Klasszikus

Kisöcsi vigadalom efZámbóval és kubaiakkal

2005.08.03. 00:00
Ajánlom
Öcsöt egyáltalán nem könnyű megtalálni Az ötödször megrendezett Kisöcsi Fesztivál idén vált le a Művészetek Völgyéről, új arculatot is kapott, s a hazai zenekarok mellett már külföldi együttesek is színesítik a zenei palettát.

Öcsöt egyáltalán nem könnyű megtalálni, az egyik jelzőtábla túl kicsi, a másikat lelopták, amin nem is csodálkozhatunk, hiszen egy Öcs feliratú tábla bizonyára kitűnően mutat a lakásban. A mindössze kétszáz fős település szerencsés adottságai miatt tökéletesen alkalmas fesztiválhelyszínnek: a faluszéli kőfejtő, a polgármesteri hivatal udvara, a három templom és Vali néni kocsmája egyaránt kultikusan izgalmas tér.

A közösségi ház galériáján lepke- és bogárkiállítás várja a bátrabbakat: monarch lepkék Mexikóból, fecskefarkú és Atalanta lepkék Dél-Európából és sok egzotikus pillangó, amelyeknek csak latin név jutott. A bogarak közül a legérdekesebb egy el grecós szarvasbogár, láttára hideg borzongás fut végig a hátamon. Hát még akkor, amikor az udvaron repül felém, immár gombostű nélkül.

Az emeleti könyvtárban – amely egész évben üzemel – megörülök gyerekkori kedvencemnek, Szutyejev Vidám mesék című könyvének. Főképp a Micsoda madár ez című epizódba feledkezem bele: emlékeznek, a liba, aki minden madártól kölcsönkérte szexepiljét, végül igencsak hibrid lénnyé vált.

Az olvasásból kortárs zajzene riaszt fel, efZámbó István mutatja be az infantilis eklektika önironikus szellemében készült kísérleti filmjeit. Később színpadra lép a festő-performer saját zenekara, a Happy Dead Band, és az underground tánczene kedvelőinek rögvest boogie van a lábában.

A táncos lábúak megfelelő talajra lelnek a kőfejtőben is, ahol elszabadult kubai ritmusok keringenek az éjszakában, a Magyarországon élő Elsa Valle és a RumbaCaliente, majd a havannai Septeto Nacional jóvoltából. Utóbbi még a híres Buena Vista Social Clubnál is öregebb, több mint hetven éve alapította Ignacio Pineiro. Lassan már a harmadik generáció is kiöregszik, de dalaik még mindig hihetetlenül vérpezsdítők és lendületesek.

Kisöcsi Fesztivál, Öcs, Veszprém megye

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.