Klasszikus

Kirill Troussov is fellép a MÁV Zenekar jubileumi koncertjén

2024.02.08. 14:10
Ajánlom
A világhírű német hegedűművész Johannes Brahms Hegedűversenyét adja elő azon a koncerten, amelyen a német zeneszerző életművének három kiemelkedően fontos darabja szólal meg február 15-én a Müpában.

A Szőke Tibor-mesterbérlet idei második koncertjén Johannes Brahms életművének három kiemelkedően fontos darabja szólal meg Thomas Sanderling vezényletével. Elsőként a vidám hangulatú Akadémiai ünnepi nyitány, amely Brahms többnyire borongós művei között ritka kivételnek számít. Jókedvű, helyenként a humor eszközeit is felhasználó zene, és ami legfőbb sajátossága: a benne megszólaló témák ismert diákdalok feldolgozásai.

Ezt követi a Hegedűverseny, amely a hangszer versenymű-irodalmának egyik kiemelkedő remeke. A darab már az érett zeneszerző műve, 1878 nyarán, a Wörthi-tó partján készült, ugyanott, ahol egy évvel korábban a II. szimfónia. Szembetűnő a párhuzam: a szimfónia hangneme is D-dúr, mindkét műre a békés, örömteli, a természet közelségétől ihletett hangulatvilág jellemző. A darabot a német hegedűművész, Kirill Troussov szólaltatja meg, aki a MÁV Szimfonikus Zenekar visszatérő vendégművésze.

Kirill Troussov Antonio Stradivari 1702-ben készült „Brodsky” nevű hegedűjén játszik, amelyen Adolph Brodsky 1881. december 4-én játszotta Csajkovszkij Hegedűversenyének bemutatóját.

Az est második részében Brahms IV. szimfóniája hangzik el, amelyet a mester stájerországi nyaralása alatt kezdett komponálni, 51 éves korában, majd a következő évben fejezte be, és ugyanebben az évben mutatták be Meiningenben, a kor leghíresebb karmestere, Hans von Bülow vezényletével. A szimfónia egészét, még a gyors tételeket is, áthatja valamiféle sötét, borongós hangulatvilág — ennek ellenére a mű már a bemutatón hatalmas sikert aratott, és azóta sem vesztett népszerűségéből.

ThomasSanderling7-123949.jpg

Thomas Sanderling (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

100 éves évforduló

A Brahms-esten emlékezik meg a MÁV Szimfonikus Zenekar a száz évvel ezelőtt, 1924. február 10-én alapított elődjéről, a Vasutas Ének- és Zenetársaságról. A 8 órai Újság című délutáni lap 1924. február 9-i számában volt olvasható a következő hír: „A vasutasok dalos ünnepe. Vasárnap, február 10-én délelőtt 10 órakor tartja a Vasutas Ének- és Zenetársaság alakuló gyűlését a MÁV északi főműhely színháztermében (a mai Törekvés Kultúrház – a szerk.) Az alakuló gyűlés után az összes budapesti vasutas dal- és zenekarok bevonásával monstre hangversenyt tartanak, amelyre a magyar vasutasok előkelőségei is bejelentették megjelenésüket. A hangversenyen belépődíjat nem szednek és azon minden dal és énekes barátot vendégül szívesen látnak.”

Archivfoto3-123948.jpg

A Vasutas Ének- és Zenetársaság 1934. január 18-i koncertjének műsorát ismertető plakát (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

Az alakuló gyűlést megtartották, az arról készült jegyzőkönyv tartalmazza az alapító okiratot, amelyet az alakuló gyűlés egyhangúlag elfogadott. Az 1924. február 10-én tartott alakuló közgyűlés után a társaság azonnal megkezdte működését.

Már abban az évben három nyilvános szereplésről tudunk.

Az új zenekar 1925 májusában játszott először a Városi Színházban (a mai Erkel Színház). Erről a Vasúti és Közlekedési Közlöny 1926. május 9-i számában a következő beszámoló jelent meg: „A zenekultúra iránt való lelkesedés és a komoly munka ritka bizonyságát adta a budapesti üzletvezetőség kebelében alakult Vasutas Ének- és Zenetársaság. Megalakulása óta alig telt el egy esztendő és e hó 2-án, a Városi Színházban rendezett matinéján a nagyközönség előtt is bemutatkozhatott. A zenekar meglepő zenei intelligenciáról és biztonságról tett bizonyságot. A megjelent díszes közönség őszinte elismeréssel fogadta a komoly zenei élvezetet.”

A Társaság munkanaplói 1924-től 1943-ig húsz évet ölelnek fel, pontosan feltüntetve a rendezvények időpontját, helyszínét, műsorát és a közreműködő művészek nevét. A muzsikusok közel 50 helyszínen léptek fel, 35 alkalommal Budapesten, ebből ötször a Zeneakadémián, számos alkalommal a Vigadóban, egyszer a Városi Színházban, kétszer a Magyar Keresztény Szociális Vasutasok Országos Gazdasági Egyesülete székházában, a Kenyérmező utcában, kétszer a Bakáts téri templomban és kétszer a Ferencvárosi Vasutasok Dal- és Könyvtár Egyesülete Péceli utcai székházában. Ez az épület – felújítva – 2023 óta a mai MÁV Szimfonikus Zenekar székháza.

MAVSzimfonikusZenekarArchivum-1-123948.jpg

A Vasutas Ének- és Zenetársaság koncertje 1938-ban (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

Az énekkar vezető karnagya Seres László volt, a zenekar művészeti vezetője 1942-ig Ábrányi Emil zeneszerző, karmester, 1942-től pedig Kenessey Jenő zeneszerző, karmester volt. Az évenkénti fellépések száma azt jelzi, hogy nem rendszeres próbamunkát végző, hivatásos zenekarról van szó, ugyanakkor a műsorokon szereplő művek nehézségi fokából, valamint abból, hogy a hangversenyeken közreműködő művészek országos hírű, rangos énekesek, hangszeres szólisták, balettművészek és karmesterek voltak, arra kell következtetnünk, hogy jól képzett, a szereplésekre komoly próbák sorozatával felkészülő muzsikusok alkották az együttest – foglalja össze visszatekintő írásában Fenyő Gábor.

A meghívókon, szórólapokon a közreműködők felsorolásában olyan megfogalmazásokkal találkozhatunk, mint „50 tagú MÁV Zenekar” vagy „a Máv. Symfonikus Zenekara”. 1934. március 4-én Tatán, az Esterházy Miklós Gimnáziumban tartott hangversenyt így hirdették: a Budapesti MÁV Szimfonikus Zenekar és Énekkar hangversenye, a műsor Erkel: Hunyadi László-nyitány, Schubert: h-moll (Befejezetlen) szimfónia, Bizet: Az arles-i lány – szvit, Beethoven: Egmont nyitány, vezényelt: Ábrányi Emil.

1940-től Varga László üzletigazgató lett a Társaság elnöke. A háború kitörése után egyre nehezebbé vált a Társaság helyzete, majd a háborúval teljesen megszűntek fellépési lehetőségeik. Végül a belügyminiszter feloszlatta az a zenekar elődegyesületét, az erről szóló hivatalos közlemény a Magyar Közlöny 1946. februári számában jelent meg. A MÁV Szimfonikus Zenekar ekkor már tíz hónapja működött, Alapító Okiratát ugyanaz a Varga László, a Magyar Államvasutak elnök-vezérigazgatója írta alá, aki az elődegyesület utolsó elnöke volt.

MÁV Szimfonikus Zenekar: Brahms-est

február 15., 19.30, Müpa

Műsor:

  • Brahms: Akadémiai ünnepi nyitány
  • Brahms: Hegedűverseny
  • Brahms: IV. szimfónia

Közreműködik: Kirill Troussov (hegedű)

Vezényel: Thomas Sanderling

Fejléckép: Kirill Troussov (fotó/forrás: M.Borggreve / MÁV Szimfonikus Zenekar)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Klasszikus hír

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.
Klasszikus ajánló

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.