Klasszikus

Kimagasló sikert ért el a Fesztiválzenekar New York-ban

2011.01.31. 12:50
Ajánlom
A Fischer Iván vezényelte zenekar Haydn- és Stravinsky-műveket adott elő. A két koncertről a New York Times kritikusa is szuperlatívuszokban beszélt.

A Lincoln Center Avery Fisher Hall-jában rendezett hangversenyekről a komolyzenei eseményekkel kapcsolatban mindig visszafogott lap recenzense, Steve Smith így írt: „A művészek rangosorolása veszélyes vállalkozás. Amikor a New York Times vezető zenekritikusa, Anthony Tommasini alapos és gondos munkával elkészítette korunk tíz legnagyobb zeneszerzőjének listáját, az olvasói fogadtatásban majdnem azonos mértékben volt jelen az elismerés és a bírálat. Hasonló kritika fogalmazódott meg 2008-ban, amikor a brit komolyzenei szaklap, a Gramophone felállította a világ húsz legjobb zenekarának listáját. Végül is a zenekari előadásban rengeteg az esetlegesség: minden együttesnek vannak jobb és rosszabb estéi, jó és rossz termekben, az is befolyásolja a hangzást, ki áll a karmesteri dobogón. 

A hosszúra nyúlt bevezetés után szögezzük le habozás és mindennemű kertelés nélkül: kedd és szerda este a Budapesti Fesztiválzenekart volt a földkerekség legjobb zenekara. Az együttes - a Gramophone szerint a világ kilencedik legjobbja - Haydn- és Stravinsky-műveket játszott az Avery Fisher Hallban zeneigazgatója és egyik alapítója, Fischer Iván inspriált vezetésével." (A kritika teljes terjedelmében itt olvasható.) 

Nem véletlen tehát, hogy a Fesztiválzenekar vendégzenekarok esetében egyedülálló módon egy év alatt háromszor is New York-ba látogathat idén. A januári koncerteket augusztusban két Don Giovanni-előadás követi a Mostly Mozart Fesztiválon a Lincoln Centerben, októberben pedig a Carnegie Hallban lépnek fel, ahol Bartók három zongoraversenyének szólistája Schiff András lesz.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.