Klasszikus

Kinek van erre energiája?

2003.03.13. 00:00
Ajánlom
Király Csaba Liszt-sorozata a kőbányai Szent László-templomban

A nagy rekonstrukció nyomán kívül-belül varázslatosan megújult kőbányai Szent László-templomban rendezett hangversenyeknek köszönhetően az elmúlt években fellendült a főváros X. kerületének zenei élete. A magyar millennium évében korszerűsített és kibővített, pompás Rieger orgonán megszólaló hangversenyek, valamint a templom Varsányi István karnagy által vezetett kórusának rendezvényei jelentősen gazdagítják a városrész kulturális életét.
Az idei újdonság: Király Csaba zongora- és orgonaművész előadásában hat koncerten felcsendül Liszt Ferenc valamennyi orgonaműve és orgonára írott átirata. A sorozat első estjén, március 16-án, vasárnap 19 órakor többek között elhangzik a monumentális Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen és a Szent Erzsébet-legenda is. A sorozaton ritkaságok is hallhatók majd, mint például a B-A-C-H fantázia és fúga, amelynek két verzióját is eljátssza a kiváló orgonista. A további koncertek időpontjai: május 4., június 8., augusztus 31., szeptember 21., és a záró hangverseny október 12. A mintegy hat- órányi zenei anyag tolmácsolásában a templomi kórus is közreműködik. A Magyar Rádió felvételei alapján két CD-re való válogatás készül az önkormányzat jóvoltából. Jó hír az orgonamuzsika híveinek, hogy a széria minden estjére ingyenes a belépés, a felajánlott adományokat a templom javára fordítják.
Király Csabától megszokhattuk, hogy minden esztendőben tartogat valami kuriózumot a nagyérdemű számára. Lapunkban beszámoltunk arról, hogy eljátszotta már Bach összes orgonaművét Budapesten és Dunaharasztiban. Jelenleg is tart a Liszt Ferenc összes zongoraművének nyolcvan koncertet magába foglaló, nem mindennapi monstre vállalkozás. A tíz évre munkát adó széria 2001-ben indult, március 22-én a régi Zeneakadémia hangversenytermében folytatódik a rapszódiákkal. A sokoldalúságáról ismert zeneművész feladatai nemrég megsokasodtak: lapunknak beszámolt arról, hogy 2002 májusa óta a Szent László-templom kórusának orgonakísérője, tavaly szeptembertől pedig tanári pályáján is jelentős állomáshoz érkezett: a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán a zongora tanszak vezetésére kérték fel. Jelenleg a doktori diszszertációján dolgozik a többgyermekes családapa.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus esterházy-kastély

Haydn szabadságra megy

A kismartoni Esterházy-kastély augusztusi piknikkoncertjén Avi Avital mandolinművész és a Haydn Filharmónai zenészei hívják olasz körútra a hallgatóságot.
Klasszikus videó

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.