Klasszikus

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

2021.11.29. 09:30
Ajánlom
A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.

A Cappella Gabetta neve nem cseng ismeretlenül a budapesti közönség számára, magyarországi koncertjeik során olyan neves művészekkel léptek már fel, mint Julia Lezsnyeva, Franco Fagioli, Simone Kermes vagy Vivica Genaux. Az Andrés Gabetta és testvére, a csellóművész Sol által alapított együttes

eddigi munkásságának bő tíz évében beírta magát a régizene-előadások nagykönyvébe.

Alapító-művészeti vezetőjük a Zeneakadémián december 2-án rendezett koncertjükön hegedűszólistaként is közreműködik.

Ritkábban fordul elő, hogy a historikus hangszerek modern trombitával társulnak. Márpedig pontosan ez történik majd Budapesten, és a Cappella Gabetta európai turnéjának többi állomásán, ahol a világhírű magyar trombitaművésszel, Boldoczki Gáborral szerepelnek együtt. A munkakapcsolat nem új keletű, az együttes és a szólista közös albumot is adott ki, mely a koncerthez hasonlóan a Versailles címet viseli. A műsoron 18. századi barokk szerzők művei szerepelnek, Rameau, Leclair, Mondonville, Couperin, Corrette és Blavet alkotásai. Nem mintha ezek a komponisták olyan sok trombitaversennyel örvendeztették volna meg az utókort, az elhangzó darabok egy része átirat lesz,

az eredetileg fuvola- vagy oboaversenyek előadása közben Boldoczki Gábor bebizonyítja, milyen varázslatosan könnyedén tud szólni a hangszere.

A koncert másik különlegessége, hogy a szólista egy kifejezetten ehhez a projekthez kifejlesztett szárnykürtön is játszani fog, amely puha hangjával remekül szolgálja a barokk muzsikát.

Boldoczki Gábor és a Cappella Gabetta koncertje
Versailles

Időpont: december 2. 19:30
Helyszín: Zeneakadémia

Fejléckép: Boldoczki Gábor (fotó: Marco Borggreve)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Vizuál

Síbalesetben elhunyt Gaspard Ulliel francia színész

A 37 éves művész az Alpokban szenvedett súlyos balesetet síelés közben, adta hírül a telex.hu az AFP értesüléseire hivatkozva.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Klasszikus hír

Február 10-ig lehet jelentkezni a Virtuózokba

2022-ben öt ország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Szlovénia fiatal művészei mérkőzhetnek meg a nemzetközi sztárokból álló szuperzsűri és a televíziónézők előtt.
Klasszikus magazin

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Klasszikus ajánló

Versenyművet ihletett az Oscar-díjas filmzene

A Pannon Filharmonikusok a tőle megszokott lendülettel, különleges zenetörténeti érdekességgel indítja az új évet a Müpában közönségének. A január 28-án pénteken, 19.30-tól felhangzó műsor egyik főszereplője „a vörös hegedű”, amelyet a káprázatos Elina Vähälä hegedűművésznő szólaltat meg.
Klasszikus gyász

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.