Klasszikus

Kiránduló koncert Csákvárra

2004.07.27. 00:00
Ajánlom
Az Erdődy Kamarazenekar kultúrtörténeti kirándulásra és hangversenyre hívja hallgatóságát augusztus elsején. Délután öt órára érdemes megérkezni Csákvárra, hogy az Esterházy-kastély parkjában históriai információkat kapjunk, utána a páratlan szépségű környezetben élvezzük a muzsikát.

Csákvár fő nevezetessége az Esterházy grófok gyönyörű rezidenciája a hatalmas angolparkban. A barokk palotát 1871-ben fejezték be, melynek építésén Fellner Jakab is dolgozott. A kastélyban ma gyógyintézet működik, melynek igazgató főorvosa, dr. Dékány Erzsébet idézi föl a ház és a család történetét.

A fiatal, hivatásos zenészekből 1994-ben alakult Erdődy Kamarazenekar a kezdetektől fogva azt a célt tűzte ki maga elé, hogy XVIII. századi, kéziratosan fennmaradt és eddig ismeretlen magyar vonatkozású műveket kutasson fel, majd megfelelő előkészítő munka után mutasson be a közönségnek. Az együttes nevének megválasztása is a XVIII. sz. iránti érdeklődésre utal: Erdődy János gróf az 1700-as évek végén Pozsonyban hasonló méretű zenekart tartott fenn. A zenekar alapítója és művészeti vezetője Szefcsik Zsolt hegedűművész.

A csákvári koncert programja századokat fog át: először Antonio Rosetti D-dúr notturnója hangzik el – abban az időben keletkezett, amikor a kastélyt építették –, majd Carl-Philipp Emmanuel Bach 12 kis darabját játsszák, ezt követően Mozart F-dúr divertimentója és Weiner Leó második divertimentója következik.

A hangversenyre a belépés díjtalan, ám a koncert után autóbusz különjáratot indítanak Budapestre, amely személyenként 1500 forint. Jelentkezni a 466-4240-as telefon, illetve fax számon lehet vagy e-mailen az erdody@posta.net címen. A jelentkezést a zenekar visszaigazolja, s egyben közli az utazás részleteit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.