Klasszikus

Kincsek a bánya mélyéről

2008.06.16. 00:00
Ajánlom
Újra megnyílt a szentmargitbányai kőfejtő, és ezzel együtt kezdetét vette a St. Margarethen-i nyári ünnepi játékok. Az immár 4500 főt befogadó, első osztályú infrastruktúrával rendelkező szabadtéri teátrumban a szezon egy igazán különleges koncerttel indult szombaton: a lett származású mezzoszoprán, Elina Garanča kápráztatta el a közönséget.
A szentmargitbányai (St. Margarethen) kőfejtő Európa egyik legszebb és legimpozánsabb szabadtéri arénája, amely 1961 óta szolgál passiójátékok előadására. Wolfgang Werner intendáns az elmúlt években számos nagysikerű operaelőadást szervezett ide. A látogatók számának folyamatos növekedése (ami az utóbbi időszakban elérte 220.000 főt), valamint a minőségi követelmények egyre inkább megkívánták, végül halaszthatatlanná tették a megfelelő infrastruktúra kialakítását.

A szentmargitbányai kőfejtő az Esterházy Vállalkozások tulajdonában van (és az Opern Festspiele üzemelteti), amely az elmúlt két évben 9 millió eurót fordított az átalakításra. A vállalat főigazgatója Dr. Ottrubay István, aki újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a beruházás még nem ért véget, hiszen egy harmadik ütem során további 800-1000 férőhellyel szeretnék bővíteni a nagyszínpad nézőterét. A kőfejtő és a Fertő táj 2001-ben felkerült az UNESCO Világörökség listájára, továbbá két különleges bagolyfajta és egy denevérfaj is csak ezen a tájon őshonos: a környezetvédelmi szabályok fogják megszabni a további bővülés mértékét.

A kőfejtő jelenlegi térszervezése a pályázat útján megtalált AllesWirdGut építészeti cég munkáját dícséri, amelynek képviseletében Herwig Werner mutatta be az elkészült projektet. Miután a vendégek leparkolták autóikat a bejárathoz érkeznek, elhaladva fogadóépület és a jegyellenőrzés mellett, egy sziklába vájt hasadékon keresztül ereszkednek le a szentmargitbányai kőfejtő világába.

 

A bejárattól 19 méterrel mélyebben fekvő nézőtérhez egy kb. 270 méter hosszú, szerpentines, akadálymentesített út vezet a sziklás szurdokon, hidakon keresztül.

 

A kőfejtő legmélyebb pontján helyezkedik el egy 1500 fő befogadására alkalmas, kisebb nézőtér, az ún. gyerekopera nézőtere, ahol június 23-tól a Max és Moritz című darabbal kedveskednek a legkisebbeknek.

 

A nagyszínpad nézőterének díszlete Manfred Waba munkája, aki a Párizsi Opera jól sikerült másolatát hozta létre. Ezen díszletek között mutatják majd be Verdi: La Traviata című operáját július 9-én Kristiane Kaiser főszereplésével, amely augusztus 24-ig látható majd.

 

A rámpa, a gyerekopera-színpad, a nagyszínpad mellett modern vendéglátóegységeket, földbe süllyesztett mellékhelyiségeket, korszerű öltözőket, minden igényt kielégítő VIP-területeket hoztak létre.

 

 

A szentmargitbányai kőfejtő egész területén, ahol csak lehetett, az itt található mészkövet (amelyet a kőfejtő egy másik pontján még ma is bányásznak) használták. Érdekesség, hogy az innen bányászott kövekből készült a bécsi Stephansdom és a Ring is. Az újonnan kiépített rámpa és az épületek sarkai nemes rozsdával bevont acéllappal fedettek, melyek emlékeztetni kívánnak a kőfejtő múltjára, és a régi kőtermelő gépekre. Ugyanez a rozsdafelület biztosítja majd a felület védelmét a téli hónapok megpróbáltatásaival szemben is. A teraszokat és a belső felületeket kezeletlen vörösfenyő burkolat borítja, melyek a rozsdás felületeket kihangsúlyozva és azzal összhangban együtt öregszenek az időjárás viszontagságainak kitéve.

Ebben, a bizonyos szempontból állandó változásban és átalakulásban lévő térben lépett színpadra mintegy 3000 főnyi közönség előtt Elina Garanca szombaton. A februárban a Metropolitenben debütáló lett énekes vendége volt már a milánói Scalának, a párizsi, a bécsi, a Los Angeles-i operaháznak is. (Budapestre belátható időn belül nem köti szerződés.) Gyönyörű hangját, odaadó előadásmódját sokan Anna Netrebkóhoz hasonlítják. Szombat este Mozart, Bellini, Luna és Bizet operái révén mutatkozott meg hibátlan énektechnikája, rendkívüli előadásmódja és boszorkányos személyisége. Az esti hideg ellenére a művésznő szuggesztív tekintete és (különösen a Bizet-részletek) tüzes előadásmódja azonnal átforrósította a pokrócba bugyolált nézőket. Garancát a Brünni Filharmonikusok kísérték, Karel Mark Chichon vezényletével. Szűnni nem akaró taps, és számos ráadás után ért véget a koncert, amely után egy fogadás keretében a sajtó képviselői személyesen is találkozhattak a lett csillaggal.

 

Ausztria, különösen Eisenstadt és környéke sok mindent tartogat erre a nyárra: a St. Margarethen-i nyári ünnepi játékok június 14-től augusztus 29-ig várja a zenebarátokat, javában zajlik a Haydn Fesztivál, amely október 11-ig tart, és június 18-án veszi kezdetét a Liszt Fesztivál, amely 22-ig, majd október 15-től 19-ig várja a látogatókat. És ha már Eisenstadtban vagyunk, érdemes ellátogatni az autóval kb. 20 perc alatt megközelíthető fraknói várába is (Burg Forchtenstein), ahol az Esterházy család mindennapjaival, a vadászat során szerzett trófeáival, élményeivel, hadseregük fegyvereivel, a huszárok felszerelésével, a villa használatának történetével, a háromélű szurony "humánus" oldalával, a 142 méter mély török kút (amelyet amúgy olasz mesteremberek terveztek, és magyar jobbágyok készítettek) ágyúdörgést idéző hangjával is megismerkedhetünk.

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.