországot az utolsó szovjet katona, míg az első fellépésem napján járt Debrecenben II. János Pál pápa." A görög karnagy felidézte, hogy vendégelőadóként 1977-ben lépett fel elsőször a cívisvárosban, de emlékszik arra is, hogy az 1990-es évek elején "micsoda euforikus hangulat volt Debrecenben, nem csak a zenei életben." A Zeneművészeti Főiskola fúvós oktatása már akkor is nagyon erős volt, így az ő vonós múltjával kiegészülve nagyon szilárd alapokon állt akkor a filharmonikus zenekar - idézte fel, hozzátéve, hogy az együttes hatvan fő körüli létszáma nyolcvanhatra nőtt. Vezetése három éve alatt évente mintegy százhúsz koncerten léptek fel a Csokonai Színház produkcióin kívül. Karolos Trikolidis elmondta: igyekezett újításokat bevezetni, így teremtette meg az október elsejei nagykoncert, a tematikus zenei sorozatok és a Szent Anna székesegyházban tartott fellépések hagyományát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.