Klasszikus

Kiss Imre újabb öt évig a Müpa élén

2008.10.07. 00:00
Ajánlom
Hiller István oktatási és kulturális miniszter újabb öt évre nevezte ki Kiss Imrét a Művészetek Palotája vezérigazgatójának. A mostani kinevezés egyben annak a munkának is elismerése, amelyet Kiss Imre a Művészetek Palotája élén végzett az intézmény 2004-ben történt megnyitása óta.

A vezérigazgató a kezdetektől azon munkálkodott, hogy az épületben otthont találó társintézmények között harmonikus együttműködés alakuljon ki, hogy igényes szolgáltatások tegyék vonzóbbá a közönség számára a kultúrpalotát, és hogy hazánk világszínvonalú koncerttermében ahhoz méltó produkciókat mutassanak be.

Kiss Imre vezetésével a Művészetek Palotája Budapest és hazánk egyik vezető kulturális nagyintézményévé vált, amely a látogatóknak szinte minden napszakban kínál valami különleges értéket, legyen az kortárs tánc, népzene, gyereknek szóló interaktív bemutató vagy meghökkentő kiállítás. Az épület a legkülönbözőbb fesztiválok és rendezvények kedvelt helyszíne, ahol a közönség örömmel tölti a szabadidejét, sokszor programoktól függetlenül is. A hozzáértő irányításnak és a válogatott szakembergárdának köszönhetően a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem határainkon innen és túl is ismert, elismert és vonzó koncerthelyszínné vált, ahol örömmel lép fel és arat tomboló sikert a kubai Omara Portuondo, a Londoni Filharmonikus Zenekar vagy az Amadinda Ütőegyüttes egyaránt.

Kiss Imre 1943-ban született Galántán. 1965-ben végzett az Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán, majd 1967-69 között a Közgazdaságtudományi Egyetem belkereskedelmi szakán, míg 1970-72 között a Szegedi Jogtudományi Egyetemen folytatott kiegészítő tanulmányokat.

1965-től az idegenforgalom területén dolgozott különböző vezető beosztásokban. 1981 és 1990 között a Budapesti Tavaszi Fesztivál alapító igazgatójaként tevékenykedett. Ezt követően 1991-ig volt az Országos Filharmónia ügyvezető igazgatója, majd 1994-ig a Balatonvilágosi Club Aliga kormánybiztosa. 1996 és 2001 között a Magyar Állami Operaház ügyvezető igazgatói illetve megbízott főigazgatói posztját töltötte be. 2001-től 2003-ig volt a Vígszínház ügyvezető igazgatója. 2003 októbere óta a Művészetek Palotája vezérigazgatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.