Klasszikus

Kiss Imre ISPA életműdíjas

2010.06.07. 16:55
Ajánlom
A Nemzetközi Előadóművészeti Társaság (ISPA) életműdíját a Művészetek Palotája vezérigazgatója kapta, aki a közép-európai régióból elsőként tudhatja magáénak az elismerést.

A világ legrangosabb előadóművészeti intézményeit és meghatározó személyiségeit tömörítő szervezet zágrábi konferenciájának záró díszvacsoráján Kiss Imre lánya vette át az egészségi okok miatt távolmaradni kényszerülő vezérigazgató díját. A méltatást Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója tartotta, akit 2007-ben választottak be az ISPA elnökségébe. A főigazgató kitért Kiss Imre munkásságának sokszínűségére, arra, hogy megalapította a Budapesti Tavaszi Fesztivált, a Magyar Állami Operaház és a Vígszínház menedzserigazgatója volt, majd létrehozta a Művészetek Palotáját. Korát, nemzedékét megelőzően igazi művészeti menedzserként dolgozott és dolgozik ma is - jelentette ki Kovács Géza.

Az ISPA (International Society for the Performing Arts, Nemzetközi Előadóművészeti Társaság) székhelye New York-ban található. A non-profit szervezet, amelyet 1949-ben alapítottak, több mint 600 igazgatót, menedzsert és művészt jegyez a világ 50 országából, az összes érintett művészeti ágból. Az előadóművészet ügyét hatvan éve rendkívül nyitott szellemmel és szakértelemmel képviselő szövetség tagjai magánszemélyek, szakmai szervezetek és művészeti intézmények lehetnek a Föld minden tájáról. Képviseltetik magukat koncerttermek, fesztiválok, társulatok és zenei versenyek; állami kulturális tisztségviselők, művészeti menedzserek és más szakmabeliek, akik elkötelezettek az előadóművészetek iránt. Tagjai és választott vezetői között található a londoni Barbican Center, a Párizsi Opera, a szingapúri Esplanade Művészeti Központ igazgatója, valamint táncművészek, színészek és zenészek. 

A társaság célja kiépíteni, gondozni, fenntartani és fejleszteni egy olyan, kulturális vezetőkből és szakmabeliekből álló nemzetközi hálózatot, amely az előadóművészetek ügyét megfelelő fórumokon képviseli. Mint szervezet, számtalan szolgáltatást nyújt a tagok közti információcsere, a két- és többoldalú programok segítése, valamint a kollegiális kapcsolatok kiépítése érdekében. Közgyűléseit és ezekhez kapcsolódó konferenciáit félévente tartja, a januári ülésre mindig New York-ban, a júniusira pedig változó helyszíneken kerül sor. Ezek mellett egyéb regionális találkozókat is szerveznek, Közép-Európában például másodszor rendeznek konferenciát: először 2006-ban a Művészetek Palotája adott helyet az eseménynek, amelyet Konrád György nyitott meg. 

A zágrábi konferencia témája a globalizáció és a kulturális identitás kérdése volt. Csonka András, a Müpa vezérigazgató-helyettese a tanácskozások végeztével arról a konklúzióról számolhatott be, hogy bár igaz, hogy a kulturális kisebbségek folyamatosan ki vannak téve a globalizáció hatásának, de a résztvevők többsége elfogadta azt az álláspontot, hogy ez a hatás nem feltétlenül rossz, hiszen megkönnyíti a kommunikációt. Mindazonáltal meg kell előzni, hogy a kis kultúrák eltűnjenek a globalizált világban - tette hozzá.

 

www.mupa.hu

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Színház

Visszakérhetik vagy az alapítványnál hagyhatják pénzüket a Tompos Kátya gyógykezelését támogatók

A gyűjtést szervező Fábián Juli Emlékalapítvány közleményben tájékoztatta az adományozókat, hogy a színésznő halála után mi lesz a sorsa az általuk felajánlott összegnek.
Klasszikus

Koncerttel zárul az Eötvös Alapítvány mesterkurzusa

A hallgatók koncertjével ér véget június 15-én a BMC-ben az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány Eötvös 80 című mesterkurzusa, amelynek tervezésében a márciusban elhunyt zeneszerző is részt vett még.
Színház

Összefogás indul a független színházakért és társulatokért

Támogatási kampányt indítanak és közösségi gyűjtést szerveznek a független színházak és társulatok finanszírozásának megsegítésére június 12-étől július 31-ig. Az eSzínház kezdeményezéshez elismert színészek, rendezők, írók és dramaturgok is csatlakoznak.
Plusz

Elmarad a zalai Margófeszt

A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy elegendő támogatás hiányában nem képesek biztosítani azt a színvonalat és minőséget, amit a Margótól elvárhatnak a résztvevők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holokauszt-emlékkoncertet ad a Metrum Ensemble

A kamaraegyüttes a holokauszt nyolcvanadik évfordulója alkalmából szervezett emlékév keretében lép fel a Rumbach zsinagógában. A műsoron szereplő művek közül több is az első alkalommal hangzik el Magyarországon.
Klasszikus ajánló

Koncerttel zárul az Eötvös Alapítvány mesterkurzusa

A hallgatók koncertjével ér véget június 15-én a BMC-ben az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány Eötvös 80 című mesterkurzusa, amelynek tervezésében a márciusban elhunyt zeneszerző is részt vett még.
Klasszikus ajánló

Tizennegyedik születésnapját ünnepli az Anima Musicae Kamarazenekar

Páratlanul tartalmas és színes évaddal a háta mögött készül évadzáró születésnapi koncertjére a Zene Lelkéről elnevezett kamarazenekar. A hagyományokhoz híven idén is június 20-án, az Óbudai Társaskörben ünnepli e felejthetetlen napot az együttes.
Klasszikus hír

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Klasszikus hír

Hat magyar versenyző jutott a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulóiba

Nyolcvannégy fiatal énekes vehet részt szeptember elején a 6. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulóin a Zeneakadémián. A továbbjutók közé dél-afrikai, ausztrál, koreai, thaiföldi és amerikai versenyzők is bekerültek.