Klasszikus

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

2021.11.29. 09:30
Ajánlom
A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.

A Cappella Gabetta neve nem cseng ismeretlenül a budapesti közönség számára, magyarországi koncertjeik során olyan neves művészekkel léptek már fel, mint Julia Lezsnyeva, Franco Fagioli, Simone Kermes vagy Vivica Genaux. Az Andrés Gabetta és testvére, a csellóművész Sol által alapított együttes

eddigi munkásságának bő tíz évében beírta magát a régizene-előadások nagykönyvébe.

Alapító-művészeti vezetőjük a Zeneakadémián december 2-án rendezett koncertjükön hegedűszólistaként is közreműködik.

Ritkábban fordul elő, hogy a historikus hangszerek modern trombitával társulnak. Márpedig pontosan ez történik majd Budapesten, és a Cappella Gabetta európai turnéjának többi állomásán, ahol a világhírű magyar trombitaművésszel, Boldoczki Gáborral szerepelnek együtt. A munkakapcsolat nem új keletű, az együttes és a szólista közös albumot is adott ki, mely a koncerthez hasonlóan a Versailles címet viseli. A műsoron 18. századi barokk szerzők művei szerepelnek, Rameau, Leclair, Mondonville, Couperin, Corrette és Blavet alkotásai. Nem mintha ezek a komponisták olyan sok trombitaversennyel örvendeztették volna meg az utókort, az elhangzó darabok egy része átirat lesz,

az eredetileg fuvola- vagy oboaversenyek előadása közben Boldoczki Gábor bebizonyítja, milyen varázslatosan könnyedén tud szólni a hangszere.

A koncert másik különlegessége, hogy a szólista egy kifejezetten ehhez a projekthez kifejlesztett szárnykürtön is játszani fog, amely puha hangjával remekül szolgálja a barokk muzsikát.

Boldoczki Gábor és a Cappella Gabetta koncertje
Versailles

Időpont: december 2. 19:30
Helyszín: Zeneakadémia

Fejléckép: Boldoczki Gábor (fotó: Marco Borggreve)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.