Klasszikus

Kirándult a Bartók-szobor is

2011.08.07. 07:34
Ajánlom
A Londonban található, Varga Imre által készített alkotást 2008-ban távolították el közterület-felújítás miatt. A munkálatok végeztével azonban ősztől ismét visszakerül eredeti helyére.

2004 októberének második napján avatták fel Londonban, a South Kensington metrómegálló közelében a Kossuth- és Herder-díjas szobrászművész alkotását. A művész mintegy háromszáz művét helyezték el itthoni és külföldi tereken, templomokban, középületekben. Bartók-szobrai a budapesti Bartók Emlékház kertjében, a párizsi Bartók téren és a brüsszeli Carrefour de l'Europe-on láthatók.

A londoni szobor felállítása a Warlock Society és a Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) közös munkájának eredménye. A helyi önkormányzat és az LMKK 2004. szeptember 8-án írta alá a szobor elhelyezéséről szóló szerződést, melynek eredményeképp a "Magyar Magic - Hungary in Focus" 2004 egész éves programsorozat egyik fontos elemeként került sor a kétméteres bronzszobor felavatásra. Az ünnepélyes ceremónián részt vett az alkotó, Varga Imre, az akkori Magyar Nagykövet, Szombati Béla, valamint Kensington és Chelsea polgármester-helyettese és a városháza vezetősége. Az avatást egész napos utcai rendezvény keretében sok-sok koncerttel ünnepelték.

2008 nyarán a kensingtoni önkormányzat közterület-felújításba kezdett, melynek következtében - a munkálatok befejezéséig - a Bartók-szobrot egy raktárba helyezték át. A szobor visszaállítását - a területrendezést követően - idén júliusban kezdték meg. Az ünnepélyes és hivatalos átadás tervezett időpontja 2011. szeptember 24., mely - tekintettel a mester születésének 130. évfordulójára - hasonló keretek között zajlik majd, mint 2004-ben, és egy esti zárókoncert előzi meg az LMKK Covent Garden-beli dísztermében.

Bartók 1922 és 1937 között tizennégy alkalommal járt Nagy-Britanniában. Nevét emléktábla őrzi londoni lakhelyén, a szobortól alig 200 méterre lévő Sydney Place 7-es számú házon.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Vizuál

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.