Klasszikus

Kirándult a Bartók-szobor is

2011.08.07. 07:34
Ajánlom
A Londonban található, Varga Imre által készített alkotást 2008-ban távolították el közterület-felújítás miatt. A munkálatok végeztével azonban ősztől ismét visszakerül eredeti helyére.

2004 októberének második napján avatták fel Londonban, a South Kensington metrómegálló közelében a Kossuth- és Herder-díjas szobrászművész alkotását. A művész mintegy háromszáz művét helyezték el itthoni és külföldi tereken, templomokban, középületekben. Bartók-szobrai a budapesti Bartók Emlékház kertjében, a párizsi Bartók téren és a brüsszeli Carrefour de l'Europe-on láthatók.

A londoni szobor felállítása a Warlock Society és a Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) közös munkájának eredménye. A helyi önkormányzat és az LMKK 2004. szeptember 8-án írta alá a szobor elhelyezéséről szóló szerződést, melynek eredményeképp a "Magyar Magic - Hungary in Focus" 2004 egész éves programsorozat egyik fontos elemeként került sor a kétméteres bronzszobor felavatásra. Az ünnepélyes ceremónián részt vett az alkotó, Varga Imre, az akkori Magyar Nagykövet, Szombati Béla, valamint Kensington és Chelsea polgármester-helyettese és a városháza vezetősége. Az avatást egész napos utcai rendezvény keretében sok-sok koncerttel ünnepelték.

2008 nyarán a kensingtoni önkormányzat közterület-felújításba kezdett, melynek következtében - a munkálatok befejezéséig - a Bartók-szobrot egy raktárba helyezték át. A szobor visszaállítását - a területrendezést követően - idén júliusban kezdték meg. Az ünnepélyes és hivatalos átadás tervezett időpontja 2011. szeptember 24., mely - tekintettel a mester születésének 130. évfordulójára - hasonló keretek között zajlik majd, mint 2004-ben, és egy esti zárókoncert előzi meg az LMKK Covent Garden-beli dísztermében.

Bartók 1922 és 1937 között tizennégy alkalommal járt Nagy-Britanniában. Nevét emléktábla őrzi londoni lakhelyén, a szobortól alig 200 méterre lévő Sydney Place 7-es számú házon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.