Klasszikus

Kínai pedagógust díjaztak a Kodály-módszerért

2014.12.13. 10:30
Ajánlom
Kodály Zoltán születésének 132. évfordulójához kapcsolódva, a Kodály-módszer népszerűsítéséért végzett áldozatos munkájáért a Pro Cultura Hungarica díjat vehette át Kao Csien-csin asszony, a Kínai Központi Zeneakadémia zenei nevelés tanszékének vezetője december 12-én Pekingben, a magyar kulturális intézetben.

Az intézet helyisége zsúfolásig megtelt, mert diákok generációi jöttek el tisztelt tanáruk és vezetőjük köszöntésére. A közönséget nagyobb részt három különböző korosztályt képviselő kórusok tagjai alkották, s valamennyien bizonyították is tudásukat, még egy magyar népdalt is előadtak. Mint mondták, nem kis részben Kao asszony jóvoltából valamennyien tudják, ki Kodály Zoltán, mi a Kodály-módszer, és hogy hol van Magyarország. Az ott lévők közül csaknem tízen, immár oktatók, olyanok voltak, akik legalább egy-két évet már eltöltöttek Magyarországon, többnyire Kecskeméten, a Kodály Intézetben.

Kao Csien-csin a Sanghaji Zeneakadémián végzett, ahol tanulmányai során a nyugati zenetörténelemre szakosodott. 1988-ban a Kínai Központi Zeneakadémia zenei neveléssel foglalkozó kutatócsoportjának vezetője lett. Tanszékén ötéves alapozó oktatás keretében többek között a Kodály-módszeren alapuló oktatást alkalmaznak. Számos magyar zenepedagógiai munkát fordított kínaira, illetve szerkesztett, nagy figyelemmel tanulmányozta és terjesztette a Kodály-módszert.

A díjat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adományozta Kao Csien-csinnek még az év elején, most pedig Szilas Cecília pekingi nagykövet adta át a kitüntetettnek. Az eseményen jelen volt és méltatta Kao asszony munkásságát Ting Vej kulturális miniszterhelyettes és Vang Ce-Csao, a kínai konzervatórium rektora. A kitüntetettet üdvözölte Szőcs Géza kormánybiztos is, aki - mint fogalmazott - egy kultúrdiplomáciai misszió keretében tartózkodik a kínai fővárosban. Az esemény házigazdája Buslig Szonja Andrea volt, a kulturális intézet igazgatója.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.
Színház

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.
Színház

A FreeSZFE-nek adja a MITEM-től kapott honoráriuma felét Robert Wilson

A világ egyik legismertebb rendezője a Nemzeti Színház fesztiválján vett volna részt, ám egészségügyi okokból kénytelen volt távol maradni, előadását nélküle mutatták be. Wilson később közleményben jelezte, hogy nem ért egyet az SZFE modellváltásának módjával – írta meg a hvg.hu.
Klasszikus

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.
Zenés színház

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Klasszikus interjú

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Rabulejtő átváltozások szóban, képen és hangban

A HERBSTGOLD Fesztivált 2017 óta rendezik meg minden év szeptemberében Kismartonban, az idén szeptember 15-től 26-ig. A Fesztivál mottója, Metamorfózisok, új művészeti vezetője, Julian Rachlin hegedűművész.
Klasszikus hír

Indul a Zeneakadémia új évada: Liszt Fesztivált és Bartók Világversenyt rendeznek

A Zeneakadémia koncertjei védettségi igazolvány nélkül látogathatók, de a maszk viselése ajánlott.
Klasszikus interjú

Nagyon hiányzott a közönség – Beszélgetés Érdi Tamással

Először játszik Budapesten a járványhullámok után Érdi Tamás. Szeptember 19-én az Óbudai Társaskörben Mozart A-dúr zongoraversenyét és D-dúr Koncertrondóját adja elő az Óbudai Kamarazenekarral. A Prima Primissima-díjas művész eddig huszonhét országban koncertezett – most utazásról, az elmúlt másfél évről és sok másról mesélt.