Klasszikus

Kislány a hárfánál

2008.11.14. 00:00
Ajánlom
Olasz Flóra nyerte el a moszkvai IX. Diótörő Zenei Verseny III. díját húros kategóriában november 10-én. A 11 éves, szegedi kislány hárfán játszik, tanára Natalja Gorbunova.

A versenyt a Kultúra orosz tévéadó írja ki 14 év alatti gyerekeknek, akik fúvós, ütős, vonós és zongora kategóriában mérik össze tudásukat. Idén 143 versenyző indult 11 országból, de egy francia, egy koreai és a magyar versenyző kivételével mindannyian Oroszországból, illetve a volt Szovjetunió területéről érkeztek.

Flóra eleinte nem szeretett hárfázni, az, hogy ezen a hangszeren játsszék, édesanyja ötlete volt. A család Szegeden él, Flóra a Király Kőnig Péter Zeneiskolába jár, de hárfázni a konzervatóriumban, Natalja Gorbunovánál tanul. Ez volt az ötödik verseny, amin elindult: először Walesben szerepelt, később a franciaországi Lille-ben már harmadik, majd Madridban második helyezett, Szegeden első díjat nyert.

A versenyzőket az Állami Akadémiai Szimfonikus Zenekar kísérte, melynek karmestere az a Mark Gorenstein volt, aki a nyolcvanas években néhány évig a MÁV szimfonikus zenekar vezető karmestere volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.