Klasszikus

Kincsek a bánya mélyéről

2008.06.16. 00:00
Ajánlom
Újra megnyílt a szentmargitbányai kőfejtő, és ezzel együtt kezdetét vette a St. Margarethen-i nyári ünnepi játékok. Az immár 4500 főt befogadó, első osztályú infrastruktúrával rendelkező szabadtéri teátrumban a szezon egy igazán különleges koncerttel indult szombaton: a lett származású mezzoszoprán, Elina Garanča kápráztatta el a közönséget.
A szentmargitbányai (St. Margarethen) kőfejtő Európa egyik legszebb és legimpozánsabb szabadtéri arénája, amely 1961 óta szolgál passiójátékok előadására. Wolfgang Werner intendáns az elmúlt években számos nagysikerű operaelőadást szervezett ide. A látogatók számának folyamatos növekedése (ami az utóbbi időszakban elérte 220.000 főt), valamint a minőségi követelmények egyre inkább megkívánták, végül halaszthatatlanná tették a megfelelő infrastruktúra kialakítását.

A szentmargitbányai kőfejtő az Esterházy Vállalkozások tulajdonában van (és az Opern Festspiele üzemelteti), amely az elmúlt két évben 9 millió eurót fordított az átalakításra. A vállalat főigazgatója Dr. Ottrubay István, aki újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a beruházás még nem ért véget, hiszen egy harmadik ütem során további 800-1000 férőhellyel szeretnék bővíteni a nagyszínpad nézőterét. A kőfejtő és a Fertő táj 2001-ben felkerült az UNESCO Világörökség listájára, továbbá két különleges bagolyfajta és egy denevérfaj is csak ezen a tájon őshonos: a környezetvédelmi szabályok fogják megszabni a további bővülés mértékét.

A kőfejtő jelenlegi térszervezése a pályázat útján megtalált AllesWirdGut építészeti cég munkáját dícséri, amelynek képviseletében Herwig Werner mutatta be az elkészült projektet. Miután a vendégek leparkolták autóikat a bejárathoz érkeznek, elhaladva fogadóépület és a jegyellenőrzés mellett, egy sziklába vájt hasadékon keresztül ereszkednek le a szentmargitbányai kőfejtő világába.

 

A bejárattól 19 méterrel mélyebben fekvő nézőtérhez egy kb. 270 méter hosszú, szerpentines, akadálymentesített út vezet a sziklás szurdokon, hidakon keresztül.

 

A kőfejtő legmélyebb pontján helyezkedik el egy 1500 fő befogadására alkalmas, kisebb nézőtér, az ún. gyerekopera nézőtere, ahol június 23-tól a Max és Moritz című darabbal kedveskednek a legkisebbeknek.

 

A nagyszínpad nézőterének díszlete Manfred Waba munkája, aki a Párizsi Opera jól sikerült másolatát hozta létre. Ezen díszletek között mutatják majd be Verdi: La Traviata című operáját július 9-én Kristiane Kaiser főszereplésével, amely augusztus 24-ig látható majd.

 

A rámpa, a gyerekopera-színpad, a nagyszínpad mellett modern vendéglátóegységeket, földbe süllyesztett mellékhelyiségeket, korszerű öltözőket, minden igényt kielégítő VIP-területeket hoztak létre.

 

 

A szentmargitbányai kőfejtő egész területén, ahol csak lehetett, az itt található mészkövet (amelyet a kőfejtő egy másik pontján még ma is bányásznak) használták. Érdekesség, hogy az innen bányászott kövekből készült a bécsi Stephansdom és a Ring is. Az újonnan kiépített rámpa és az épületek sarkai nemes rozsdával bevont acéllappal fedettek, melyek emlékeztetni kívánnak a kőfejtő múltjára, és a régi kőtermelő gépekre. Ugyanez a rozsdafelület biztosítja majd a felület védelmét a téli hónapok megpróbáltatásaival szemben is. A teraszokat és a belső felületeket kezeletlen vörösfenyő burkolat borítja, melyek a rozsdás felületeket kihangsúlyozva és azzal összhangban együtt öregszenek az időjárás viszontagságainak kitéve.

Ebben, a bizonyos szempontból állandó változásban és átalakulásban lévő térben lépett színpadra mintegy 3000 főnyi közönség előtt Elina Garanca szombaton. A februárban a Metropolitenben debütáló lett énekes vendége volt már a milánói Scalának, a párizsi, a bécsi, a Los Angeles-i operaháznak is. (Budapestre belátható időn belül nem köti szerződés.) Gyönyörű hangját, odaadó előadásmódját sokan Anna Netrebkóhoz hasonlítják. Szombat este Mozart, Bellini, Luna és Bizet operái révén mutatkozott meg hibátlan énektechnikája, rendkívüli előadásmódja és boszorkányos személyisége. Az esti hideg ellenére a művésznő szuggesztív tekintete és (különösen a Bizet-részletek) tüzes előadásmódja azonnal átforrósította a pokrócba bugyolált nézőket. Garancát a Brünni Filharmonikusok kísérték, Karel Mark Chichon vezényletével. Szűnni nem akaró taps, és számos ráadás után ért véget a koncert, amely után egy fogadás keretében a sajtó képviselői személyesen is találkozhattak a lett csillaggal.

 

Ausztria, különösen Eisenstadt és környéke sok mindent tartogat erre a nyárra: a St. Margarethen-i nyári ünnepi játékok június 14-től augusztus 29-ig várja a zenebarátokat, javában zajlik a Haydn Fesztivál, amely október 11-ig tart, és június 18-án veszi kezdetét a Liszt Fesztivál, amely 22-ig, majd október 15-től 19-ig várja a látogatókat. És ha már Eisenstadtban vagyunk, érdemes ellátogatni az autóval kb. 20 perc alatt megközelíthető fraknói várába is (Burg Forchtenstein), ahol az Esterházy család mindennapjaival, a vadászat során szerzett trófeáival, élményeivel, hadseregük fegyvereivel, a huszárok felszerelésével, a villa használatának történetével, a háromélű szurony "humánus" oldalával, a 142 méter mély török kút (amelyet amúgy olasz mesteremberek terveztek, és magyar jobbágyok készítettek) ágyúdörgést idéző hangjával is megismerkedhetünk.

 
 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.