Klasszikus

Kill Bill, kill Bartók - kitűnő Bruckner

2007.02.26. 00:00
Ajánlom
Első pillantásra úgy tűnt, ezen a koncerten minden paszentosan alliterálni fog, amúgy Babits Bihály-módra: Bartók, Bruckner, Barenboim és a Bécsiek. Aztán jött Lang Lang, aki egymaga is alliterál...

A tavasz egyik legjobban várt koncertjénél papíron minden adott volt ahhoz, hogy a legjobb is legyen: sztárkarmester, sztárzenekar, sztárszólista. Egy muzsikus ismerősöm – még a koncert előtt – óvatosabb volt: szerinte a bécsiek gesztusa, hogy Bartókot hoznak a magyar közönségnek ajándékba, kedves ugyan, de azért ő jobban örülne, ha Mozartot, Beethovent vagy Mahlert játszanának. Egy skót vendég is inkább viszkit hozzon, ne vörösbort. Az van itthon is. Válaszul hümmögtem valamit a mai profi zenekarok sokoldalúságáról, no meg Barenboim Bartók iránti elkötelezettségéről – aztán sajnos neki lett igaza.

Kotta a zongorán, kotta a karmester előtt – leszögezem, hogy semmiféle elvi kifogásom nincs a kotta ellen, osztom Richter véleményét, aki felesleges kimittudnak tartotta a mindenáron való fejből játékot – de ezzel együtt, ha egy Bartók 2. zongoraversenynél szükség van a kottára, az nem jelent jót az álmoskönyv szerint... Majd megjelent Lang és Barenboim, az ifjú titán és a zenei világ talán legbefolyásosabb „nagy öregje”, s a zenekar belevágott Bartók zenéjébe – igen, ez a jó szó, bele bizony, amúgy istenesen: valószínűleg korábban lelkiismeretesen tájékozódtak a magyar virtusról, mert az egésznek olyan „Törökverő Kinizsi Pál visszatér”- íze volt. Ha pedig a zongoristát néztem, bizisten a Kill Bill őrült szamurájai, a „Hetvenhét eszement” tagjai jutottak az eszembe. (Nem látták? Nézzék meg!)

Miután ezzel a hasonlattal valószínűleg sikerült vérig sértenem a szólistát – japán harcművészekhez hasonlítani egy kínait (!) – sietnék leszögezni, hogy néha öncélúan erőszakos játéka ellenére ő volt a Bartók-mű legerősebb láncszeme, a szerzőt természetesen nem számítva. Rajta legalább azt lehetett érezni, hogy őszintén érdekli a darab – igaz, akkor miért nem foglalkozott a kottával rendesen –, hogy abszolút fölényesen birtokolja a hangszert, s hogy fontos számára, amit csinál. Megkockáztatom: ami ebben a műben Stravinsky és „barbaro”, tehát a még csak huszonéves (!) Lang számára könnyebben megközelíthető zenei anyag, azt meggyőző energiákkal és ritmusérzékkel adta elő. Barenboim energiáit viszont teljesen lefoglalta, hogy a zenekar legalább körülbelül azt és akkor játssza, ami a kottában áll. Ennyi fúvósgikszert profi zenekartól csak akkor hallani, ha a próbafolyamattal valami nincs rendben. Az volt a legszomorúbb, hogy a bécsiekről sütött, hogy csak a mi kedvünkért próbálnak most az egyszer gulyást főzni, nekik ez nem ízlik. Mi is, ők is jobban jártunk volna egy Wienerschnitzel-lel. Az említett étel váratlanul még a szünet előtt tálalásra került – mindenki meglepetésére a sokadszorra visszatapsolt Lang nem egyedül, hanem Barenboim-mal együtt ült vissza a zongorához, egy kis Schubert-indulót négykezesezni. Talán csak Offenbach Orfeusza lehetett volna nagyobb kontraszt...

A szünet után a zenekar végre azt játszhatta, amit – többek között – a legjobban tud: a mintegy egyórás Bruckner-szimfóniában meg is mutatták, hogy nem véletlenül tartják őket a világ egyik legjobb zenekarának. A vonóshangzás helyenként egyszerűen lenyűgöző volt, a dinamikai kontrasztok, a zenei artikulációk megvalósítását pedig imponáló magabiztossággal oldotta meg a zenekar. Hogy ebből mennyi a bécsi muzsikusok évszázados rutinja, és mennyi Barenboim érdeme, nehéz megítélni – de nem is fontos. (Apropó, látták az egyik nagybőgőnél azt az idős Brahmsra feltűnően hasonlító muzsikust?) Ha nem is okozott katartikus élményt – némi bűnös elfogultsággal azt is mondanám, ahhoz Brahms, vagy Mahler kellett volna – de a linzi mester hangszerelésbeli tudása és a bécsi zenekar hangszíngazdagsága együtt győztes párosnak bizonyult. Helyreállt tehát a világrend: a bécsi konyhán készült, kínai öntettel felszolgált Bartók-gulyás után a kitűnő Bruckner-linzertorta megmentette a vacsorát.

(2007. február 19. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem - A Bécsi Filharmonikus Zenekar koncertje; Bartók: II. zongoraverseny; Bruckner: VII. szimfónia; km.: Lang Lang (zongora), vez.: Daniel Barenboim)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.