Klasszikus

Királyi hangversenyterem

2009.07.23. 13:27
Ajánlom
Állítólag Bernard Haitink nevezte a Concertgebouw termét egy alkalommal az épületben működő zenekar legjobb hangszerének, s valóban aligha képzelhető el a világhírű Concertgebouw Zenekara a világhírű terem és egyedülálló akusztikája nélkül. Pedig kezdetben korántsem volt minden ennyire összhangban.

Amikor 1881-ben Amszterdam akkoriban legjelentősebbnek számító koncerttermét műszaki okokból lerombolták, a helyi sajtó újabb bizonyságát látta annak, hogy az állam egyáltalán nem törődik a művészettel. Két lehetséges helyszín maradt ekkor az amszterdami koncertélet túlélése számára: a meglehetősen kicsi Felix Meritis Terem és a Paleis voor Volksvlijt kényelmetlen, híresen rossz akusztikájú nagyterme. A Weekblad De Amsterdammer vezércikkben ostorozta a kormányt, amiért nem vesz példát a környező országokban virágzó koncertéletről, és nemhogy nem támogatja a klasszikus zenei életet, hanem keresztbe tesz neki. 1881. szeptember 15-én végül hat magánszemély vette kezébe az ügyet, és megalakították a Concertgebouw Egyesületet (a holland szó jelentése szó szerint "koncertépület"), hogy előkészítsék egy világszínvonalú hangversenyterem felépítését.

Tanácsadónak felkérték a nem sokkal korábban átadott Rijksmuseum főépítészét, Pierre Cuyperst, aki azt javasolta, az új terem legyen a múzeum szomszédságában, az akkori városhatáron már éppen kívül, Nieuwer-Amstel területén. 1882. március 7-én a Concertgebouw Egyesület tőzsdei céget alapított, elkezdték a részvények árusítását, és a jelentős holland építészt, Adolf Leonard van Gendtet bízták meg a tervek elkészítésével. Van Gendt az épületet a lipcsei Neue Gewandhausról mintázta (utóbbit 1943-ban lebombázták): a kisterem a Concertgebouwban is keresztben helyezkedik el a nagyterem mögött, amelynek "cipős doboz" formája is a lipcsei modellt követi, jóllehet a maga 2037 férőhelyével jócskán felülmúlja azt.

Az építkezés már 1886-ban befejeződött, de az ünnepélyes megnyitóra csak két évvel később kerülhetett sor. A legfőbb hátráltató tényezőnek Nieuwer-Amstel önkormányzata számított, amellyel elkerülhetetlen volt némi civakodás olyan ügyekben, mint egy aprócska csatorna betemetése, a koncertteremhez vezető utak kiépítése, vagy a környék közvilágításának megoldása. Végül aztán 1888. április 11-én került sor a jelentős pompával megrendezett, hivatalos megnyitóra: Wagner, Bach, Händel és Beethoven műveit 500 fős kórus és 120 fős zenekar adta elő az ünnepi közönségnek.

Az első években a nagyterem akusztikája még messze nem számított olyan legen­dásnak, mint a későbbiekben. Évekig tartott a terem finomhangolása, ha nem is végezték olyan tudományos módszerekkel, mint napjainkban a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremét. A terem belső díszítéseinek anyagait és formáit változtatták, amíg el nem érték a kívánt végeredményt, s azóta is a Concertgebouw számít a világ egyik legjobb akusztikájú koncerttermének. Amikor az 1980-as években a termet felújították, külön figyelmet fordítottak arra, hogy a belsőépítészek által használt anyagokat megtartsák, vagy azonos minőségűre cseréljék. Jelenleg a Concertgebouw két termében összesen több mint évi hétszázötven koncert hallható, s az éves nézőszám meghaladja a nyolcszázötvenezret.

A rezidens zenekar néhány hónappal a terem átadása után alakult, s első koncertjét 1888. november 3-án adta. Kezdetben Willem Kes irányította az együttest, őt követte a zeneigazgató posztján Willem Mengelberg, aki 1895-től 1945-ig, ötven éven át határozta meg a Concertgebouw Orchestra hangzását és szellemiségét (nem mellesleg 1939 márciusában ő mutatta be a Concertgebouw termében Bartók Hegedűversenyét Székely Zoltánnal). Mivel a náci megszállás alatt is működtette az együttest, a háború után Mengelbergnek mennie kellett, őt Eduard van Beinum követte a "trónon". 1952-ben a zenekar függetlenné vált - intézményi szinten legalábbis - a koncertteremtől, de továbbra is annak első számú használója maradt. A 20. század második felében olyan karmes­terek álltak az együttes élén, mint Eugen Jochum, Bernard Haitink, illetve 1988 óta Riccardo Chailly. A 100. születésnap azért is fontos évszám a Concertgebouw Orchestra életében, mert ekkor váltak "királyi" zenekarrá, ettől kezdve használhatják a nevük előtt a "royal" jelzőt. És bár jogi értelemben az épület nem vált százhúsz éves története során királyivá, ma már legalább annyira Hollandia jelképének számít, mint a tulipán vagy a szélmalom, s múltját, illetve jelenét tekintve nyugodtan nevezhetjük a hangversenytermek királyának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.
Plusz

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Klasszikus gyász

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus interjú

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koppándi Jenővel lép fel az Anima Musicae

Folytatódik a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar nagy sikernek örvendő sorozata, amelyen hazánk kiváló hegedűművészei vezetik egy-egy hangverseny erejéig az együttest.