Klasszikus

Kissingeni Nyár magyar művészekkel

2003.06.23. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara a németországi Bad Kissingenbe utazik június 24-én, ahol 18. alkalommal rendezik meg Európa egyik legrangosabb nyári komolyzenei fesztiválját. Az együttes immár ötödízben kapott meghívást a rangos programsorozatra.

A Kissingeni Nyár elnevezésű rendezvénysorozat népszerűségét jelzi, hogy az idei belépőjegyek 60%-a már tavaly decemberben elfogyott. Többek között olyan együttesek lépnek fel a programban, mint a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara és a londoni BBC Szimfonikus Zenekar és olyan világhírű szólisták, mint Yuri Bashmet, Arcadi Volodos és Waltraud Meier, valamint a fesztivál július 25-i zárókoncertjén fellépő Cecilia Bartoli.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara ötödik alkalommal kapott meghívást a programsorozatra, június 25-i operaestjük magyar sztárja, Tokody Ilona pedig harmadik alkalommal lesz a fesztivál vendége. Tokody mellett két külföldi énekes is közreműködik a koncerten, Werner Güra, a müncheni születésű, fiatal tenorista a salzburgi Mozarteumban végezte tanulmányait, és 1995 óta a drezdai Semper Oper társulatának tagja. Güra rendszeresen dolgozik Claudio Abbadóval és a Berlini Filharmonikusokkal, valamint több alkalommal is fellépett a bécsi Konzerthausban Fischer Ádám vezényletével. 2002-ben többek között a londoni Wigmore Hallban, az amszterdami Concertgebouw-ban és a New York-i Lincoln Centerben adott dalestet. A baritonista, Jochen Kupfer szintén a Semper Oper szólistája, és többek között olyan neves mesterek irányításával folytatta tanulmányait, mint Dietrich Fischer-Dieskau és Elisabeth Schwarzkopf. A berlini Deutsche Oper és a müncheni Bayerische Staatsoper állandó vendégművésze. Az opera műfaja mellett Gürához hasonlóan, szintén a daléneklés elkötelezett híve. 1996-ban Kurt Masur vezényletével énekelhette el Mahler Egy vándorlegény dalai című dalciklusát a lipcsei Gewandhausban.

Bad Kissingenben a Filharmóniai Társaság zenekarát Johan Arnell vezényli, a műsorban Verdi, Donizetti, Mozart és Rossini művei szerepelnek. Többek között felhangzik a Figaro házassága és A tolvaj szarka népszerű nyitánya, valamint a német közönség Tokody Ilonát egy duett erejéig Pamina szerepében is hallhatja, amelyet magyar operaszínpadon soha nem énekelt el. Az est második felében A sevillai borbély és a Traviata részletei hangzanak el, a koncert záró száma pedig Verdi A végzet hatalma című operájának II. felvonásbeli fináléja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.