Klasszikus

Kisöcsi vigadalom efZámbóval és kubaiakkal

2005.08.03. 00:00
Ajánlom
Öcsöt egyáltalán nem könnyű megtalálni Az ötödször megrendezett Kisöcsi Fesztivál idén vált le a Művészetek Völgyéről, új arculatot is kapott, s a hazai zenekarok mellett már külföldi együttesek is színesítik a zenei palettát.

Öcsöt egyáltalán nem könnyű megtalálni, az egyik jelzőtábla túl kicsi, a másikat lelopták, amin nem is csodálkozhatunk, hiszen egy Öcs feliratú tábla bizonyára kitűnően mutat a lakásban. A mindössze kétszáz fős település szerencsés adottságai miatt tökéletesen alkalmas fesztiválhelyszínnek: a faluszéli kőfejtő, a polgármesteri hivatal udvara, a három templom és Vali néni kocsmája egyaránt kultikusan izgalmas tér.

A közösségi ház galériáján lepke- és bogárkiállítás várja a bátrabbakat: monarch lepkék Mexikóból, fecskefarkú és Atalanta lepkék Dél-Európából és sok egzotikus pillangó, amelyeknek csak latin név jutott. A bogarak közül a legérdekesebb egy el grecós szarvasbogár, láttára hideg borzongás fut végig a hátamon. Hát még akkor, amikor az udvaron repül felém, immár gombostű nélkül.

Az emeleti könyvtárban – amely egész évben üzemel – megörülök gyerekkori kedvencemnek, Szutyejev Vidám mesék című könyvének. Főképp a Micsoda madár ez című epizódba feledkezem bele: emlékeznek, a liba, aki minden madártól kölcsönkérte szexepiljét, végül igencsak hibrid lénnyé vált.

Az olvasásból kortárs zajzene riaszt fel, efZámbó István mutatja be az infantilis eklektika önironikus szellemében készült kísérleti filmjeit. Később színpadra lép a festő-performer saját zenekara, a Happy Dead Band, és az underground tánczene kedvelőinek rögvest boogie van a lábában.

A táncos lábúak megfelelő talajra lelnek a kőfejtőben is, ahol elszabadult kubai ritmusok keringenek az éjszakában, a Magyarországon élő Elsa Valle és a RumbaCaliente, majd a havannai Septeto Nacional jóvoltából. Utóbbi még a híres Buena Vista Social Clubnál is öregebb, több mint hetven éve alapította Ignacio Pineiro. Lassan már a harmadik generáció is kiöregszik, de dalaik még mindig hihetetlenül vérpezsdítők és lendületesek.

Kisöcsi Fesztivál, Öcs, Veszprém megye

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Tánc

Az arcukkal is táncolnak

Anton Lachky szlovák koregoráfus paradigmát váltott a Közép-Európa Táncszínházzal közös munkafolyamatban. Bebizonyította, hogy a táncos test nem ér véget a végtagok és a törzs mozgásánál. Arcot, hangot, konkrét gesztusokat adott nekik.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hegedű

„Szeretettel…” – Joachim József tanácsai hegedűsöknek

Brahms jóbarátja és műveinek tolmácsolója, Európa egyik legrangosabb hegedűművésze volt a 19. században Joachim József. Az idős mester Vecsey Ferencnek gyűjtött össze hat szabályt.
Klasszikus gyereknap

A 8 éves Máté vezényelhette a Budapesti Fesztiválzenekart

A Gyermekek Világnapján Fischer Iván átadta a pulpitust egy kisfiúnak: Máté Dvorák VI. szimfóniájából vezényelhetett az együttes élén.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.