Klasszikus

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

2021.11.29. 09:30
Ajánlom
A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.

A Cappella Gabetta neve nem cseng ismeretlenül a budapesti közönség számára, magyarországi koncertjeik során olyan neves művészekkel léptek már fel, mint Julia Lezsnyeva, Franco Fagioli, Simone Kermes vagy Vivica Genaux. Az Andrés Gabetta és testvére, a csellóművész Sol által alapított együttes

eddigi munkásságának bő tíz évében beírta magát a régizene-előadások nagykönyvébe.

Alapító-művészeti vezetőjük a Zeneakadémián december 2-án rendezett koncertjükön hegedűszólistaként is közreműködik.

Ritkábban fordul elő, hogy a historikus hangszerek modern trombitával társulnak. Márpedig pontosan ez történik majd Budapesten, és a Cappella Gabetta európai turnéjának többi állomásán, ahol a világhírű magyar trombitaművésszel, Boldoczki Gáborral szerepelnek együtt. A munkakapcsolat nem új keletű, az együttes és a szólista közös albumot is adott ki, mely a koncerthez hasonlóan a Versailles címet viseli. A műsoron 18. századi barokk szerzők művei szerepelnek, Rameau, Leclair, Mondonville, Couperin, Corrette és Blavet alkotásai. Nem mintha ezek a komponisták olyan sok trombitaversennyel örvendeztették volna meg az utókort, az elhangzó darabok egy része átirat lesz,

az eredetileg fuvola- vagy oboaversenyek előadása közben Boldoczki Gábor bebizonyítja, milyen varázslatosan könnyedén tud szólni a hangszere.

A koncert másik különlegessége, hogy a szólista egy kifejezetten ehhez a projekthez kifejlesztett szárnykürtön is játszani fog, amely puha hangjával remekül szolgálja a barokk muzsikát.

Boldoczki Gábor és a Cappella Gabetta koncertje
Versailles

Időpont: december 2. 19:30
Helyszín: Zeneakadémia

Fejléckép: Boldoczki Gábor (fotó: Marco Borggreve)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 
Klasszikus ajánló

Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
Klasszikus ajánló

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Klasszikus ajánló

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.
Klasszikus hír

Május 5-ig várják a jelentkezéseket a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre

A Fesztivál Akadémia Budapest nyári programsorozatának keretében, július 4-14. között ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt, amelyre az egész világról várják a résztvevőket.