Klasszikus

Kirándult a Bartók-szobor is

2011.08.07. 07:34
Ajánlom
A Londonban található, Varga Imre által készített alkotást 2008-ban távolították el közterület-felújítás miatt. A munkálatok végeztével azonban ősztől ismét visszakerül eredeti helyére.

2004 októberének második napján avatták fel Londonban, a South Kensington metrómegálló közelében a Kossuth- és Herder-díjas szobrászművész alkotását. A művész mintegy háromszáz művét helyezték el itthoni és külföldi tereken, templomokban, középületekben. Bartók-szobrai a budapesti Bartók Emlékház kertjében, a párizsi Bartók téren és a brüsszeli Carrefour de l'Europe-on láthatók.

A londoni szobor felállítása a Warlock Society és a Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) közös munkájának eredménye. A helyi önkormányzat és az LMKK 2004. szeptember 8-án írta alá a szobor elhelyezéséről szóló szerződést, melynek eredményeképp a "Magyar Magic - Hungary in Focus" 2004 egész éves programsorozat egyik fontos elemeként került sor a kétméteres bronzszobor felavatásra. Az ünnepélyes ceremónián részt vett az alkotó, Varga Imre, az akkori Magyar Nagykövet, Szombati Béla, valamint Kensington és Chelsea polgármester-helyettese és a városháza vezetősége. Az avatást egész napos utcai rendezvény keretében sok-sok koncerttel ünnepelték.

2008 nyarán a kensingtoni önkormányzat közterület-felújításba kezdett, melynek következtében - a munkálatok befejezéséig - a Bartók-szobrot egy raktárba helyezték át. A szobor visszaállítását - a területrendezést követően - idén júliusban kezdték meg. Az ünnepélyes és hivatalos átadás tervezett időpontja 2011. szeptember 24., mely - tekintettel a mester születésének 130. évfordulójára - hasonló keretek között zajlik majd, mint 2004-ben, és egy esti zárókoncert előzi meg az LMKK Covent Garden-beli dísztermében.

Bartók 1922 és 1937 között tizennégy alkalommal járt Nagy-Britanniában. Nevét emléktábla őrzi londoni lakhelyén, a szobortól alig 200 méterre lévő Sydney Place 7-es számú házon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.
Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.