Klasszikus

Kis éjféli zene

2005.06.23. 00:00
Ajánlom
A Zene Ünnepe talán legkülönösebb eseményének ígérkezett a Zeneakadémia Nagytermében pontban éjfélkor tartott koncert, amelynek során a Nádor kvartett stílszerűen Mozart Kis éji zenéjét (K 525) játszotta meglepően nagyszámú közönség előtt, egyáltalán nem meglepő módon nagy sikerrel.

Június 21-én, kedden éjjel fél tizenkettőkor több tucat ember várakozott a Zeneakadémia Király utcai bejáratánál, s a Liszt Ferenc térről errefelé sétálók legnagyobb megrökönyödésére a háromnegyed tizenkettő táján kinyíló főbejárat előtt már valóságos tömeg várta türelmesen a Zenepalota talán soha nem látott éjszakai koncertjét. Mire a zenészek elfoglalták a színpadot, a Nagyterem földszinti nézőtere gyakorlatilag megtelt, s mintha nem csak a klasszikus zene iránt rajongó melománok lettek volna jelen a teremben.

A Nádor kvartett (Gabora Gyula, Farkas Nándor – hegedű, Mohácsi Gyula – brácsa, Vámos Marcell – cselló) nagy lelkesedéssel és energiával ugrott neki a zenetörténet talán legismertebb, s a Mozart-életmű talán legrejtélyesebb művének, s mire a hallgatóság felocsúdott, már a zárótétel szólt. Tapsvihar, ismétlés, újra a zárótétel, és már vége is, a húszperces koncert befejeződött – a csillagászati nyár pedig elkezdődött.

Hogy volt-e korábban éjféli koncert a Zeneakadémián, annak legfeljebb a Liszt-szobor a megmondhatója, a francia zenetörténész, Maurice Fleuret (1933-1990) által 1982-ben létrehívott, minden év júniusának 21. napján megtartott Zene Ünnepe profiljába azonban tökéletesen illeszkedik egy efféle ötlet. Hiszen a nyárba való belépéshez mégiscsak Mozart zenéje adja a legtökéletesebb hátteret.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.